4 intrări

26 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BENĂ, bene, s. f. 1. Parte a autocamionului în care se încarcă materialele. 2. Cupă metalică la macarale, elevatoare etc. – Din fr. benne.

BENĂ, bene, s. f. 1. Parte a autocamionului în care se încarcă materialele. 2. Cupă metalică la macarale, elevatoare etc. – Din fr. benne.

NOTA BENE loc. vb. impers., s. n. Formulă prin care se atrage atenția asupra unui pasaj, a unei idei într-un text ori asupra corecturilor deosebite de tipar. [Abr.: N.B.] – Din lat. nota bene.

be sf [At: DEX2 / Pl: ~ne / E: fr benne] 1 Parte a autocamionului în care se încarcă materiale. 2 Cupă metalică la macarale, elevatoare etc.

be s.f. 1 Platformă închisă, cuvă a unui autocamion în care se transportă beton sau alte materiale. 2 Cupă metalică la macarale, elevatoare etc. în care se plasează materialul de ridicat și de transportat. • pl. -e. /<fr. benne.

bene-merenti s.m. Numele unei medalii românești, instituită de regele Carol I în 1876 și acordată personalităților culturale și științifice. • /<lat. bene-merenti „celui care binemerită”.

BENĂ, bene, s. f. 1. Cutia sau lada unui autocamion, în care se încarcă diferite materiale. 2. Cupă metalică în care se transportă cărbuni, ciment, minereuri, cereale, pămînt etc.

BENĂ, bene, s. f. 1. Partea autocamionului în care se încarcă materiale. Autocamion cu benă basculantă. 2. Cupă metalică (la macarale, elevatoare etc.) care transportă minereuri, cereale, pămînt etc. – Fr. benne.

BE s.f. 1. Platformă închisă a unui autocamion în care se așază încărcătura. 2. Cupă a unei macarale care prinde materialul de ridicat și transportat. [< fr. benne].

BE s. f. 1. platformă închisă, cutie a unui autocamion în care se transportă beton sau alte materiale. 2. cupă a unei macarale care prinde materialul de transportat. (< fr. benne)

NOTA BENE (abr. N. B.) s. m. expresie spre a semnala cititorilor o informație, o precizare suplimentară. (< lat. nota bene, notează bine!)

BENĂ ~e f. 1) Parte a unui autocamion, în formă de cutie, în care se pune încărcătura; coș. ~ basculantă. 2) Cupă a elevatorului sau a excavatorului; căuș. ~ cu gheare. /<fr. benne

bene-merenti m. («celui ce a binemeritat»), medalie sau decorațiune română, creată de Domnul Carol în 1876 și dată celor ce au adus servicii literelor, științelor și artelor.

nota-bene n. («observă bine!») observațiune spre a atrage atențiunea cititorului; se scrie obișnuit prescurtat: N. B.

*béne mérenti, numele uneĭ decorațiunĭ românești date oamenilor de litere, științe saŭ arte și care înseamnă pe lat. „celui care binemerită”.

* nóta-béne, cuv. latine și italiene care însemnează „notează (observă, ĭa sama) bine” și care se pun ca să atragă atențiunea cititoruluĭ. Se scrie, de ordinar, pe scurt N.B.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

be (parte a unui camion) s. f., g.-d. art. benei; pl. bene

nota bene (ia aminte) (lat.) loc. vb., imper. 2 sg. afirm.; s. n.; abr. N.B.

be (parte a unui camion) s. f., g.-d. art. benei; pl. bene

*nota bene (lat.) loc. vb. imper., s. n.; abr. N.B.

be s. f., g.-d. art. benei; pl. bene

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

BÉNĂ (< fr.) s. f. 1. Recipient metalic (0,25-10 m3) folosit pentru transportul materialelor pulverulente sau granulare în vrac. 2. Cutie montată pe un vehicul, folosită pentru transportul materialelor.

NOTA BENE (loc. lat.) Formulă prin care se atrage atenția asupra unui pasaj, a unei idei într-un text ori asupra corecturilor deosebite de tipar. Prescurtat: N.B.

PULCHRE, BENE, RECTE! (lat.) frumos, bine, drept! – Horațiu, „Ars poetica”, 428. Poetul ironizează gloata criticaștrilor, care elogiază în termeni excesivi pe versuitorii cu dare de mână.

Ben/e, -ea, -ești v. Benedict II 1, 2.

Nota bene (lat. „Notează bine”) – Se pare că obiceiul acestor adăugiri a rămas de pe vremea cînd cărțile erau scrise de mînă. Atticus, un prieten al lui Cicero, înființase la Roma un atelier unde lucrau 300 de scribi care copiau, după dictare, în mod simultan, același text. Desigur, în asemenea condiții se săvîrșeau destule greșeli și omisiuni. Prin „nota bene” erau evitate efortul și cheltuiala unor noi transcrieri. Deci, la început: un fel de erată. După ce mai tîrziu s-a introdus erratum, „nota bene” a ajuns ceea ce este și azi: o însemnare, cu inițialele N.B., spre a semnala cititorilor o informație sau o precizare suplimentară.

Intrare: Bene
nume propriu (I3)
  • Bene
Intrare: bene
bene non-lexem
cuvânt din altă limbă (I4)
  • bene
Intrare: benă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • be
  • bena
plural
  • bene
  • benele
genitiv-dativ singular
  • bene
  • benei
plural
  • bene
  • benelor
vocativ singular
plural
Intrare: nota bene
compus
Surse flexiune: DOR
  • nota bene
N.B. abreviere
abreviere, simbol, siglă (I6)
  • N.B.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

be, benesubstantiv feminin

  • 1. Parte a autocamionului în care se încarcă materialele. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Autocamion cu benă basculantă. DLRM
  • 2. Cupă metalică la macarale, elevatoare etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: căuș
etimologie:

nota benelocuțiune verbală, substantiv neutru invariabil

  • 1. Formulă prin care se atrage atenția asupra unui pasaj, a unei idei într-un text ori asupra corecturilor deosebite de tipar. DEX '09 MDN '00
  • comentariu abreviere N.B. DEX '09
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.

Un articol lingvistic