4 intrări

14 definiții

culici sm vz culic

culic sm [At: MARIAN, O. II, 304 / V: ~ici / Pl: ~ici / E: rs кyлик] (Orn; reg) 1-2 Pasări de apă cu pene alb-trandafirii pe piept, cu aripi negre și ciocul lung și negru, care trăiesc pe lângă bălți și mlaștini (Himantopus rufipes și Candidus). 3 Pasăre de apă cu ciocul lung, negru și încovoiat, care trăiește pe lângă mare (Recurvirostra avocetta). 4 Pasărea de mlaștină cu ciocul lung și îndoit în jos, cu penaj brun-închis sau brun-ruginiu Si: fluerar, șneap (Numenius argnatus). 5 (Ic) -mare Pasărea Haematopus ostralegus.

CULÍC, culici, s. m. (La pl.) Gen de păsări de mlaștină cu ciocul lung și îndoit în jos, cu penajul brun-închis sau brun-ruginiu (Numenius); (și la sg.) pasăre din acest gen. – Et. nec.

CULÍC, culici, s. m. (La pl.) Gen de păsări de mlaștină cu ciocul lung și îndoit în jos, cu penajul brun-închis sau brun-ruginiu (Numenius); (și la sg.) pasăre din acest gen. – Et. nec.

CULIC-DE-MÁRE s. v. scoicar.

culíc (culíci), s. m. – Nume dat diferitelor păsări acvatice (Himantopus rufipes; Haematopus ostralegus; Recurvirostra avocetta). – Var. culici. Rus. kulik „sitar” (DAR).

CULÍC ~ci m. 1) la pl. Gen de păsări de mlaștină cu ciocul lung și arcuit în jos, cu penajul brun-închis sau brun-ruginiu. 2) Pasăre din acest gen. /<rus. kuliku

culíc și culícĭ m. (rut. rus. kulik, id.). Numele unor păsărĭ care trăĭesc pe malurile apelor: un fel de becață cu cĭocu puțin încovoĭat în jos (numenius arquatus); alta, de forma berzeĭ, dar mult maĭ mică (himántopus cábdidus); alta, tot așa, cu cĭocu încovoĭat în sus (recurvirostra avocetta).


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

CULICI- „țînțar”. ◊ L. culex, icis „țînțar” > fr. culici-, it. id., engl. id. > rom. culici-.~form (v. -form), adj., cu aspect de țînțar; ~fug (v. -fug), adj., s. n., (preparat) care îndepărtează țînțarii.

CULÍC s. m. Gen de păsări de mlaștină cu ciocul lung și îndoit în jos și cu penajul brun-închis sau brun-argintiu, care cuibăresc în Deltă sau sînt doar de pasaj. În România se cunosc trei specii: c. mare (Numenius arquata), cu pete lanceolate, cafenii-deschis, pe spate: c. mic (N. phaeopus), cu două dungi închise pe cap; c. cu cioc subțire (N. tenuirostris), cu pete cafenii, mari pe spate.

Intrare: culic
substantiv masculin (M13)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular culic culicul
plural culici culicii
genitiv-dativ singular culic culicului
plural culici culicilor
vocativ singular
plural
Intrare: culici (subst.)
culici (subst.)
Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt.
Intrare: Culici
Culici nume propriu
nume propriu (I3)
Intrare: culici (pref.)
culici (pref.)
prefix (I7-P)