2 intrări

20 de definiții

clipít1 sn [At: CUV. D. BĂTR. II, 226 / Pl: ~uri / E: clipi] 1-3 Clipire (1-3).

clipit2, ~ă a [At: DA / Pl: ~iți, ~e / E: clipi] (Îvr; d. ochi) Care a clipit.

CLIPÍT s. n. Faptul de a clipi.V. clipi.

CLIPÍT s. n. Faptul de a clipi.V. clipi.

CLIPÍT s. n. 1. Faptul de a clipi; clipire, clipeală. Dragostea din ce-i făcută? Nu-i din mere, Nici din pere, Ci-i din buze subțirele. Din clipitul ochilor Și din strînsul mîinilor. HODOȘ, P. P. 33. 2. Sclipit. Numai din cînd în cînd se zărea, la lumina fănarului din fața primăriei, clipitul săbiilor goale ale călărașilor de pază. BUJOR, S. 131. După clipitul banilor de aur de la gîtu-i se vedea cît de colo că, sub salba cu trei rînduri, pieptul... murea și învia, chinuit de o taină. GALACTION, O. I 189.

clipesc, ~ească a [At: ALECSANDRI, P. III, 338 / Pl: ~ești / E: clipi + -esc] (Înv; nob) Trecător Si: (rar) clipelnic.

clipi vi [At: PSALT. 63 /15 / Pzi: ~pesc / E: vsl клeпaтъ] 1 A apropia și a îndepărta în mod ritmic și reflex pleoapele una de alta. 2 (Îe) Cât ai ~ (sau cât ~pești) (din ochi) Imediat. 3 (D. obiecte, d. surse de lumină; fig) A licări. 4 (Îvr) A face cu ochiul. 5 (Înv; Buc) A moțăi.

CLIPÍ, clipesc, vb. IV. Intranz. 1. A apropia și a depărta în mod ritmic (și reflex) pleoapele una de alta. ◊ Expr. Cât ai clipi (din ochi) = numaidecât, imediat. 2. Fig. (De obicei despre surse de lumină) A sclipi, a licări, a scânteia. – Din sl. klepati.

CLIPÍ, clipesc, vb. IV. Intranz. 1. A apropia și a îndepărta în mod ritmic (și reflex) pleoapele una de alta. ◊ Expr. Cât ai clipi (din ochi) = numaidecât, imediat. 2. Fig. (De obicei despre surse de lumină) A sclipi, a licări, a scânteia. – Din sl. klepati.

CLIPÍ, clipesc, vb. IV. Intranz. (Adesea determinat prin «din ochi» sau, rar, «cu ochii») A face o mișcare reflexă (și ritmică) de aplecare și ridicare a pleoapelor, cu scopul de a apăra ochii împotriva vătămărilor exterioare și de a împrăștia umezeala necesară pe cornee. Iordache clipi iute, ca și cum i-ar fi intrat ceva în ochi. DUMITRIU, N. 93. Dorul... Ca fulgerul și ca gîndul, Pînă ce clipești o dată, încunjură lumea toată; Pîn’ clipești de două ori, A zburat mai sus de nori! JARNÍK-BÎRSEANU, 90. ◊ (Cu inversarea construcției) Arde focul în cămin... eu în fața lui privesc, Pîn’ ce mintea îmi adoarme, pîn’ ce genele-mi clipesc. EMINESCU, O. I 42. ◊ (Poetic) Pe fața răsăritului se îngrămădiseră niște nori grei, întunericul se făcu adînc, numai luceafărul clipea înfiorat în depărtările lui amețitoare. CAMILAR TEM. 145 Ape argintii începură a clipi în depărtări, diamante de rouă scăpărau curcubeie ici-colo în cupe de flori. SADOVEANU, O. VI 335. Luceafărul bolnav din lumea de-ngheț Clipește din gene molatic. GOGA, P 52. Stelele clipesc într-una Călătoare-n infinit. TOPÎRCEANU, P. O. 123. Pe vatra veche ard, Pocnind din vreme-n vreme, Trei vreascuri rupte dintr-un gard, Iar flacăra lor geme; Clipește abia din cînd în cînd Cu stingerea-n bătaie. Lumini cu umbre-amestecînd Prin colțuri de odaie. COȘBUC, P. I 191. ◊ Expr. Cît ai clipi sau cît clipești (din ochi sau cu ochii) = momentan, numaidecît, cît ai bate din palme. Pune-mi frîul în gură și apoi sui-te pe mine și-ncotro-i cugeta, într-acolo te-oi duce, cît clipești! SBIERA, P. 62. Argatul... scutură frîul și încălecă pe cal carele venise numai cît ai clipi, ISPIRESCU, L. 166. Șarpele cÎt ai clipi se prinse de vîrful prăjinei. ȘEZ. V 50. ◊ Tranz. (Rar) Privește cu ochii jumătate închiși, clipindu-i cam prea des. CARAGIALE, O. III 211. Cînd însă vreunul se deșteaptă și clipește ochii, cÎmpia i se înfățișează luminată de scînteiele strălucitoare ale licuricilor. ODOBESCU, S. III 20.

clipí (a ~) vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. clipésc, imperf. 3 sg. clipeá; conj. prez. 3 să clipeáscă

clipí vb., ind. prez. 1 sg. și 3 pl. clipésc, imperf. 3 sg. clipeá; conj. prez. 3 sg. și pl. clipeáscă

CLIPÍ vb. 1. v. sclipi. 2. a licări, a luci, a scăpăra, a scânteia, a sclipi, a străfulgera. (Luminițe ~ în noapte.)

clipí (clipésc, clipít), vb.1. A apropia și depărta pleoapele. – 2. A străfulgera, a luci repede și scurt. Sl. klepati „a lovi” (Miklosich, Slaw. Elem., 24; Cihac, II, 63; DAR). Sensul de „a închide ochii” trebuie să fi existat încă din sl., în ciuda faptului că nu este confirmat de nici o mărturie: cf. sl. zaklopiti „a închide”, slov. zaklêpati „a închide”, cr. zaklopnica „pleoapă”, bg. klepač „pleoapă”. Pentru sensul 2, cf. sclipi. Der. clipă, s. f. (clipire, interval de timp foarte scurt; secundă, moment), postverbal; clipit, s. n. (secundă); clipită, s. f. (secundă); clipitură, s. f. (clipire); clipeală, s. f. (clipire); clipitor, adj. (care clipește); clipelnic, adj. (efemer); clipiș, adv. (instantaneu); clipoci, vb. (a clipi, a moțăi), probabil der. expresivă (după Tiktin și DAR, din bg. klipač „pleoapă”); clăpoci, vb. (a dormita); clipoceală, s. f. (somnolență). După Candrea, Elemente, 407, Bogaci și DAR din rom. provin. rut. klipati, klypiti „a clipi”, kljipka „secundă”. Nu este clară legătura acestor elemente cu clipot, s. n. (murmur, susur), pe care DAR îl consideră a proveni din sl. klepotŭ „lovitură”. Mai probabil este deverbal de la a clipoti, vb. (a susura).

A CLIPÍ ~ésc intranz. A mișca repede și ritmic pleoapele. * Cât ai ~ din ochi foarte repede. /<sl. klepati

clipì v. 1. a închide ochii pe jumătate, a lăsa și ridica des pleoapele: ca un ochiu roș de balaur ce adoarme și clipește AL.; 2. a apare un moment: clipește o lumină Al.; 3. fig. a se mișca repede și involuntar: ale râurilor ape clipesc fugind în ropot EM. [Cf. ceh. KLIPITI, a lăsa în jos].

clipésc v. intr. (rut. klipatĭ, a clipi: ceh. klipiti, klepiti, a lăsa în jos, klapati, a se lăsa în jos. Bern. 1, 512. V. clapă). Închid și deschid ochiĭ repede. Sclipesc, cum ni se arată unele stele.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

CLIPI vb. 1. (rar) a sclipi, (Mold. și Bucov.) a clipoci, (Maram. și Transilv.) a scapără. (~ des din ochi, din pleoape.) 2. a licări, a luci, a scăpăra, a scânteia, a sclipi, a străfulgera. (Luminițe ~ în noapte.)

Intrare: clipi
verb (V401)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) clipi clipire clipit clipind singular plural
clipește clipiți
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) clipesc (să) clipesc clipeam clipii clipisem
a II-a (tu) clipești (să) clipești clipeai clipiși clipiseși
a III-a (el, ea) clipește (să) clipească clipea clipi clipise
plural I (noi) clipim (să) clipim clipeam clipirăm clipiserăm, clipisem*
a II-a (voi) clipiți (să) clipiți clipeați clipirăți clipiserăți, clipiseți*
a III-a (ei, ele) clipesc (să) clipească clipeau clipi clipiseră
Intrare: clipit
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular clipit clipitul
plural
genitiv-dativ singular clipit clipitului
plural
vocativ singular
plural
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)

clipit

 • 1. Faptul de a clipi.
  surse: DEX '09 DLRLC sinonime: clipeală clipire un exemplu
  exemple
  • Dragostea din ce-i făcută? Nu-i din mere, Nici din pere, Ci-i din buze subțirele. Din clipitul ochilor Și din strînsul mîinilor. HODOȘ, P. P. 33.
   surse: DLRLC
 • surse: DLRLC 2 exemple
  exemple
  • Numai din cînd în cînd se zărea, la lumina fănarului din fața primăriei, clipitul săbiilor goale ale călărașilor de pază. BUJOR, S. 131.
   surse: DLRLC
  • După clipitul banilor de aur de la gîtu-i se vedea cît de colo că, sub salba cu trei rînduri, pieptul... murea și învia, chinuit de o taină. GALACTION, O. I 189.
   surse: DLRLC

etimologie:

 • vezi clipi
  surse: DEX '09

clipi

 • 1. A apropia și a depărta în mod ritmic (și reflex) pleoapele una de alta, cu scopul de a apăra ochii împotriva vătămărilor exterioare și de a împrăștia umezeala necesară pe cornee.
  surse: DEX '09 DLRLC NODEX 8 exemple
  exemple
  • Iordache clipi iute, ca și cum i-ar fi intrat ceva în ochi. DUMITRIU, N. 93.
   surse: DLRLC
  • Dorul... Ca fulgerul și ca gîndul, Pînă ce clipești o dată, încunjură lumea toată; Pîn’ clipești de două ori, A zburat mai sus de nori! JARNÍK-BÎRSEANU, 90.
   surse: DLRLC
  • (Cu inversarea construcției) Arde focul în cămin.. eu în fața lui privesc, Pîn’ ce mintea îmi adoarme, pîn’ ce genele-mi clipesc. EMINESCU, O. I 42.
   surse: DLRLC
  • poetic Pe fața răsăritului se îngrămădiseră niște nori grei, întunericul se făcu adînc, numai luceafărul clipea înfiorat în depărtările lui amețitoare. CAMILAR TEM. 145.
   surse: DLRLC
  • poetic Ape argintii începură a clipi în depărtări, diamante de rouă scăpărau curcubeie ici-colo în cupe de flori. SADOVEANU, O. VI 335.
   surse: DLRLC
  • poetic Luceafărul bolnav din lumea de-ngheț Clipește din gene molatic. GOGA, P 52.
   surse: DLRLC
  • poetic Stelele clipesc într-una Călătoare-n infinit. TOPÎRCEANU, P. O. 123.
   surse: DLRLC
  • poetic Pe vatra veche ard, Pocnind din vreme-n vreme, Trei vreascuri rupte dintr-un gard, Iar flacăra lor geme; Clipește abia din cînd în cînd Cu stingerea-n bătaie. Lumini cu umbre-amestecînd Prin colțuri de odaie. COȘBUC, P. I 191.
   surse: DLRLC
  • 1.1. expresie Cât ai clipi sau cât clipești (din ochi sau cu ochii) = cât ai bate din palme.
   surse: DEX '09 DLRLC NODEX sinonime: imediat (adv.) numaidecât 5 exemple
   exemple
   • Pune-mi frîul în gură și apoi sui-te pe mine și-ncotro-i cugeta, într-acolo te-oi duce, cît clipești! SBIERA, P. 62.
    surse: DLRLC
   • Argatul... scutură frîul și încălecă pe cal carele venise numai cît ai clipi, ISPIRESCU, L. 166.
    surse: DLRLC
   • Șarpele cît ai clipi se prinse de vîrful prăjinei. ȘEZ. V 50.
    surse: DLRLC
   • tranzitiv rar Privește cu ochii jumătate închiși, clipindu-i cam prea des. CARAGIALE, O. III 211.
    surse: DLRLC
   • tranzitiv rar Cînd însă vreunul se deșteaptă și clipește ochii, cîmpia i se înfățișează luminată de scînteiele strălucitoare ale licuricilor. ODOBESCU, S. III 20.
    surse: DLRLC
 • 2. figurat (De obicei despre surse de lumină) licări scânteia sclipi
  surse: DEX '09

etimologie: