4 intrări

23 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CHILÍE, chilii, s. f. Odăiță în interiorul unei mănăstiri, în care locuiește un călugăr sau o călugăriță; p. ext. (fam.) cameră mică de locuit; cămăruță. – Din sl. kelija.

chilie2 sf [At: DOSOFTEI, ap. GCR. I, 253/10 / V: (îrg) chel~ / Pl: ~ii / E: vsl келия] 1 Odăiță din cuprinsul mănăstirii în care locuiește un călugăr sau o călugăriță. 2 Odăiță de sihastru Si: (pfm) cămară, cămăruță. 3 Odăiță pentru o singură persoană în care se retrage cineva pentru a se izola sau a se culca. 4 (Pex) Cameră mică de locuit. 5 (La românii din Serbia) Pivniță. 6 Parte a morii de vânt nedefinită mai îndeaproape. corectată

CHILÍE, chilii, s. f. Odăiță din cuprinsul unei mănăstiri, în care locuiește un călugăr sau o călugăriță; p. ext. (fam.) cameră mică de locuit; cămăruță. – Din sl. kelija.

CHILÍE, chilii, s. f. 1. Odăiță din cuprinsul unei mănăstiri, în care locuiește un călugăr sau o călugăriță. Descălecai dinaintea chiliei părintelui Ghermănuță. HOGAȘ, M. N. 136. După un ceas de drum, vedem deschizîndu-se în dreapta noastră o poiană frumoasă, în mijlocul căreia e așezat schitul Lainicio bisericuță și cîteva chilii împrejmuite cu leațuri de brad-unde-și fac mătania opt călugări bătrîni. VLAHUȚĂ, O. A. II 134. Au răscolit de-a fir-a-păr toate chiliile maicelor, dar n-au găsit-o. CREANGĂ, A. 74. 2. Cameră mică de locuit; odăiță, cămăruță. Stăteau, numai ei, într-o chilie din casa curată a bătrînului Mihu. SADOVEANU, O. VII 63. Intră fata înlăuntru, se uită prin toate chiliile, dar nu zări pe nimeni. RETEGANUL, P. IV Cînd intră în chilia lui, răsuflă lung. EMINESCU, N. 57. Pe urmă venea o tindă întunecoasă, în care da, de toate părțile, ușile deosebitelor încăperi din care unele, lungi și înguste, cu o mică ferestruie în fund, lăcaș de odihnă pentru noapte, purtau numele de chilii. ODOBESCU, S.I 127.

CHILÍE, chilii, s. f. Odăiță din cuprinsul unei mănăstiri, în care locuiește un călugăr sau o călugăriță; p. ext. cameră mică de locuit; cămăruță. – Slav (v. sl. kelija < gr.).

CHILÍE ~i f. 1) Cameră mică de locuit într-o mănăstire. 2) fig. Odaie de dimensiuni mici. [Art. chilia; G.-D. chiliei; Sil. -li-e] /<sl. kelija

chilie f. 1. încăpere lungă și îngustă cu o mică ferestruie în tund (mai ales într’o mânăstire): o biserică de piatră și câteva chilii AL.; 2. încăperea morii de vânt. [Gr. mod. KELI].

chilíe f. (ngr. kellí, kélla și kélli, d. lat. cella, céllula; vsl. keliĭa, kela. V. celulă, chelar, singhel). Cămăruță (célulă) de călugăr la mînăstire. Alveolă. – În Serbia chelíe, pivniță.

chilermené sfs vz chilermenea

chilermeneá sfs [At: PISCUPESCU, O. 311/21 / V: ~né, ~ni sms, ~mín sms, (prin etimologie populară) chilíe-armeneáscă / E: tc kil ermeni, ngr ϰιλερμενί] (Înv) Mineral întrebuințat la colorat și în medicină.

chilíe-armeneáscă sf vz chilermenea

chilermeneà f. un fel de humă roșie ce venia din Orient, întrebuințată odinioară în medicină și în industrie (Bolus armeniacus). [Turc. KIL ERMENI, lit. humă din Armenia].


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

chilíe s. f., art. chilía, g.-d. art. chilíei; pl. chilíi, art. chilíile

chilíe s. f., art. chilía, g.-d. art. chilíei; pl. chilíi, art. chilíile


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

CHILÍE s. (BIS.) (rar) celulă. (~ într-o mânăstire.)

CHILIE s. (BIS.) (rar) celulă. (~ într-o mănăstire.)


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

chilíe (chilíi), s. f. – Cămăruță. – Mr. chilie. Ngr. ϰελλίον (Murnu 13; Meyer 221; Vasmer, Gr., 50), în parte prin intermediul sl. (v. rus., bg.) kelija, cf. sb. ćelija, alb. kjeli.

chilermeneá s. f. – Bolus armeniaca, lut colorant. Tc. kil ermeni „argilă de Armenia” (Șeineanu, III, 38), cf. ngr. ϰιλερμενί. Sec. XVIII, înv.

arată toate definițiile

Intrare: Chilie
Chilie nume propriu
nume propriu (I3)
 • Chilie
Intrare: chilie (s.f.)
chilie1 (s.f.) substantiv feminin
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • chilie
 • chilia
plural
 • chilii
 • chiliile
genitiv-dativ singular
 • chilii
 • chiliei
plural
 • chilii
 • chiliilor
vocativ singular
plural
Intrare: chilie (suf.)
chilie2 (suf.) element de compunere sufix
sufix (I7-S)
 • chilie
Intrare: chilermenea
chilermenea substantiv feminin
substantiv feminin (F151)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • chilermenea
 • chilermeneaua
plural
genitiv-dativ singular
 • chilermenele
 • chilermenelei
plural
vocativ singular
plural
chilie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.

chilie (s.f.)

 • 1. Odăiță în interiorul unei mănăstiri, în care locuiește un călugăr sau o călugăriță.
  surse: DEX '09 DLRLC sinonime: celulă diminutive: chilioară 3 exemple
  exemple
  • Descălecai dinaintea chiliei părintelui Ghermănuță. HOGAȘ, M. N. 136.
   surse: DLRLC
  • După un ceas de drum, vedem deschizîndu-se în dreapta noastră o poiană frumoasă, în mijlocul căreia e așezat schitul Lainici – o bisericuță și cîteva chilii împrejmuite cu leațuri de brad – unde-și fac mătania opt călugări bătrîni. VLAHUȚĂ, O. A. II 134.
   surse: DLRLC
  • Au răscolit de-a fir-a-păr toate chiliile maicelor, dar n-au găsit-o. CREANGĂ, A. 74.
   surse: DLRLC
  • 1.1. prin extensiune familiar Cameră mică de locuit.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC sinonime: cămăruță odăiță 4 exemple
   exemple
   • Stăteau, numai ei, într-o chilie din casa curată a bătrînului Mihu. SADOVEANU, O. VII 63.
    surse: DLRLC
   • Intră fata înlăuntru, se uită prin toate chiliile, dar nu zări pe nimeni. RETEGANUL, P. IV 5.
    surse: DLRLC
   • Cînd intră în chilia lui, răsuflă lung. EMINESCU, N. 57.
    surse: DLRLC
   • Pe urmă venea o tindă întunecoasă, în care da, de toate părțile, ușile deosebitelor încăperi din care unele, lungi și înguste, cu o mică ferestruie în fund, lăcaș de odihnă pentru noapte, purtau numele de chilii. ODOBESCU, S. I 127.
    surse: DLRLC

etimologie: