2 intrări

22 de definiții (maximum 20 afișate)

arată toate definițiile

comasáre sf [At: IORGA, N.R.A. I, 212 / Pl: ~sắri / E: comasa] Reunire a loturilor de teren, a unităților agricole, industriale, comerciale, a instituțiilor etc. Si: concentrare, comasat1.

COMASÁRE, comasări, s. f. Acțiunea de a comasa.V. comasa.

COMASÁRE, comasări, s. f. Acțiunea de a comasa.V. comasa.

COMASÁRE, comasări, s. f. Acțiunea de a comasa. Pentru a ușura comasarea pămîntului în vederea creării de noi întovărășiri agricole sau gospodării colective, este necesar să ducem muncă de lămurire și convingere cu țăranii muncitori care au loturi alăturate. GHEORGHIU-DEJ, GOSP. AGR. 60. O dată cu începerea transformării socialiste a agriculturii, din 1949 se desfășoară și comasarea terenurilor agricole și dotarea gospodăriilor colective cu terenuri nefolosite din rezervele statului. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 3-4, 76.

comasáre s. f., g.-d. art. comasắrii; pl. comasắri

COMASÁRE s. concentrare, grupare.

COMASÁRE s.f. Acțiunea de a comasa și rezultatul ei. [< comasa].

comasá vt [At: IORGA, N.R.A. I, 208 / Pzi: ~sez / E: ger kommasieren] A reuni loturi de teren, unități agricole, unități industriale, comerciale, instituții etc. Si: a concentra.

COMASÁ, comasez, vb. I. Tranz. A reuni, a strânge laolaltă loturi de teren, unități agricole, unități industriale, unități comerciale, instituții etc.; a concentra. – Din germ. kommassieren, lat. comassare.

COMASÁ, comasez, vb. I. Tranz. A reuni, a strânge laolaltă loturi de teren, unități agricole, unități industriale, unități comerciale, instituții etc.; a concentra. – Din germ. kommassieren, lat. comassare.

COMASÁ, comasez, vb. I. Tranz. A reuni loturi individuale de pămînt pentru alcătuirea unei suprafețe continue, (în țările de democrație populară) în vederea alcătuirii unei gospodării agricole colective sau a unei întovărășiri agricole; (în U.R.S.S.) a reuni gospodării agricole colective mai mici pentru alcătuirea uneia mai mari; a reuni mai multe întreprinderi comerciale sau industriale într-o singură unitate; a concentra. Răzoarele (haturile) care despart loturile de pămînt vor fi desființate, pămîntul comasîndu-se într-unul sau mai multe trupuri. STAT. GOSP. AGR. 7. Suprafața comasată a gospodăriei colective nu poate fi în nici un caz micșorată, ci numai mărită, fie cu terenurile aduse de membrii noi înscriși, fie cu terenurile date în folosință fără plată de către stat. STAT. GOSP. AGR. 8.

comasá (a ~) vb., ind. prez. 3 comaseáză

comasá vb., ind. prez. 1 sg. comaséz, 3 sg. și pl. comaseáză

COMASÁ vb. a concentra, a grupa.

COMASÁ vb. I. tr. A reuni, a strânge laolaltă (loturi de pământ, terenuri etc.); a concentra, a reuni într-o unitate (întreprinderi comerciale, industriale etc.). [Cf. germ. kommassieren].

COMASÁ vb. tr. a reuni loturi de pământ, terenuri etc.; a concentra, într-o unitate (întreprinderi comerciale, industriale etc.). (

comasá (-ez, -át), vb. – A strînge la un loc gospodăriile țărănești. Germ. kommassieren, din lat. commasare.

A COMASÁ ~éz tranz. (terenuri, întreprinderi, instituții etc.) A uni în vederea obținerii unui randament mai mare. /<germ. kommassieren, lat. comassare

*comaséz v. tr. (co- și masez 1. Și germ. kommassieren). Unesc, grupez parcelele uneĭ moșiĭ saŭ daŭ formă maĭ rătundă „sforilor” prea lungi. V. concentrez.

Intrare: comasa
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) comasa comasare comasat comasând singular plural
comasea comasați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) comasez (să) comasez comasam comasai comasasem
a II-a (tu) comasezi (să) comasezi comasai comasași comasaseși
a III-a (el, ea) comasea (să) comaseze comasa comasă comasase
plural I (noi) comasăm (să) comasăm comasam comasarăm comasaserăm, comasasem*
a II-a (voi) comasați (să) comasați comasați comasarăți comasaserăți, comasaseți*
a III-a (ei, ele) comasea (să) comaseze comasau comasa comasaseră
Intrare: comasare
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular comasare comasarea
plural comasări comasările
genitiv-dativ singular comasări comasării
plural comasări comasărilor
vocativ singular
plural
* Formă nerecomandată sau greșită – (arată)