3 intrări

19 definiții

copáci sm vz copac

COPÁCI s. m. v. copac.

cheasc sn [At: CHEST. V, 150 / Pl: ~uri / E: nct] (Reg) Copac.

copác sm [At: (a. 1625) GCR 70/6 / V: (reg) ~áci / Pl: ~aci / E: cf alb kopac] 1 (Bot) Plantă cu trunchiul lemnos și înalt, ale cărei crengi se ramifică la o distanță oarecare de sol, formând o coroană Si: arbore,pom. 2 (Iuz) Împărțire aproximativă a distanței parcurse (aparent) de soare pe cer. 3 (Bot; reg; îc) ~aci-de-plămâni Mușchiul fagului. 4 (Reg) Stejar. 5 Arbore înalt, gros și uscat. 6 Trunchi de fag sau de stejar foarte gros.

copăci vt [At: DA ms / Pzi: ~césc / E: cf copac] (Reg) A însăila.

COPÁC, copaci, s. m. Plantă cu trunchiul lemnos și înalt, ale cărei crengi se ramifică la o distanță oarecare de sol, formând o coroană; arbore, pom. [Var.: (reg.) copáci s. m.] – Cf. alb. kopač.

COPÁC, copaci, s. m. Plantă cu trunchiul lemnos și înalt, ale cărei crengi se ramifică la o distanță oarecare de sol, formând o coroană; arbore, pom. [Var.: (reg.) copáci s. m.] – Cf. alb. kopač.

COPÁC, copaci, s. m. Plantă vivace cu trunchiul lemnos și înalt, ale cărei crengi se ramifică la o distanță oarecare de sol, formînd o coroană; arbore. În vremea aceasta, zăvoiul prinse a se îndesi; pe ici, pe colo, se ridicau copaci groși și voinici. SADOVEANU, O. I 62. Copacii înmuguriți parcă lăcrămau de bucurie. BUJOR, S. 111. Cum ajunge în pădure, chitește un copac care era mai mare și trage carul lîngă el. CREANGĂ, P. 46. Din inima lui simte un copac cum că răsare, Care crește într-o clipă ca în veacuri, mereu crește, Cu-a lui ramuri peste lume, peste mare se lățește. EMINESCU, O. I 142. ◊ (Poetic) Copacii somnoroși ne cheamă, S-acopere iubirea noastră Sub parfumata lor maramă. VLAHUȚĂ, O. A. I 75. – Variantă: (regional) copáci (EMINESCU, N. 51, HASDEU, R. V. 45, RUSSO, O. 31) s. m.

copác (copáci), s. m. – Arbore. – Var. (înv.) copaci. Mr., megl. cupaci, istr. copaț „desiș, hățiș”. Origine îndoielnică. Probabil în legătură cu cuvintele următoare, și cu sl. kopati, kopajǫ, „a excava, a goli”, cf. bg. kopačĭ „genist”, calabr. copano „trunchi de copac gol pe dinăuntru”. În acest caz, forma primitivă ar fi copaci, forma actuală fiind un sing. analogic; primul sens a fost probabil acela de „trunchi”, ca în alb. kopač sau în calabr. Este poate vorba de radicalul lui kopati, cu suf. de folosire sau aptitudine -aci, ca în trăgaci, stîngaci, cîrmaci, etc., iar sensul său ar fi acela de „trunchi gol pe dinăuntru” sau de „trunchi de scobit, de făcut albii”. Pentru relația semantică între noțiunea de „trunchi” și de „golit”, cf. și cele două sensuri ale sp. tueco. În general se consideră că rom. este împrumut din alb. (Cihac, II, 716; Meyer 198; Philippide, II, 708; Pascu, II, 219; DAR); însă această soluție este evident insuficientă. Alții se gîndesc la o rădăcină autohtonă (Miklosich, Slaw. Elem., 10). – Der. copăcel, s. m. (arbust; balsamină, Impatiens balsamine); copăcărie, s. f. (arboret, crîng). Din rom. provin rut. kopač (Capidan, Raporturile, 526), mag. kopacs „tufiș” (Candrea, Elemente, 406; Edelspacher 17) și probabil alb.

COPÁC ~ci m. Plantă lemnoasă cu tulpina înaltă și coroana formată din crengi; arbore. /Cuv. autoht.

copaciu m. arbore (care nu dă roade). [Albanez KOPAČ, buștean].

copác și (maĭ rar) copacĭ m., pl. (alb. kopač, buturugă. D. rom. vine ung. kopács, tufă. Sing. rom. s’a format din pl., ca și la papuc). Arbore, plantă mare cu ramurĭ lemnoase (ca stejaru). S’a suit scroafa’n copac, s’a boĭerit ghĭorlanu, a scos coarne, face lux.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

COPAC s. (BOT.) arbore, pom, (înv. și pop.) lemn. (Un ~ falnic.)


Definiții din dicționare neoficiale

Deoarece nu sunt editate de lexicografi, aceste definiții pot conține erori, deci e preferabilă consultarea altor dicționare în paralel.

a nu vedea pădurea din cauza / din pricina copacilor expr. a da o importanță exagerată detaliilor în detrimentul ansamblului.

Intrare: copac
substantiv masculin (M13)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular copac copacul
plural copaci copacii
genitiv-dativ singular copac copacului
plural copaci copacilor
vocativ singular copacule, copace
plural copacilor
substantiv masculin (M73)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular copaci copaciul
plural copaci copacii
genitiv-dativ singular copaci copaciului
plural copaci copacilor
vocativ singular copaciule, copace
plural copacilor
Intrare: copăci
copăci
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: copaci
copaci
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.

copac copaci

 • 1. Plantă vivace cu trunchiul lemnos și înalt, ale cărei crengi se ramifică la o distanță oarecare de sol, formând o coroană.
  surse: DEX '09 DLRLC NODEX sinonime: arbore pom diminutive: copăcel 5 exemple
  exemple
  • În vremea aceasta, zăvoiul prinse a se îndesi; pe ici, pe colo, se ridicau copaci groși și voinici. SADOVEANU, O. I 62.
   surse: DLRLC
  • Copacii înmuguriți parcă lăcrămau de bucurie. BUJOR, S. 111.
   surse: DLRLC
  • Cum ajunge în pădure, chitește un copac care era mai mare și trage carul lîngă el. CREANGĂ, P. 46.
   surse: DLRLC
  • Din inima lui simte un copac cum că răsare, Care crește într-o clipă ca în veacuri, mereu crește, Cu-a lui ramuri peste lume, peste mare se lățește. EMINESCU, O. I 142.
   surse: DLRLC
  • poetic Copacii somnoroși ne cheamă, S-acopere iubirea noastră Sub parfumata lor maramă. VLAHUȚĂ, O. A. I 75.
   surse: DLRLC

etimologie: