2 intrări

23 de definiții (maximum 20 afișate)

arată toate definițiile

LECTURÁ, lecturez, vb. I. Tranz. (Rar) A citi. – Din lectură.

LECTURÁ, lecturez, vb. I. Tranz. (Rar) A citi. – Din lectură.

lecturá (a ~) (rar) vb., ind. prez. 3 lectureáză

lecturá vb., ind. prez. 1 sg. lecturéz, 3 sg. și pl. lectureáză

LECTURÁ vb. v. citi, parcurge.

LECTURÁ vb. I. tr. (Rar) A citi. [< lectură].

LECTURÁ vb. tr. 1. a citi. 2. a citi un manuscris în vederea pregătirii pentru tipar. (< lectură)

LECTÚRĂ, lecturi, s. f. Faptul de a citi; citit1, citire. ◊ Sală de lectură = încăpere amenajată pe lângă o bibliotecă, în care publicul poate citi cărți, reviste etc. Lectură particulară = cărțile citite de un elev în afara manualelor. ♦ (Inform.) Culegere a informațiilor înregistrate în memoria calculatoarelor electronice. – Din fr. lecture, lat. lectura.

LECTÚRĂ, lecturi, s. f. Faptul de a citi1; citit, citire. ◊ Sală de lectură = încăpere amenajată pe lângă o bibliotecă, în care publicul poate citi cărți, reviste etc. Lectură particulară = cărțile citite de un elev în afara manualelor. – Din fr. lecture, lat. lectura.

LECTÚRĂ, lecturi, s. f. Citit, citire. În scopul stimulării interesului și gustului pentru lectură al oamenilor muncii, activiștii culturali au început să organizeze numeroase recenzii asupra unor cărți. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 350, 1/1. Alecsandri poate rezista victorios lecturii, atunci cînd știm să alegem. SADOVEANU, E. 60. ◊ Sală de lectură = încăpere special amenajată pe lîngă o bibliotecă, în care se citesc cărți, reviste etc. O serie de cluburi înzestrate cu săli de festivități, săli de lectură, de șah, cabinete tehnice etc. duc, sub îndrumarea comitetelor sindicale, o activitate culturală și artistică bogată și atractivă. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2698. Biblioteca Lenin este instalată în două imobile... în care se află numeroase săli de lectură. STANCU, U.R.S.S. 28. Lectură particulară = cărțile citite de un elev, în afara manualelor și lecturilor obligatorii. ◊ Expr. A face lectură = a citi. A da lectură (la ceva) sau (învechit) a face lectura (unui text) = a citi ceva cu voce tare. Fă-mi lectura celor trei bilete. NEGRUZZI, S. III 53. ♦ Text care se citește, bucată citită.

lectúră s. f., g.-d. art. lectúrii; pl. lectúri

lectúră s. f., g.-d. art. lectúrii; pl. lectúri

LECTÚRĂ s.f. Faptul de a citi; citit, citire. ♦ Text, bucată de citit. [< fr. lecture].

LECTÚRĂ s. f. 1. faptul de a citi; citit, citire. ◊ text, bucată de citit. 2. culegerea informațiilor înregistrate în memoria unui calculator electronic. (< fr. lecture)

LECTÚRĂ ~i f. Ceea ce este citit; citire; citit. ◊ Sală de ~ încăpere, special amenajată, în care se pot citi cărți din diferite domenii. ~ particulară literatură citită de o persoană în afara materiei de învățământ. /<lat. lectura, fr. lecture

*lectúră f., pl. ĭ (mlat. lectura). Citire, acțiunea de a citi: pin lectură mă distrez. Ceĭa ce se citește: o lectură folositoare. Arta de a citi: a-ĭ învăța pe copiĭ lectura.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

lecturá vb. v. CITI. PARCURGE.

lecturá vb. I ♦ 1. (semidoct) A citi ◊ Lecturate rapid, cele patru acte [...] par a prezenta [...] un conflict curent pe tema fericirii.” Cont. 19 VII 68 p. 4. ◊ Lecturez. Cont. 8 II 74 p. 1. ♦ 2. (În sistemul editorial) A citi un manuscris spre a-l pregăti pentru tipar ◊ „Redactorul a avut de lecturat un manuscris încărcat.” (din a da/face lectură; V. Guțu Romalo C.G. 229, atestări din 1970; DN3, DEX-S)

Intrare: lectură
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular lectu lectura
plural lecturi lecturile
genitiv-dativ singular lecturi lecturii
plural lecturi lecturilor
vocativ singular
plural
Intrare: lectura
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) lectura lecturare lecturat lecturând singular plural
lecturea lecturați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) lecturez (să) lecturez lecturam lecturai lecturasem
a II-a (tu) lecturezi (să) lecturezi lecturai lecturași lecturaseși
a III-a (el, ea) lecturea (să) lectureze lectura lectură lecturase
plural I (noi) lecturăm (să) lecturăm lecturam lecturarăm lecturaserăm, lecturasem*
a II-a (voi) lecturați (să) lecturați lecturați lecturarăți lecturaserăți, lecturaseți*
a III-a (ei, ele) lecturea (să) lectureze lecturau lectura lecturaseră
* Formă nerecomandată sau greșită – (arată)