13 definiții pentru candidată


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CANDIDÁT, -Ă, candidați, -te, s. m. și f. Persoană care candidează. – Din fr. candidat, lat. candidatus.

CANDIDÁT, -Ă, candidați, -te, s. m. și f. Persoană care candidează. – Din fr. candidat, lat. candidatus.

candidat, ~ă smf [At: CARAGIALE, T. I, 186 / Pl: ~ați, ~e / E: fr candidat, lat candidatus] 1-4 Persoană care candidează (1-4).

CANDIDÁT, -Ă, candidați, -te, s. m. și f. Persoană propusă pentru a fi aleasă ca deputat în Marea Adunare Națională, în sfaturile populare, ca membru în conducerea organizațiilor politice etc. ◊ Candidat de partid (folosit și fără determinare) = persoană care cere să intre în rîndurile unui partid comunist sau muncitoresc și care, în acest scop, face un anumit stagiu pentru a avea posibilitatea să cunoască programul partidului, statutul și tactica partidului și pentru ca organizația de partid să poată verifica în’acest timp calitățile personale ale candidatului. Pentru a primi pe cineva în rîndul candidaților trebuie să-l cunoști bine, și pentru aceasta este nevoie să-l verifici; tot un fapt bine cunoscut este că rostul stagiului de candidat este înainte de toate de a se da posibilitatea candidatului să cunoască statutul și linia politică a partidului, iar organizația de bază să cunoască mai bine calitățile lui politice și profesionale. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 5, 111. ◊ Persoană care se prezintă la un examen, care aspiră la; un post, la un grad etc. Candidat la examenul de stat.Candidat în științe = (în învățămîntul superior din U.R.S.S.. și din țările de democrație populară) titlu care se acordă la terminarea stagiului de aspirantură și după trecerea examenelor reglementare.

CANDIDÁT, -Ă, candidați, -te, s. m. și f. Persoană care candidează. ◊ Candidat de partid = persoană care cere să intre în rândurile unui partid comunist sau muncitoresc și care, în acest scop, face un anumit stagiu. Candidat în științe = (în învățământul superior din U.R.S.S. și din țările de democrație populară) titlu care se acordă cuiva la terminarea stagiului de aspirantură și după trecerea examenelor reglementare. – Fr. candidat (lat. lit. candidatus).

CANDIDÁT, -Ă s.m. și f. 1. Persoană care candidează (sau care este propusă) pentru a fi aleasă într-un for de conducere. ♦ Persoană care se prezintă la un examen pentru a ocupa un post etc. ◊ Candidat în științe = titlu acordat în anumite țări la terminarea aspiranturii, după trecerea examenelor reglementare și susținerea unei disertații de specialitate. 2. (Silv.) Arbore de bună calitate care rămâne în arboret după aplicarea măsurilor de curățire. [< fr. candidat, cf. germ. Kandidat < lat. candidatus – îmbrăcat în toga „candida”, albă, rus. kandidat].

CANDIDÁT, -Ă s. m. f. 1. cel care candidează. 2. (silv.) arbore de bună calitate care rămâne în arboret după aplicarea măsurilor de curățire. (< fr. candidat, lat. candidatus)

CANDIDÁT ~tă (~ți, ~te) m. și f. Persoană care participă la un concurs, în alegeri, pentru a obține un post, un titlu etc. /<lat. candidatus, fr. candidat

*candidát, -ă s. (lat. candidatus, îmbrăcat în alb, fiind-că candidațiĭ la diferite funcțiunĭ la Roma eraŭ îmbrăcațĭ în alb). Care cere o funcțiune (un post, un titlu), aspirant: candidat de deputat, la deputăție.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

candidátă s. f., g.-d. art. candidátei; pl. candidáte

candidátă s. f., pl. candidáte


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

CANDIDÁT s. 1. competitor, concurent. (Sunt mulți ~ți la postul de...) 2. v. pretendent.

CANDIDAT s. 1. competitor, concurent. (Sînt mulți ~ la titlul de profesor.) 2. pretendent, (înv.) pretendator. (~ la mîna unei fete.)

Intrare: candidată
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • candida
 • candidata
plural
 • candidate
 • candidatele
genitiv-dativ singular
 • candidate
 • candidatei
plural
 • candidate
 • candidatelor
vocativ singular
 • candida
 • candidato
plural
 • candidatelor

candidat, -ă candidată

 • 1. Persoană care candidează.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • Candidat la examenul de stat.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Candidat de partid (folosit și fără determinare) = persoană care cere să intre în rândurile unui partid comunist sau muncitoresc și care, în acest scop, face un anumit stagiu pentru a avea posibilitatea să cunoască programul partidului, statutul și tactica partidului și pentru ca organizația de partid să poată verifica în acest timp calitățile personale ale candidatului.
   exemple
   • Pentru a primi pe cineva în rîndul candidaților trebuie să-l cunoști bine, și pentru aceasta este nevoie să-l verifici; tot un fapt bine cunoscut este că rostul stagiului de candidat este înainte de toate de a se da posibilitatea candidatului să cunoască statutul și linia politică a partidului, iar organizația de bază să cunoască mai bine calitățile lui politice și profesionale. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 5, 111.
    surse: DLRLC
  • 1.2. Candidat în științe = (în învățământul superior din U.R.S.S.. și din țările de democrație populară) titlu care se acordă la terminarea stagiului de aspirantură și după trecerea examenelor reglementare.
   surse: DLRLC DN
 • 2. silvicultură Arbore de bună calitate care rămâne în arboret după aplicarea măsurilor de curățire.
  surse: DN

etimologie: