17 definiții pentru abataj


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ABATÁJ, abataje, s. n. 1. Operație de tăiere sau de extragere a unui minereu sau a unei roci dintr-un zăcământ; p. ext. loc unde se execută această operație. 2. Operație de doborâre a arborilor (în exploatările forestiere). 3. Tăiere, sacrificare a vitelor la abator. ♦ Ansamblu de operații făcute în abator de la introducerea animalelor în sala de tăiere până la tranșarea cărnii. 4. Operație de înclinare a unei nave mici în vederea reparării, curățării etc. – Din fr. abattage.

ABATÁJ, abataje, s. n. 1. Operație de tăiere sau de extragere a unui minereu sau a unei roci dintr-un zăcământ; p. ext. loc unde se execută această operație. 2. Operație de doborâre a arborilor (în exploatările forestiere). 3. Tăiere, sacrificare a vitelor la abator. ♦ Ansamblu de operații făcute în abator de la introducerea animalelor în sala de tăiere până la tranșarea cărnii. 4. Operație de înclinare a unei nave mici în vederea reparării, curățării etc. – Din fr. abattage.

abataj sn [At: ARDELEANU, V. P. 40 / Pl: ~e / E: fr abattage] 1 Tăiere sau desprindere manuală ori mecanică a minereului din peretele sau frontul unei galerii de mină. 2 (Îs) Ciocan de ~ Instrument acționat cu aer comprimat, cu ajutorul căruia se desprinde cărbunele în straturile cu înclinație mare. 3 Parte a galeriei de mină de unde se extrage minereul. 4 Doborâre a arborilor în exploatările forestiere. 5 (Rar) Ucidere a vitelor la abator printr-o singură lovitură.

abatáj s.n. 1 Operație de tăiere sau de extragere a unui minereu sau a unei roci dintr-un zăcământ. ◊ Abataj frontal = abataj al minereului făcut pe un front foarte lung în direcția filonului. Ciocan pneumatic de abataj v. ciocan. ♦ Ext. Loc unde se execută această operație. 2 Operație de doborâre a arborilor într-o exploatare forestieră. 3 Tăiere, sacrificare a vitelor la abator. ♦ Ansamblu de operații făcute în abator de la introducerea animalelor în sala de tăiere până la tranșarea cărnii. 4 (mar.) Operație de înclinare a unei nave mici în vederea carenării, a reparării sau a curățării. • pl. -e. /<fr. abattage, it. abbattaggio.

ABATÁJ, abataje, s. n. 1. Operație de tăiere și de extragere (cu mijloace manuale, mecanice etc.) a unui minereu sau a unei roci dintr-un zăcămînt; p. ext. locul de muncă tinde se execută această operație. Lucrări de abataj mecanizate.Acum pornește schimbu-ntîi în luminoasa Hunedoară, Acuma, cu echipa lui, și Hotea-n abataj coboară. DEȘLIU, M. 21. Abatajul este aici sus, în capul suitoarei, spațiul dintre cei doi pereți de piatră ai muntelui, în care minerii lucrează pentru a-l goli de cărbune. BOGZA, V. J. 64. Abataj-cameră = metodă de tăiere și de extragere a minereului, locul de muncă fiind în formă de cameră delimitată de trei pereți, dintre care cel din mijloc este cel unde se sapă; p. ext. locul unde se sapă după această metodă. Abataj frontal v. frontal. Ciocan de abataj v. ciocan. 2. Operație de doborîre a arborilor în exploatările forestiere. 3. Uciderea vitelor la abator, prin doborîrea cu o singură lovitură.

ABATÁJ, abataje, s. n. 1. Operație de tăiere sau de extragere a unui minereu sau a unei roci din zăcăminte; p. ext. loc unde se execută această operație. 2. Operație de doborâre a arborilor (în exploatările forestiere). 3. Uciderea vitelor la abator printr-o singură lovitură. 4. Înclinare pe o parte a unei nave, pentru a fi reparată. – Fr. abattage.

ABATÁJ s.n. 1. Tăiere și extragere a unui minereu sau a unei roci dintr-un zăcământ; (p. ext.) loc unde se face această operație. 2. Doborâre a arborilor. 3. Ucidere a vitelor la abator. 4. Înclinare pe o parte a unei nave spre a putea fi reparată; carenaj. [Pl. -je. / < fr. abattage].

abatáj s. n. 1. loc de extragere a unui minereu, a unei roci dintr-un zăcământ; operația însăși. 2. doborâre a arborilor în exploatările forestiere. 3. sacrificare a animalelor, la abator. 4. înclinare a unei nave spre a putea fi carenată; carenaj (1). (< fr. abattage)

abatáj, abataje, s.n. 1. Locul dintr-o mină unde se execută extragerea unui minereu sau a unei roci dintr-un zâcămînt; operația de extragem a minerului sau a rocii. 2. Doborîrea arborilor (în exploatațiile forestiere).

ABATÁJ ~e f. 1) Extragere a unui minereu sau a unei roci dintr-un zăcământ. Lucrări de ~. 2) Loc într-o mină unde se execută această operație. 3) Tăiere și doborâre a copacilor în exploatările forestiere. 4) Sacrificare a animalelor la abator. 5) Aplecare a unei nave pe o parte pentru a fi reparată; carenaj. /<fr. abattage


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

abatáj s. n., pl. abatáje

abatáj s. n., pl. abatáje


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

ABATÁJ s. (prin Transilv.) ort. (~ul unei mine.)

ABATAJ s. (prin Transilv.) ort. (~ unei mine.)


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a atinge la abataj expr. (intl.) a ucide cu o singură lovitură în stomac

a lovi la abataj expr. (intl.) a înjunghia în burtă.

Intrare: abataj
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • abataj
 • abatajul
 • abataju‑
plural
 • abataje
 • abatajele
genitiv-dativ singular
 • abataj
 • abatajului
plural
 • abataje
 • abatajelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

abataj

 • 1. Operație de tăiere sau de extragere a unui minereu sau a unei roci dintr-un zăcământ.
  surse: DEX '09 DLRLC DLRM DN sinonime: ort (abataj) un exemplu
  exemple
  • Lucrări de abataj mecanizate.
   surse: DLRLC
  • 1.1. prin extensiune Loc unde se execută această operație.
   surse: DEX '09 DLRLC DLRM DN 2 exemple
   exemple
   • Acum pornește schimbu-ntîi în luminoasa Hunedoară, Acuma, cu echipa lui, și Hotea-n abataj coboară. DEȘLIU, M. 21.
    surse: DLRLC
   • Abatajul este aici sus, în capul suitoarei, spațiul dintre cei doi pereți de piatră ai muntelui, în care minerii lucrează pentru a-l goli de cărbune. BOGZA, V. J. 64.
    surse: DLRLC
  • 1.2. Abataj-cameră = metodă de tăiere și de extragere a minereului, locul de muncă fiind în formă de cameră delimitată de trei pereți, dintre care cel din mijloc este cel unde se sapă.
   surse: DLRLC
   • 1.2.1. prin extensiune Locul unde se sapă după această metodă.
    surse: DLRLC
  • 1.3. Abataj frontal.
   surse: DLRLC
  • 1.4. Ciocan de abataj.
   surse: DLRLC
 • 2. Operație de doborâre a arborilor (în exploatările forestiere).
  surse: DEX '09 DLRLC DLRM DN
 • 3. Tăiere, sacrificare a vitelor la abator (prin doborârea cu o singură lovitură).
  surse: DEX '09 DLRLC DLRM DN
  • 3.1. Ansamblu de operații făcute în abator de la introducerea animalelor în sala de tăiere până la tranșarea cărnii.
   surse: DEX '09
 • 4. Operație de înclinare a unei nave mici în vederea reparării, curățării etc.
  surse: DEX '09 DLRM DN sinonime: carenaj

etimologie: