2 intrări

31 de definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ANGAJÁRE, angajări, s. f. Acțiunea de a (se) angaja.V. angaja.

ANGAJÁRE, angajări, s. f. Acțiunea de a (se) angaja.V. angaja.

angajare sf [At: DA / Pl: ~jări / E: angaja] 1 încadrare a cuiva ca salariat. 2 Participare a cuiva la o anumită acțiune. 3 Intrare a cuiva într-o afacere. 4 Atragere a unei obligații. 5 (Mil) începere a unei acțiuni. 6 Închiriere a unui vehicul. 7 Orientare (a conducătorilor auto) pe un anumit drum. 8 (Spt) Punere a pucului sau a mingii în joc.

ANGAJÁRE, angajări, s. f. Acțiunea de a (se) angaja; primire (sau intrare) într-un loc de muncă.

ANGAJÁRE, angajări, s. f. Acțiunea de a (se) angaja.

ANGAJÁRE s.f. Acțiunea de a (se) angaja. [< angaja].

*angajáre f., pl. ărĭ. Acțiunea de a se angaja.

ANGAJÁ, angajez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A lua pe cineva sau a intra în slujbă; a (se) încadra într-un loc de muncă; a (se) tocmi. ♦ Tranz. A primi să efectueze o lucrare, o însărcinare specială etc. în condiții determinate. A angaja o lucrare de arhitectură.Tranz. A lua cu chirie un vehicul. 2. Refl. A se obliga la ceva, a-și lua un angajament. ♦ Tranz. și refl. A atrage după sine o obligație. Articolul nu angajează revista. 3. Tranz. și refl. A (se) antrena într-o acțiune; a apuca sau a face să apuce într-o anumită direcție. ♦ Refl. A o lua pe un anumit drum. ♦ Tranz. (Mil.) A începe o acțiune etc. Trupele au angajat lupta. 4. Tranz. (La hochei sau la baschet) A pune pucul sau mingea în joc. – Din fr. engager.

ANGAJÁ, angajez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A lua pe cineva sau a intra în slujbă; a (se) încadra într-un loc de muncă; a (se) tocmi. ♦ Tranz. A primi să efectueze o lucrare, o însărcinare specială etc. în condiții determinate. A angaja o lucrare de arhitectură.Tranz. A lua cu chirie un vehicul. 2. Refl. A se obliga la ceva, a-și lua un angajament. ♦ Tranz. și refl. A atrage după sine o obligație. Articolul nu angajează revista. 3. Tranz. și refl. A (se) antrena într-o acțiune; a apuca sau a face să apuce într-o anumită direcție. ♦ Refl. A o lua pe un anumit drum. ♦ Tranz. (Mil.) A începe o acțiune etc. Trupele au angajat lupta. 4. Tranz. (La hochei sau la baschet) A pune pucul sau mingea în joc. – Din fr. engager.

angajá [At: (a. 1866) URICARIUL X, 365 / Pzi: ~jéz / E: fr (s')engager] 1-2 vtr A (se) încadra ca salariat Si: (înv) a (se) tocmi. 3 vr A-și lua angajamentul. 4 vt A solicita și a obține participarea cuiva la o anumită acțiune. 5-6 vtr A intra într-o afacere. 7 vt A atrage după sine o obligație. 8-9 vtr (Mil) A (se) începe o acțiune. 10 vt (Înv) A lua cu chirie un vehicul. 11 vr (D. conducători auto) A o lua pe un anumit drum. 12 vt (Spt) A pune pucul sau mingea în joc.

ANGAJÁ, angajez, vb. I. 1. Tranz. A primi (pe cineva) într-un loc de muncă în condiții determinate. Direcția teatrului a angajat în ultimul timp un mare număr de elemente tinere și dotate. CONTEMPORANUL, S. II, 1951, nr. 224, 2/5. Fără îndoială că trebuie să faci ceva. Nu te-am angajat degeaba. SAHIA, N. 102. ◊ Refl. Aci, la hanul de sub dealul mitropoliei, era locul de adunare a celor care voiau să se angajeze pentru muncile noi. PAS, L. I 145. ♦ A primi să efectueze o lucrare, o muncă în condiții determinate. A angajat o lucrare de arhitectură. Refl. pas. Se angajaseră lucrări la școală și la biserica elenă. BART, E. 284. (Complementul arată un obiect de folosință temporară) A lua cu chirie. Am angajat o căruță pînă la gară. 2. Refl. A se obliga la ceva, a-și lua un angajament. M-am angajat să termin lucrarea pînă la 23 August. ◊ Țăranii muncitori din comună s-au angajat să continue întrecerea patriotică. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2700. 3. Tranz. A atrage după sine o obligație, o răspundere. Punctul de vedere exprimat de vorbitor nu angajează conducerea întreprinderii. (în presa de altădată) Acest articol nu angajează redacția. 4. Tranz. (Cu privire la persoane sau la colectivități) A antrena într-o acțiune, a atrage la o muncă, a face să apuce într-o anumită direcție, pe un anumit făgaș. A angajat întregul colectiv în întrecerea socialistă, va [Frontul Democrației Populare] va asigura condițiile necesare pentru munca creatoare în care sîntem angajați. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 67. ◊ Refl. Cel de-al doilea război mondial a avut printre alte urmări ți pe aceea că un nou șir de țări a părăsit calea mizeriei și exploatării capitaliste și s-a angajat pe calea socialismului. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 245. ◊ (Cu privire la o activitate, o acțiune, o discuție etc.) A începe, a porni. Trupele au angajat lupta. ◊ (Poetic) Oltul angajează cu munții o mare convorbire despre originea lor. BOGZA, C. O. 174. 5. Refl. A apuca pe un anumit drum, într-o anumită direcție. [Semnalul] nu poate interzice coborîrea în canalul Porților de Fier decît acelor vase care încă nu s-au angajat în canal, cele angajate fiind în imposibilitate materială de a respecta semnalul fără să sufere avarii. SCÎNTEIA, 1952, nr. 2507.

ANGAJÁ, angajez, vb. I. 1. Tranz. și refl. A primi pe cineva sau a se încadra într-un loc de muncă, în condiții determinate. ♦ Tranz. A primi să efectueze o lucrare, o muncă etc. în condiții determinate. A angaja o lucrare de arhitectură.Tranz. A lua cu chirie un vehicul. 2. Refl. A se obliga la ceva, a-și lua un angajament. ♦ Tranz. și refl. A atrage după sine o obligație. Articolul nu angajează revista. 3. Tranz. și refl. A (se) antrena într-o acțiune; a apuca sau a face să apuce într-o anumită direcție. ♦ Tranz. A începe, a porni o acțiune etc. Trupele au angajat lupta.Fr. engager.

ANGAJÁ vb. I. 1. tr. A contracta un angajament. ♦ A închiria ceva. 2. refl. A se obliga la ceva, a-și lua un angajament. 3. tr. A atrage după sine o obligație, o răspundere. ♦ A antrena într-o acțiune. ♦ A începe, a porni (o discuție, o activitate etc.). 4. refl. A apuca pe un anumit drum. ♦ (Despre avioane) A intra (fără voia pilotului) într-o poziție nedorită, provocată de pierderea sau de excesul de viteză, de o comandă greșită etc. ♦ A pune pucul sau mingea în joc (la hochei și la baschet). [P.i. 3 -jează, 4 -jăm, ger. -jând. / < fr. engager, cf. en gage – în gaj].

ANGAJÁ vb. I. tr., refl. a (se) încadra într-un loc de muncă. II. tr. 1. a contracta un angajament. ◊ a închiria ceva. 2. a atrage după sine o obligație, o răspundere. ◊ a antrena într-o acțiune, într-o discuție. III. refl. 1. a se obliga la ceva, a-și lua un angajament. 2. a apuca un anumit drum. ◊ a începe o manevră (de depășire a unui autovehicul, a unei nave). ◊ (despre avioane) a intra (fără voia pilotului) într-o poziție nedorită. ◊ (despre o ancoră) a se prinde de un obiect pe fundul apei. ◊ a pune pucul sau mingea în joc (la hochei, la baschet). (< fr. engager)

A SE ANGAJÁ mă ~éz intranz. 1) A intra în slujbă (în schimbul unei plăți); a se tocmi. 2) A se încadra într-o acțiune. 3) A-și asuma o obligație; a-și lua un angajament. 4) A o apuca într-o anumită direcție. /<fr. engager

A ANGAJÁ ~éz tranz. 1) A lua la lucru pe bază de contract. 2) A face să se angajeze. 3) A lua cu chirie; a închiria. ~ un vehicul. 4) A înscrie în efectivul armatei; a încorpora; a înrola. 5) sport (mingea sau pucul) A pune în joc. /<fr. engager

angajà v. 1. a tocmi: a angaja un profesor.; 2. a-și da cuvântul, a făgădui; 3. a lua obligațiunea sau rezoluțiunea: s’a angajat să plece (= fr. engager).

*angajéz v. tr. (fr. engager, d. gage, amanet, gaj). Oblig, leg: un jurămînt ne angajează. Tocmesc, învoĭesc: a angaja un birjar cu luna. Înrolez: a angaja voluntarĭ pentru expedițiune. Încep: a angaja o luptă. V. refl. A te angaja să facĭ ceva, a te angaja ca servitor, a te angaja ca voluntar, a te angaja în luptă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

angajare s. f., g.-d. art. angajării; pl. angajări

angajáre s. f., g.-d. art. angajării; pl. angajări

angaja (a ~) vb., ind. prez. 3 angajează, 1 pl. angajăm; conj. prez. 3 să angajeze; ger. angajând

angajá vb., ind. prez. 1 sg. angajéz, 3 sg. și pl. angajeáză, 1 pl. angajăm; conj. prez. 3 sg. și pl. angajéze; ger. angajând

angaja (ind. prez. 3 sg. și pl. angajează, 1 pl. angajăm, ger. angajînd)

angajez, -jează 3, -jam 1 imp., -jare inf. s.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ANGAJÁRE s. 1. încadrare, numire, primire. (~ lui s-a făcut pe loc.) 2. intrare, încadrare. (După ~ lui în serviciu.)

ANGAJARE s. 1. încadrare, numire, primire. (~ lui s-a făcut pe loc.) 2. intrare, încadrare. (~ lui în serviciu.)

Angajare ≠ concediere, destituire, eliberare, licențiere

ANGAJÁ vb. 1. a băga, a încadra, a lua, a numi, a primi, (înv. și pop.) a năimi. (Îl ~ într-un serviciu.) 2. a se băga, a intra, a se încadra, a se tocmi, a se vârî, (pop.) a se învoi, a merge, a se năimi, a se prinde, a veni, (prin Mold. și Bucov.) a se apuca. (S-a ~ argat.) 3. a făgădui, a se îndatora, a se însărcina, a se obliga, a promite, (înv. și reg.) a jurui, a se prinde, (înv.) a se adeveri, a se apuca, (fig.) a se lega. (Se ~ să facă următoarele...)

ANGAJA vb. 1. a băga, a încadra, a lua, a numi, a primi, (înv. și pop.) a năimi. (Îl ~ într-un serviciu.) 2. a se băga, a intra, a se încadra, a se tocmi, a se vîrî, (pop.) a se învoi, a merge, a se năimi, a se prinde, a veni, (prin Mold. și Bucov.) a se apuca. (S-a ~ paznic, mecanic.) 3. a făgădui, a se îndatora, a se însărcina, a se obliga, a promite, (înv. și reg.) a jurui, a se prinde, (înv.) a se adeveri, a se apuca, (fig.) a se lega. (Se ~ să facă următoarele...)

A (se) angaja ≠ a (se) concedia, a destitui, a (se) elibera, a licenția

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

angajá (angajéz, angaját), vb.1. A obliga, a lua un angajament. – 2. A lua pe cineva în slujbă. – 3. A introduce. – 4. A pune în joc, a risca. Fr. engager.Der. angajament, s. n. (obligație, contract), din fr. engagement.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ANGAJARE evoluție periculoasă a unei aeronave ce produce un dezechilibru aerodinamic rezultat al zborului la un unghi de incidență mare care depășește unghiul de portanță maximă, ducând la pierderea controlului până la prăbușirea aeronavei.

Intrare: angajare
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • angajare
 • angajarea
plural
 • angajări
 • angajările
genitiv-dativ singular
 • angajări
 • angajării
plural
 • angajări
 • angajărilor
vocativ singular
plural
Intrare: angaja
verb (VT203)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a)
 • angaja
 • angajare
 • angajat
 • angajatu‑
 • angajând
 • angajându‑
singular plural
 • angajea
 • angajați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu)
 • angajez
(să)
 • angajez
 • angajam
 • angajai
 • angajasem
a II-a (tu)
 • angajezi
(să)
 • angajezi
 • angajai
 • angajași
 • angajaseși
a III-a (el, ea)
 • angajea
(să)
 • angajeze
 • angaja
 • angajă
 • angajase
plural I (noi)
 • angajăm
(să)
 • angajăm
 • angajam
 • angajarăm
 • angajaserăm
 • angajasem
a II-a (voi)
 • angajați
(să)
 • angajați
 • angajați
 • angajarăți
 • angajaserăți
 • angajaseți
a III-a (ei, ele)
 • angajea
(să)
 • angajeze
 • angajau
 • angaja
 • angajaseră
* formă nerecomandată sau greșită – (arată)
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

angajare, angajărisubstantiv feminin

 • 1. Acțiunea de a (se) angaja. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
etimologie:
 • vezi angaja DEX '09 DEX '98 DN

angaja, angajezverb

 • 1. tranzitiv reflexiv A lua pe cineva sau a intra în slujbă; a (se) încadra într-un loc de muncă; a (se) tocmi. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Direcția teatrului a angajat în ultimul timp un mare număr de elemente tinere și dotate. CONTEMPORANUL, S. II, 1951, nr. 224, 2/5. DLRLC
  • format_quote Fără îndoială că trebuie să faci ceva. Nu te-am angajat degeaba. SAHIA, N. 102. DLRLC
  • format_quote Aci, la hanul de sub dealul mitropoliei, era locul de adunare a celor care voiau să se angajeze pentru muncile noi. PAS, L. I 145. DLRLC
  • 1.1. tranzitiv A primi să efectueze o lucrare, o însărcinare specială etc. în condiții determinate. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   • format_quote A angaja o lucrare de arhitectură. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   • format_quote reflexiv pasiv Se angajaseră lucrări la școală și la biserica elenă. BART, E. 284. DLRLC
  • 1.2. tranzitiv A lua cu chirie un vehicul. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
   sinonime: închiria
   • format_quote Am angajat o căruță până la gară. DLRLC
  • 1.3. A înscrie în efectivul armatei. NODEX
 • 2. reflexiv A se obliga la ceva, a-și lua un angajament. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote M-am angajat să termin lucrarea până la 23 August. DLRLC
  • format_quote Țăranii muncitori din comună s-au angajat să continue întrecerea patriotică. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2700. DLRLC
  • 2.1. tranzitiv reflexiv A atrage după sine o obligație. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
   • format_quote Articolul nu angajează revista. DEX '09 DEX '98
   • format_quote Punctul de vedere exprimat de vorbitor nu angajează conducerea întreprinderii. Acest articol nu angajează redacția. DLRLC
 • 3. tranzitiv reflexiv A (se) antrena într-o acțiune; a apuca sau a face să apuce într-o anumită direcție. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote A angajat întregul colectiv în întrecerea socialistă. DLRLC
  • format_quote [Frontul Democrației Populare] va asigura condițiile necesare pentru munca creatoare în care sîntem angajați. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 67. DLRLC
  • format_quote Cel de-al doilea război mondial a avut printre alte urmări și pe aceea că un nou șir de țări a părăsit calea mizeriei și exploatării capitaliste și s-a angajat pe calea socialismului. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 245. DLRLC
  • 3.1. reflexiv A o lua pe un anumit drum. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
   • format_quote [Semnalul] nu poate interzice coborîrea în canalul Porților de Fier decît acelor vase care încă nu s-au angajat în canal, cele angajate fiind în imposibilitate materială de a respecta semnalul fără să sufere avarii. SCÎNTEIA, 1952, nr. 2507. DLRLC
   • 3.1.1. (Despre avioane) A intra (fără voia pilotului) într-o poziție nedorită, provocată de pierderea sau de excesul de viteză, de o comandă greșită etc. DN
   • 3.1.2. A începe o manevră (de depășire a unui autovehicul, a unei nave). MDN '00
   • 3.1.3. (Despre o ancoră) A se prinde de un obiect pe fundul apei. MDN '00
  • 3.2. tranzitiv (termen) militar A începe o acțiune etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
   • format_quote Trupele au angajat lupta. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   • format_quote Oltul angajează cu munții o mare convorbire despre originea lor. BOGZA, C. O. 174. DLRLC
 • 4. tranzitiv (La hochei sau la baschet) A pune pucul sau mingea în joc. DEX '09 DEX '98 DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.