2 intrări

21 de definiții (maximum 20 afișate)

arată toate definițiile

amenajare sf [At: V. ROM. decembrie 1950, 26 / Pl: ~jări / E: amenaja] 1 Organizare în vederea unei anumite utilizări Si: amenajat1. 2 Ansamblu de lucrări prin care elementele unui sistem sunt dispuse și utilizate astfel încât sistemul să corespundă cât mai bine scopului pentru care a fost realizat. 3 (Îs) ~ hidraulică Amenajare pentru prevenirea acțiunilor dăunătoare ale unui curs de apă și pentru valorificarea resurselor lui potențiale.

AMENAJÁRE, amenajări, s. f. 1. Acțiunea de a amenaja și rezultatul ei. 2. Ansamblu de lucrări prin care elementele unui sistem tehnic sunt dispuse și utilizate astfel încât sistemul să corespundă cât mai bine scopului pentru care a fost realizat. * Amenajare hidraulică = amenajare pentru prevenirea acțiunilor dăunătoare ale unui curs de apă și pentru valorificarea resurselor lui potențiale. – V. amenaja.

AMENAJÁRE, amenajări, s. f. 1. Acțiunea de a amenaja și rezultatul ei. 2. Ansamblul de lucrări prin care elementele unui sistem tehnic sunt dispuse și utilizate astfel încât sistemul să corespundă cât mai bine scopului pentru care a fost realizat. ◊ Amenajare hidraulică = amenajare pentru prevenirea acțunilor dăunătoare ale unui curs de apă și pentru valorificarea resurselor lui potențiale. – V. amenaja.

AMENAJÁRE, amenajări, s. f. Acțiunea de a amenaja; întocmire rațională, aranjare. În incinta stadionului se lucrează la amenajarea terenului de fotbal. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2708. ◊ Amenajarea pădurilor – plantarea și îngrijirea rațională a pădurilor.

AMENAJÁRE, amenajări, s. f. Acțiunea de a amenaja; întocmire rațională, aranjare.

amenajáre s. f., g.-d. art. amenajắrii; pl. amenajắri

amenajáre s. f., g.-d. art. amenajării; pl. amenajări

AMENAJÁRE s.f. Acțiunea de a amenaja; organizare, întocmire rațională. ◊ Amenajarea pădurilor = îngrijire rațională a pădurilor. ♦ Sistem de lucrări în vederea utilizării apelor. [< amenaja].

AMENAJÁRE s. f. 1. acțiunea de a amenaja; organizare. 2. totalitatea lucrărilor care urmăresc combaterea acțiunilor dăunătoare sau valorificarea potențialului unui curs de apă. 3. îngrijire rațională pentru punerea în valoare a pădurilor. (< amenaja)

AMENAJÁRE ~ări f. 1) v. A AMENAJA. 2): ~ hidraulică sistem de lucrări având ca scop prevenirea acțiunilor dăunătoare ale unui curs de apă și valorificarea resurselor lui potențiale. [G.-D. amenajării] /v. a amenaja

amenaja vt [At: MDA ms / Pl: ~jéz / E: fr aménager] 1 A organiza în vederea unei anumite utilizări. 2 A realiza o amenajare (2).

AMENAJÁ, amenajez, vb. I. Tranz. 1. A aranja, a organiza în vederea unei anumite utilizări. 2. A realiza o amenajare (2). – Din fr. aménager.

AMENAJÁ, amenajez, vb. I. Tranz. 1. (Despre case, terenuri, grădini, interioare de locuit etc.) A aranja, a organiza în vederea unei anumite utilizări. 2. A realiza o amenajare (2). – Din fr. aménager.

AMENAJÁ, amenajez, vb. I. Tranz. A pune în ordine, a aranja, a face să corespundă unui anumit scop. Teren amenajat pentru sport.Refl. pas. S-au amenajat cabinetele tehnice, s-au ornat și mobilat sălile de lectură. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2557.

AMENAJÁ, amenajez, vb. I. Tranz. A pune în ordine, a face să corespundă unui anumit scop; a aranja. – Fr. aménager.

amenajá (a ~) vb., ind. prez. 3 amenajeáză, 1 pl. amenajắm; conj. prez. 3 să amenajéze

amenajá vb., ind. prez. 1 sg. amenajéz, 3 sg. și pl. amenajeáză, 1 pl. amenajăm, conj. prez. 3 sg. și pl. amenajéze

AMENAJÁ vb. I tr. A orândui, a dispune, a întocmi într-un anumit scop; a aranja. ♦ A organiza astfel punerea în valoare a pădurilor încât să se realizeze o productivitate optimă. [P.i. 4 -jăm, ger. -jind. / < fr. aménager].

AMENAJÁ vb. tr. 1. a dispune, a aranja într-un anumit scop; a face mai confortabil (un spațiu). 2. a realiza o amenajare (2, 3). (< fr. aménager)

A AMENAJÁ ~éz tranz. 1) (terenuri, case, interioare etc.) A face mai confortabil. 2) (procese de producție) A organiza în așa fel, încât să se poată obține o productivitate optimă. /<fr. aménager

arată toate definițiile

Intrare: amenaja
verb (VT203)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) amenaja amenajare amenajat amenajând singular plural
amenajea amenajați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) amenajez (să) amenajez amenajam amenajai amenajasem
a II-a (tu) amenajezi (să) amenajezi amenajai amenajași amenajaseși
a III-a (el, ea) amenajea (să) amenajeze amenaja amenajă amenajase
plural I (noi) amenajăm (să) amenajăm amenajam amenajarăm amenajaserăm, amenajasem*
a II-a (voi) amenajați (să) amenajați amenajați amenajarăți amenajaserăți, amenajaseți*
a III-a (ei, ele) amenajea (să) amenajeze amenajau amenaja amenajaseră
Intrare: amenajare
amenajare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular amenajare amenajarea
plural amenajări amenajările
genitiv-dativ singular amenajări amenajării
plural amenajări amenajărilor
vocativ singular
plural
* Formă nerecomandată sau greșită – (arată)