15 definiții pentru adaptare

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ADAPTARE, adaptări, s. f. 1. Acțiunea de a (se) adapta și rezultatul ei; (concr.) lucru modificat, ajustat; adaptație. 2. (Biol.) Proces de modificare a organismelor vii, în urma căruia rezultă o corelare a structurii morfologice și a funcțiunilor fiziologice ale viețuitoarelor în raport cu mediul înconjurător. 3. (În sintagma) Adaptare literară = dramatizare, ecranizare etc. a unui text literar, în vederea reprezentării lui pe scenă, la radio, într-un film. – V. adapta.

ADAPTARE, adaptări, s. f. 1. Acțiunea de a (se) adapta și rezultatul ei; (concr.) lucru modificat, ajustat; adaptație. 2. (Biol.) Proces de modificare a organismelor vii, în urma căruia rezultă o corelare a structurii morfologice și a funcțiunilor fiziologice ale viețuitoarelor în raport cu mediul înconjurător. 3. (În sintagma) Adaptare literară = dramatizare, ecranizare etc. a unui text literar, în vederea reprezentării lui pe scenă, la radio, într-un film. – V. adapta.

adaptare sf [At: MAIORESCU, CR. I, 138 / Pl: ~tări / E: adapta] 1 Potrivire Si: acomodare. 2 (Blg; îs) ~ la mediu Capacitate a organismelor vii de a se modifica în raport cu schimbările condițiilor de viață.

*ADAPTARE, *ADAPTAȚIUNE sf. Faptul de a (se) adapta [fr. < lat.].

ADAPTARE, adaptări, s. f. Acțiunea de a (se) adapta și rezultatul ei. 1. Modificare, transformare a unui lucru, pentru a-l face să corespundă unor anumite cerințe. ◊ (Concretizat) Adaptare radiofonică. Adaptare muzicală. Adaptare scenică. ♦ Ajustare a unui lucru pentru a-l aplica la altul; potrivire. 2. (Adesea determinat prin «la mediu») Deprindere, a organismelor, a organelor, a simțurilor etc. cu condițiile mediului înconjurător. ◊ Adaptarea ochiului = proprietatea pe care o are ochiul de a-și potrivi sensibilitatea funcțională după cum se schimbă intensitatea luminii.

ADAPTARE, adaptări, s. f. Acțiunea de a (se) adapta și rezultatul ei; modificare, ajustare, transformare a unui lucru; (concr.) lucru modificat, ajustat. ♦ Acomodare a organismelor, a simțurilor etc. la mediul înconjurător.

ADAPTARE s.f. Acțiunea de a (se) adapta și rezultatul ei; adaptație; modificare ajustare; (concr.) lucru ajustat. ♦ acomodare a organismelor, a simțurilor etc. la mediul înconjurător. ♦ Prelucrare a unei opere pentru a trece dintr-un gen în altul; transpunere în formă scenică sau cinematografică a unei idei sau a unei opere literare. [Pl. -tări. / < adapta].

ADAPTARE s. f. 1. acțiunea de a (se) adapta; adaptație. 2. modificare a unei opere pentru a trece dintr-un gen în altul; transpunere în formă scenică, radiofonică sau cinematografică a unei opere literare. (< adapta)

*adaptațiúne f. (lat. adaptátio, -ónis). Acțiune de a adapta. – Și -áție, dar ob. -áre.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

adaptare s. f., g.-d. art. adaptării; pl. adaptări

adaptare s. f., g.-d. art. adaptării; pl. adaptări

adaptare s. f., g.-d. art. adaptării; pl. adaptări

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ADAPTARE s. 1. v. aclimatizare. 2. v. localizare. 3. adaptare cinematografică v. ecranizare. 4. v. ajustare.

ADAPTARE s. 1. aclimatizare, acomodare, dedare, deprindere, familiarizare, obișnuire. (~ la noi condiții de viață.) 2. (LIT.) localizare, prelucrare. (O ~ dramatică.) 3. adaptare cinematografică = ecranizare.

Adaptare ≠ inadaptabil, neadaptare

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

ADAPTARE (< lat. adaptare, a potrivi) 1 Prelucrare a unei opere literare pentru a o transpune dintr-un gen literar în altul sau în alt gen de artă. Adaptarea poate fi: cinematografică sau ecranizare (Răscoala de Liviu Rebreanu; Cei trei mușchetari de Al. Dumas; Marile speranțe de Ch. Dickens ș.a.), radiofonică (Apus de soare după B. Șt. Delavrancea). Ea este deosebită însă de scenariul radiofonic, creație originală De asemenea, dramatică sau dramatizare (dramatizarea de către M. Sorbul a romanului lui M. Sadoveanu, Șoimii). Tot în cadrul adaptărilor intră și realizarea unui libret de operă, prin prelucrarea unei opere literare (Boema de Puccini, după romanul Viață de boem a lui H. Murger), Carmen de Bizet, după nuvela lui Pr. Mérimée etc.) În unele adaptări se schimbă și titlul operei (Rigoletto de Verdi, după Le roi samuse de V. Hugo). 2 Prelucrarea într-o mai mică sau mai mare măsură a operei unui scriitor de către un alt scriitor (unele din comediile lui V. Alecsandri, adaptări după teatrul lui Em. Augier).

Intrare: adaptare
substantiv feminin (F113)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • adaptare
  • adaptarea
plural
  • adaptări
  • adaptările
genitiv-dativ singular
  • adaptări
  • adaptării
plural
  • adaptări
  • adaptărilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

adaptare, adaptărisubstantiv feminin

  • 1. Acțiunea de a (se) adapta și rezultatul ei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. Modificare, transformare a unui lucru, pentru a-l face să corespundă unor anumite cerințe. DLRLC
    • 1.2. concretizat Lucru modificat, ajustat. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      sinonime: adaptație
      • format_quote Adaptare radiofonică. Adaptare muzicală. Adaptare scenică. DLRLC
  • 2. biologie Proces de modificare a organismelor vii, în urma căruia rezultă o corelare a structurii morfologice și a funcțiunilor fiziologice ale viețuitoarelor în raport cu mediul înconjurător. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 2.1. Adaptarea ochiului = proprietatea pe care o are ochiul de a-și potrivi sensibilitatea funcțională după cum se schimbă intensitatea luminii. DLRLC
    • chat_bubble (în) sintagmă Adaptare la mediu = capacitate a organismelor vii de a se modifica în raport cu schimbările condițiilor de viață. MDA2
  • 3. Prelucrare a unei opere pentru a trece dintr-un gen în altul; transpunere în formă scenică sau cinematografică a unei idei sau a unei opere literare. DN
    • chat_bubble (în) sintagmă Adaptare literară = dramatizare, ecranizare etc. a unui text literar, în vederea reprezentării lui pe scenă, la radio, într-un film. DEX '09 DEX '98
etimologie:
  • vezi adapta DEX '09 MDA2 DEX '98

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.