13 definiții pentru memento


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MEMÉNTO, mementouri, s. n. 1. Semn distinctiv, însemnare, notă care reamintește ceva; p. ext. aducere-aminte. 2. Mic carnet de buzunar în care se fac însemnări pentru a reaminti o dată, un nume, o problemă etc. 3. Carte, de obicei de format mic, care rezumă esențialul, prin tabele, formule etc., dintr-una sau din mai multe discipline, științe; memorator. ♦ Listă a spectacolelor și conferințelor, publicată în presa cotidiană. – Din fr. mémento.

memento si [At: BREZOIANU, R. 10/18 / E: fr mémento, lat memento (Imt lui meminisse] 1 (Iuz) Carnet mic de buzunar sau, rar, foaie în care se fac însemnări pentru a reaminti anumite date, nume, probleme etc. Vz agendă, notes. 2 Carte care rezumă esențialul unei științe sau al unei discipline Si: memorator (1). 3 Însemnare, notă, semn distinctiv care reamintește cuiva un anumit lucru. 4 (Pex) Aducere aminte.

MEMÉNTO s. n. 1. Semn distinctiv, însemnare, notă care reamintește ceva; p. ext. aducere-aminte. 2. Mic carnet de buzunar în care se fac însemnări pentru a reaminti o dată, un nume, o problemă etc. 3. Carte, de obicei de format mic, care rezumă esențialul, prin tabele, formule etc., dintr-una sau din mai multe discipline, științe; memorator. ♦ Listă a spectacolelor și conferințelor, publicată în presa cotidiană. – Din fr. mémento.

MEMÉNTO s. n. 1. (Azi rar) Semn distinctiv, însemnare, notă care reamintește ceva. ♦ Carte care rezumă esențialul unei discipline, al unei științe. 2. Listă a spectacolelor și a conferințelor, publicată în presa cotidiană; calendar al zilei.

MEMÉNTO s.n. 1. Semn, notă care aduce aminte de ceva. ♦ Carte care cuprinde în rezumat cunoștințele de bază ale unei științe, ale unei discipline etc. 2. Listă de spectacole, de conferințe, publicată în presă. [< fr. mémento, cf. lat. memento – amintește-ți].

MEMÉNTO s. n. 1. semn, notă care aduce aminte de ceva. 2. carte care cuprinde în rezumat cunoștințele de bază ale unei științe, discipline etc. 3. listă de spectacole sau de conferințe, publicată în presă. (< fr. mémento, lat. memento, amintește-ți)

MEMÉNTO n. 1) Notă sau semn care este făcut în scopul de a reaminti un lucru trecut sau un lucru care urmează să fie făcut. 2) livr. Carnet mic de buzunar în care se notează anumite informații; agendă. 3) Carte de format mic, în care sunt expuse sumar elementele de bază ale unei anumite discipline sau științe; memorator. 4) Anunț publicat în presa cotidiană, care indică lista spectacolelor și ale diverselor manifestări culturale. /<fr. mémento

memento n. semn destinat a aduce aminte ceva; memento-mori, adu-ți aminte de moarte! fig. avertisment suprem: ca un memento-mori pe al istoriei plan EM.

*meménto n. fără pl. (cuv- lat. care înseamnă „adă-țĭ aminte”). Semn făcut p. aducere aminte. Cărticică care cuprinde pe scurt părțile esențiale ale uneĭ științe orĭ ale uneĭ chestiunĭ: memento de chimie.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

!meménto s. n., art. meméntoul; pl. meméntouri


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

MEMÉNTO s. memorator. (Și-a notat ceva în ~.)

MEMENTO s. memorator. (Și-a notat ceva în ~.)

Intrare: memento
substantiv neutru (N74)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • memento
 • mementoul
 • mementou‑
plural
 • mementouri
 • mementourile
genitiv-dativ singular
 • memento
 • mementoului
plural
 • mementouri
 • mementourilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

memento

 • 1. Semn distinctiv, însemnare, notă care reamintește ceva.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
 • 2. Mic carnet de buzunar în care se fac însemnări pentru a reaminti o dată, un nume, o problemă etc.
  surse: DEX '09 DEX '98 sinonime: agendă
 • 3. Carte, de obicei de format mic, care rezumă esențialul, prin tabele, formule etc., dintr-una sau din mai multe discipline, științe.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: memorator
  • 3.1. Listă a spectacolelor și conferințelor, publicată în presa cotidiană.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN

etimologie: