2 intrări

26 de definiții (maximum 20 afișate)

arată toate definițiile

aclimatizare sf [At: DA / Pl: ~zări / E: aclimatiza] 1 Adaptare la un climat nou Si: aclimatare (1), (rar) aclimatație (1), aclimatizat (1). 2 (Fig) Obișnuire cu noi condiții de viață Si: aclimatare (2) (rar) climatație (2), aclimatizat (2).

ACLIMATIZÁRE, aclimatizări, s. f. Acțiunea de a (se) aclimatiza și rezultatul ei; aclimatare. – V. aclimatiza.

ACLIMATIZÁRE, aclimatizări, s. f. Acțiunea de a (se) aclimatiza și rezultatul ei; aclimatare. – V. aclimatiza.

ACLIMATIZÁRE, aclimatizări, s. f. Acțiunea de a (se) aclimatiza. 1. Activitate practicată în mod organizat de om și constînd în adaptarea unei plante sau a unui animal la noi condiții de viață, cu scopul de a îmbogăți o regiune cu plante sau animale originare din alte locuri. Aclimatizarea orezului. 2. Adaptare, deprindere (a plantelor sau a animalelor) la noi condiții de climă și sol. Perioadă de aclimatizare.

ACLIMATIZÁRE, aclimatizări, s. f. Acțiunea de a (se) aclimatiza. ♦ Activitate practicată în mod organizat de om care constă în adaptarea unei plante sau a unui animal la condiții noi de viață, cu scopul de a îmbogăți o regiune cu plante sau cu animale originare din alte locuri.

aclimatizáre (a-cli-) s. f., g.-d. art. aclimatizắrii; pl. aclimatizắri

aclimatizáre s. f. (sil. -cli-) → climatizare

ACLIMATIZÁRE s. acomodare, adaptare, dedare, deprindere, familiarizare, obișnuire. (~ unei plante într-un mediu nou.)

ACLIMATIZÁRE s.f. Acțiunea de a (se) aclimatiza; aclimatare. ♦ Adaptarea unei plante sau a unui animal la condiții noi de viață. [< aclimatiza].

aclimatiza vtr [At: DA / Pzi: ~zez / E: ger akklimatisieren] 1-2 (D. plante, animale etc.) A (se) adapta la un climat nou Si: a (se) aclimata (1-2). 3-4 vtr (D. oameni; fig) A (se) obișnui cu noi condiții de viață Si: a (se) aclimata (3-4).

ACLIMATIZÁ, aclimatizez, vb. I. Tranz. și refl. (Despre animale sau plante) A (se) adapta, a (se) acomoda la un nou climat. ♦ Refl. Fig. (Despre oameni) A se deprinde, a se obișnui cu noi condiții de viață; a (se) aclimata. – Din germ. akklimatisieren.

ACLIMATIZÁ, aclimatizez, vb. I. Tranz. și refl. (Despre animale și plante) A (se) adapta, a (se) acomoda la un alt mediu de viață. ♦ Refl. (Despre oameni) A se deprinde, a se obișnui cu noi condiții de viață; a (se) aclimata. – Din germ. akklimatisieren.

ACLIMATIZÁ, aclimatizez, vb. I. Tranz. (Cu privire la plante sau animale) A adapta, a acomoda la un climat nou, a deprinde cu particularitățile unui nou mediu. Miciurin a aclimatizat vița de vie în regiunea Moscovei.Refl. Bumbacul s-a aclimatizat în țara noastră.Refl. Fig. (Despre oameni) A se deprinde cu condiții noi de viață.

ACLIMATIZÁ, aclimatizez, vb. I. Tranz. A adapta, a acomoda o plantă sau un animal la un climat sau la un mediu nou. ◊ Refl. Bumbacul s-a aclimatizat în țara noastră.Refl. Fig. (Despre oameni) A se deprinde cu condiții noi de viață. – După germ. akklimatisieren.

aclimatizá (a ~) (a-cli-) vb., ind. prez. 3 aclimatizeáză

aclimatizá vb. (sil. -cli-), ind. prez. 1 sg. aclimatizéz, 3 sg. și pl. aclimatizeáză

ACLIMATIZÁ vb. a (se) acomoda, a (se) adapta, a (se) deda, a (se) deprinde, a (se) familiariza, a (se) învăța, a (se) obișnui, (reg.) a (se) hârși. (S-a ~ în noul mediu.)

ACLIMATIZÁ vb. I. tr. A acomoda, a adapta la un nou climat (o plantă, un animal etc.). ♦ refl. (Fig.; despre oameni) A se obișnui cu noi condiții de viață. [< Germ. akklimatisieren, cf. fr. acclimater].

ACLIMATIZÁ vb. I. tr., refl. (despre organisme vegetale sau animale) a (se) adapta la condițiile noi de climă; a (se) aclimata. II. refl. (fig.; despre oameni) a se obișnui cu noi condiții de viață. (< germ. akklimatisieren)

A SE ACLIMATIZÁ mă ~éz intranz. 1) (despre plante, animale) A se obișnui cu un climat nou; a se adapta; a se acomoda. 2) fig. (despre persoane) A se obișnui cu noi condiții de viață; a se adapta; a se acomoda. /<germ. akklimatisieren

arată toate definițiile

Intrare: aclimatiza
  • silabisire: -cli-
verb (VT201)
Surse flexiune: DOR
infinitiv infinitiv lung participiu gerunziu imperativ pers. a II-a
(a) aclimatiza aclimatizare aclimatizat aclimatizând singular plural
aclimatizea aclimatizați
numărul persoana prezent conjunctiv prezent imperfect perfect simplu mai mult ca perfect
singular I (eu) aclimatizez (să) aclimatizez aclimatizam aclimatizai aclimatizasem
a II-a (tu) aclimatizezi (să) aclimatizezi aclimatizai aclimatizași aclimatizaseși
a III-a (el, ea) aclimatizea (să) aclimatizeze aclimatiza aclimatiză aclimatizase
plural I (noi) aclimatizăm (să) aclimatizăm aclimatizam aclimatizarăm aclimatizaserăm, aclimatizasem*
a II-a (voi) aclimatizați (să) aclimatizați aclimatizați aclimatizarăți aclimatizaserăți, aclimatizaseți*
a III-a (ei, ele) aclimatizea (să) aclimatizeze aclimatizau aclimatiza aclimatizaseră
Intrare: aclimatizare
aclimatizare substantiv feminin
substantiv feminin (F113)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular aclimatizare aclimatizarea
plural aclimatizări aclimatizările
genitiv-dativ singular aclimatizări aclimatizării
plural aclimatizări aclimatizărilor
vocativ singular
plural
* Formă nerecomandată sau greșită – (arată)