14 definiții pentru contratimp

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CONTRATIMP, contratimpi, s. m. 1. (Muz.) Deplasare, prin apariția unei pauze, a accentului de pe un timp tare al măsurii pe un timp slab. 2. Nepotrivire, inoportunitate. ◊ Expr. În contratimp = la timp nepotrivit; inoportun. – Contra1- + timp (după fr. contretemps).

contratimp sm [At: CARAGIALE, N. S. 51 / Pl: ~i / E: contra3 + timp după fr contretemps] 1 (Muz) Deplasare a accentului de pe un timp tare al măsurii pe un timp slab. 2 (Muz) Partea slabă a măsurii sau a timpului unei melodii. 3 Nepotrivire. 4 (Îlav) În ~ Inoportun.

CONTRATIMP, contratimpi, s. m. 1.(Muz.) Deplasarea accentului de pe un timp accentuat al măsurii pe un timp slab. 2. Nepotrivire, inoportunitate. ◊ Expr. În contratimp = la timp nepotrivit; inoportun. – Contra1 + timp (dupa fr. contretemps).

CONTRATIMP, contratimpi, s. m. 1. (Muz.) Notă plasată pe timpul slab (neaccentuat) al unei măsuri, timpul tare fiind ocupat de o pauză. Toba cu grupetele ei în contratimp, asta e piperul marșului. CARAGIALE, S. N. 51. 2. (Numai în loc. adv.) În contratimp = la timp nepotrivit, inoportun. A face ceva în contratimp.

CONTRATIMP s.m. 1. (Muz.) Accentuarea timpului slab (neaccentuat) al unei măsuri, timpul tare fiind ocupat de o pauză; partea slabă a măsurii sau a timpului unei melodii. 2. (Rar) Inoportunitate, nepotrivire. ◊ În contratimp = nepotrivit, inoportun. [Cf. it. contrattempo, fr. contretemps].

CONTRATIMP s. m. 1. (muz.) accentuare a timpului slab (neaccentuat) al unei măsuri, timpul tare fiind ocupat de o pauză. 2. inoportunitate, nepotrivire. ♦ în ~ = inoportun. (după fr. contretemps)

CONTRATIMP ~i m. 1) muz. Notă care ocupă timpul slab al unei măsuri (timpul tare fiind ocupat de o pauză). 2): În ~ la un moment nepotrivit; în mod inoportun. /<it. contratempo

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

contratimp s. m., pl. contratimpi

contratimp s. m., pl. contratimpi

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

contratimp (< contra + timp), una din modalitățile de a deplasa accentul* metric – cealaltă fiind sincopa*, la care se adaugă dislocările metrice rezultând exclusiv din frazare*. C. constă din înlocuirea repetată prin pauze* a timpilor (1, 2) accentuați sau a părților accentuate de timp. Astfel, c. întârzie apariția accentului metric [v. metru (1)], spre deosebire de sincopă, care poate apărea izolat, c. se produce numai în lanț – de obicei în acompaniament, dar și în melodie. Uneori, c. se combină cu sincopa dând naștere contratimpului sincopat. V. accent (III, 1, 3); ritm.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CONTRATÍMP (< contra1 + timp) s. m. 1. (MUZ.) Deplasare, prin apariția unei pauze, a accentului de un timp pe altul sau pe o fracțiune de timp tare al măsurii pe un timp slab. 2. Circuit în c. = circuit electric sau electronic avînd un număr par de elemente grupate simetric, astfel încît tensiunile electrice aplicate celor două jumătăți să fie egale și în opoziție; se utilizează la amplificatoare, redresoare etc. în c. sau în push-pull. 3. în contratimp = (la moment) nepotrivit; inoportun.

Intrare: contratimp
contratimp substantiv masculin
substantiv masculin (M1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • contratimp
  • contratimpul
  • contratimpu‑
plural
  • contratimpi
  • contratimpii
genitiv-dativ singular
  • contratimp
  • contratimpului
plural
  • contratimpi
  • contratimpilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

contratimp, contratimpisubstantiv masculin

  • 1. muzică Deplasare, prin apariția unei pauze, a accentului de pe un timp tare al măsurii pe un timp slab. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Toba cu grupetele ei în contratimp, asta e piperul marșului. CARAGIALE, S. N. 51. DLRLC
  • 2. Inoportunitate, nepotrivire. DEX '09 DEX '98 DN
    • chat_bubble În contratimp = la timp nepotrivit. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote A face ceva în contratimp. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.