2 intrări

school Articole pe această temă:

20 de definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

DECALÍTRU, decalitri, s. m. Unitate de măsură pentru volum egală cu zece litri. – Din fr. décalitre.

DECALÍTRU, decalitri, s. m. Unitate de măsură pentru volum egală cu zece litri. – Din fr. décalitre.

decalítru sm [At: DLR ms / Pl: ~ri / E: fr décalitre] Unitate de măsură pentru volum egală cu zece litri.

DECALÍTRU, decalitri, s. m. Unitate de măsură de capacitate de zece litri.

DECALÍTRU s.m. Unitate de măsură pentru capacități, egală cu 10 litri. ◊ Dublu-decalitru = unitate de măsură de capacitate pentru cereale, egală cu 20 de litri; (concr.) vas cu capacitatea de 20 de litri. [Cf. fr. décalitre].

DECALÍTRU s. m. unitate de măsură pentru volum, de 10 litri. (< fr. décalitre)

DECALÍTRU ~i m. Unitate de măsură a capacității egală cu zece litri. /<fr. décalitre

decalitru m. măsură de capacitate de zece litri.

*decalítru m. (deca- și litru). Măsură de zece litrĭ. Conținutu eĭ.

DÚBLU2, -Ă, dubli, -e, adj., s. m., s. f., s. n. 1. Adj., s. m. și f. (Cantitate) care este de două ori mai mare sau cuprinde de două ori mai mult în raport cu o cantitate dată; îndoit. ◊ Cuvânt (sau vorbă, afirmație etc.) cu dublu sens (sau înțeles) = cuvânt (sau afirmație etc.) cu două înțelesuri, echivocă. ◊ Compuse: dublu-decalitru, s. m. = unitate de măsură de capacitate pentru cereale, egală cu 20 de litri; vas având această capacitate; dublu-decimetru s. m. = riglă cu lungimea de 20 de centimetri; dublu-ster s. m. = unitate de măsură pentru volumul lemnelor, egală cu doi metri cubi. 2. Adj. Alcătuit din două elemente sau părți egale, identice ori asemănătoare; care are loc între două elemente; care se face în două locuri. ◊ Expr. (Substantivat) A da o dublă = (la unele jocuri cu zaruri) a cădea același număr de puncte la ambele zaruri. (Adverbial) A vedea dublu = a) a vedea două imagini ale aceluiași obiect; a vedea tulbure; b) a fi amețit de băutură. ♦ (Substantivat, m.) Dublu băieți (sau fete, mixt) (și eliptic) = partidă de tenis de câmp sau de masă la care participă câte doi jucători de fiecare parte. 3. (În sintagma) Minge dublă (și substantivat, f.) = mișcare nereglementară constând (la volei și la handbal) în atingerea mingii de către jucător de două sau de mai multe ori consecutiv în momentul primirii sau (la tenis și la tenis de masă) în lăsarea mingii să atingă de două ori la rând aceeași parte a terenului sau a mesei de joc. 4. S. n. Motiv folosit în comedie, care constă în aducerea pe scenă a două personaje identice sau asemănătoare. – Din fr. double.

DÚBLU 2, -Ă, dubli, -e, adj. 1. Care este de două ori mai mare sau cuprinde de două ori mai mult; îndoit. Doză dublă. Rație dublă.Scrisorile există. Ele alcătuiesc pentru mine o armă dublă. SADOVEANU, Z. C. 76. Teofil Steriu își începea ziua cu o cafea cu lapte dublă. C. PETRESCU, C. V. 140. ◊ Cuvînt (vorbă) cu dublu sens = cuvînt cu două înțelesuri; echivoc. În dublu exemplar = în două exemplare. Dublă bărbie v. bărbie. ◊ Compuse: dublu-decalitru (pl. dubli-decalitri) s. m. = unitate de măsură a capacității egală cu 20 de litri (folosită la măsurarea cerealelor); (concretizat) vas cu capacitatea de 20 de litri; dublu-decimetru (pl. dubli-decimetri) s. m. = instrument în formă de riglă avînd lungimea de 20 de centimetri (folosit la măsurarea lungimilor mici); dublu-ster (pl. dubli-steri) s. m. = unitate de măsură a volumului egală cu 2 metri cubi (folosită la măsurarea cubajului lemnelor). ◊ (Substantivat) Mi-a cerut dublul prețului stabilit. 2. Alcătuit din două elemente sau părți identice sau asemănătoare. Ușă dublă. Casetă cu fundul dublu. Fir dublu.Încăperea din fund nu mai e despărțită prin coloane, ci doar printr-o dublă draperie. CAMIL PETRESCU, T. I 83. ◊ (Adverbial, mai ales în expr.) A vedea dublu = a vedea două imagini ale aceluiași obiect, a vedea tulbure. ◊ (Sport) Dublu (băieți sau fete, sau mixt) = partidă de tenis sau de tenis de masă, la care participă cîte doi jucători de o parte și de alta. 3. (Sport, în expr.) Minge dublă = mișcare nereglementară constînd (la volei și la handbal) în atingerea mingii de către jucător de două sau mai multe ori în momentul primirii sau (la tenis și la tenis de masă) în atingerea mingii de două ori de pămînt sau de masă.

DUBLU-DECALÍTRU s.m. v. decalitru [în DN].


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

decalítru (-li-tru) s. m., art. decalítrul; pl. decalítri, art. decalítrii; simb. dal

decalítru s. m. (sil. -tru), art. decalítrul; pl. decalítri, art. decalítrii; simb. dal

!dúblu-decalítru (du-blu-, -li-tru) s. m., art. dúblu-decalítrul; pl. dúblu-decalítri, art. dúblu-decalítrii; simb. ddal

dúblu-decalítru s. m. (sil. -blu, -tru), pl. dubli-decalítri

dublu-decalitru, pl. dubli-decalitri


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

DUBLU-DECALÍTRU s. v. baniță.

DUBLU-DECALITRU s. baniță, (pop.) dublă, (reg.) mierță, (Mold. și Bucov.) dimerlie, (Transilv. și Olt.) ferdelă, (prin Ban.) măsură, (prin Olt.) sinice, (Mold. și Bucov.) stamboală. (~ pentru cereale.)


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

DÚBLU-DECALÍTRU (< dublu + decalitru) s. m. (Înv.) Unitate de măsură cerealieră egală cu 20 l. ♦ (Concr.) Vas cu capacitatea de 20 l.

Intrare: decalitru
 • silabație: de-ca-li-tru info
substantiv masculin (M62)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • decalitru
 • decalitrul
 • decalitru‑
plural
 • decalitri
 • decalitrii
genitiv-dativ singular
 • decalitru
 • decalitrului
plural
 • decalitri
 • decalitrilor
vocativ singular
plural
abreviere, simbol, siglă (I6)
 • dal
Intrare: dublu-decalitru
dublu-decalitru substantiv masculin
 • silabație: du-blu-de-ca-li-tru info
substantiv masculin compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • dublu-decalitru
 • dublu-decalitrul
plural
 • dublu-decalitri
 • dublu-decalitrii
genitiv-dativ singular
 • dublu-decalitru
 • dublu-decalitrului
plural
 • dublu-decalitri
 • dublu-decalitrilor
vocativ singular
plural
ddal simbol
abreviere, simbol, siglă (I6)
 • ddal
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

decalitru dal

 • 1. Unitate de măsură pentru volum egală cu zece litri.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN Șăineanu, ed. VI
 • comentariu simbol dal
  surse: DOOM 2

etimologie:

dublu-decalitru ddal

etimologie: