11 definiții pentru amenajare


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AMENAJÁRE, amenajări, s. f. 1. Acțiunea de a amenaja și rezultatul ei. 2. Ansamblu de lucrări prin care elementele unui sistem tehnic sunt dispuse și utilizate astfel încât sistemul să corespundă cât mai bine scopului pentru care a fost realizat. * Amenajare hidraulică = amenajare pentru prevenirea acțiunilor dăunătoare ale unui curs de apă și pentru valorificarea resurselor lui potențiale. – V. amenaja.

amenajare sf [At: V. ROM. decembrie 1950, 26 / Pl: ~jări / E: amenaja] 1 Organizare în vederea unei anumite utilizări Si: amenajat1. 2 Ansamblu de lucrări prin care elementele unui sistem sunt dispuse și utilizate astfel încât sistemul să corespundă cât mai bine scopului pentru care a fost realizat. 3 (Îs) ~ hidraulică Amenajare pentru prevenirea acțiunilor dăunătoare ale unui curs de apă și pentru valorificarea resurselor lui potențiale.

AMENAJÁRE, amenajări, s. f. 1. Acțiunea de a amenaja și rezultatul ei. 2. Ansamblul de lucrări prin care elementele unui sistem tehnic sunt dispuse și utilizate astfel încât sistemul să corespundă cât mai bine scopului pentru care a fost realizat. ◊ Amenajare hidraulică = amenajare pentru prevenirea acțunilor dăunătoare ale unui curs de apă și pentru valorificarea resurselor lui potențiale. – V. amenaja.

AMENAJÁRE, amenajări, s. f. Acțiunea de a amenaja; întocmire rațională, aranjare. În incinta stadionului se lucrează la amenajarea terenului de fotbal. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2708. ◊ Amenajarea pădurilor – plantarea și îngrijirea rațională a pădurilor.

AMENAJÁRE, amenajări, s. f. Acțiunea de a amenaja; întocmire rațională, aranjare.

AMENAJÁRE s.f. Acțiunea de a amenaja; organizare, întocmire rațională. ◊ Amenajarea pădurilor = îngrijire rațională a pădurilor. ♦ Sistem de lucrări în vederea utilizării apelor. [< amenaja].

AMENAJÁRE s. f. 1. acțiunea de a amenaja; organizare. 2. totalitatea lucrărilor care urmăresc combaterea acțiunilor dăunătoare sau valorificarea potențialului unui curs de apă. 3. îngrijire rațională pentru punerea în valoare a pădurilor. (< amenaja)

AMENAJÁRE ~ări f. 1) v. A AMENAJA. 2): ~ hidraulică sistem de lucrări având ca scop prevenirea acțiunilor dăunătoare ale unui curs de apă și valorificarea resurselor lui potențiale. [G.-D. amenajării] /v. a amenaja


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

amenajáre s. f., g.-d. art. amenajắrii; pl. amenajắri

amenajáre s. f., g.-d. art. amenajării; pl. amenajări

Intrare: amenajare
amenajare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • amenajare
 • amenajarea
plural
 • amenajări
 • amenajările
genitiv-dativ singular
 • amenajări
 • amenajării
plural
 • amenajări
 • amenajărilor
vocativ singular
plural

amenajare

 • 1. Acțiunea de a amenaja și rezultatul ei.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN sinonime: aranjare organizare un exemplu
  exemple
  • În incinta stadionului se lucrează la amenajarea terenului de fotbal. SCÎNTEIA, 1953, nr. 2708.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Amenajarea pădurilor = plantarea și îngrijirea rațională a pădurilor.
   surse: DLRLC DN
 • 2. Ansamblu de lucrări prin care elementele unui sistem tehnic sunt dispuse și utilizate astfel încât sistemul să corespundă cât mai bine scopului pentru care a fost realizat.
  surse: DEX '09 DEX '98 DN
  • 2.1. Amenajare hidraulică = amenajare pentru prevenirea acțunilor dăunătoare ale unui curs de apă și pentru valorificarea resurselor lui potențiale.
   surse: DEX '09 DEX '98

etimologie:

 • vezi amenaja
  surse: DEX '09 DEX '98 DN