4 intrări

31 de definiții (maximum 20 afișate)

arată toate definițiile

CORNÉT1, cornete, s. n. 1. Hârtie răsucită în formă de con, în care se împachetează diferite lucruri. ♦ Conținutul unui astfel de ambalaj. 2. (În sintagma) Cornet acustic = instrument acustic în formă de pâlnie, care intensifică vibrațiile sonore, folosit de persoanele cu auzul slab; pavilion (4). 3. Instrument muzical de suflat, din alamă, asemănător cu trompeta, dar de dimensiuni mai mici decât aceasta și cu un registru mai înalt. 4. (În sintagma) Cornet nazal = fiecare dintre cele șase lame osoase în formă de cornet1 (1), situate pe pereții laterali ai celor două nări. 5. Produs de patiserie asemănător cu vafela de napolitană sau de tort, în formă de con (retezat), în care se pune înghețată, frișcă, cremă etc. – Din fr. cornet.

CORNÉT2, corneți, s. m. (Înv.) Ofițer inferior de cavalerie; stegar de cavalerie; portdrapel. – Din rus. kornet.

CORNÉT3, corneturi, s. n. Loc unde cresc corni2. – Corn2 + suf. -et.

CORNÉT2, corneți, s. m. (Înv.) Ofițer inferior de cavalerie; stegar de cavalerie; portdrapel. – Din rus. kornet.

CORNÉT1, cornete, s. n. 1. Bucată de hârtie răsucită în formă de con, în care se împachetează diferite mărfuri. ♦ Conținutul unui astfel de ambalaj. 2. (În sintagma) Cornet acustic = instrument acustic în formă de pâlnie, care intensifică vibrațiile sonore și de care se servesc persoanele cu auzul slab; pavilion (4). 3. Instrument muzical de suflat, din alamă, asemănător cu trompeta, dar de dimensiuni mai mici decât aceasta și cu un registru mai înalt. 4. (În sintagma) Cornet nazal = fiecare dintre cele șase lame osoase în formă de cornet1 (1), situate pe pereții laterali ai celor două nări. 5. Produs de patiserie asemănător cu vafela de napolitană sau de tort, în formă de con (retezat), în care se pune înghețată, frișcă, cremă etc. – Din fr. cornet.

CORNÉT3, corneturi, s. n. Loc unde cresc corni2. – Corn2 + suf. -et.

CORNÉT2, cornete, s. n. 1. Bucată de hîrtie răsucită în formă de pîlnie, încare se împachetează articole mărunte de băcănie, de cofetărie etc. Băiatul lui Rișcă i-a adus mamei un cornet cu stafide. STANCU, D. 267. [Bunica] scotea fermecatele daruri dintr-un buzunar pe care-l bănuiați fără fund, căci băga mîna pînă la cot în el și scotea cornete și covrigi. PAS, Z. I 29. Alți trecători... porneau, ținînd cornetul între degete. C. PETRESCU, C. V. 118. ◊ Conținutul unui astfel de pachet. Un cornet de alune. 2. (De obicei determinat prin «acustic») Instrument în formă de pîlnie, care intensifică vibrațiile sonore și de care se servesc persoanele cu auzul slab. 3.(Determinat prin «nazal») Fiecare dintre cele șase lame osoase în formă de cornet (1), situate cîte trei într-o nară.

CORNÉT, corneți, s. m. (Învechit) Ofițer inferior de cavalerie; stegar de cavalerie; portdrapel. Ce de treabă tînăr... Nu-i degeaba cornet la cavalerie. ALECSANDRI, T. I 67.

cornét3 (deal, pădure, steag de cavalerie) s. n., pl. cornéturi

cornét1 (plantă, persoană) s. m., pl. cornéți

cornét2 (instrument, recipient) s. n., pl. cornéte

cornét (pădure, deal, steag de cavalerie) s. n., pl. cornéturi

cornét (persoană, plantă) s. m., pl. cornéți

cornét (recipient, instrument) s. n., pl. cornéte

CORNÉT s. 1. fișic, (Transilv.) toc. (Un ~ de bomboane.) 2. cornet acustic = pavilion.

CORNÉT s.n. 1. Bucată de hârtie răsucită în formă de pâlnie, în care se împachetează bomboane, semințe etc.; conținutul unui astfel de pachet. 2. Cornet acustic = dispozitiv în formă de pâlnie, care amplifică vibrațiile sonore, folosit de persoanele cu auzul slab; cornet cu pistoane = instrument muzical de suflat din alamă, asemănător cu trompeta, dar prevăzut cu pistoane în loc de ventile; trompetă de dimensiuni reduse și mai sensibilă folosită în jazul modern. 3. (Anat.) Cornet nazal = fiecare dintre cele șase lame osoase de forma unui cornet (1), situate câte trei în fiecare nară. 4. (Geol.) Martor de eroziune aproape conic, care se ridică deasupra unei suprafețe de eroziune netede sau puțin ondulate. [Pl. -te, -turi. / < fr. cornet, cf. it. cornetto].

CORNÉT s. n. 1. bucată de hârtie răsucită în formă de pâlnie, în care se împachetează bomboane, semințe etc. 2. ~ acustic = dispozitiv în formă de pâlnie care amplifică vibrațiile sonore, folosit de persoane ce au auzul slab; ~ cu piston = instrument de suflat din alamă, asemănător trompetei, dar cu diapazon mai acut, cu pistoane în loc de ventile, folosit în orchestre de muzică ușoară și de jaz. 3. ~ nazal = fiecare dintre cele șase lame osoase de forma unui cornet (1), situate câte trei în fiecare nară. 4. (geol.) martor de eroziune aproape conic, deasupra unei suprafețe de eroziune netede sau puțin ondulate. (< fr. cornet)

CORNÉT2 ~ți m. înv. 1) Ofițer inferior de cavalerie. 2) Portdrapel de cavalerie. /<rus. kornet

CORNÉT1 ~e n. 1) Pachet de hârtie în formă de corn; fișic. 2): ~ acustic aparat în formă de pavilion, destinat să amplifice sunetele, folosit de persoanele cu auzul slab. 3): ~ nazal ansamblu de șase lame osoase care sunt situate pe pereții laterali ai foselor nazale. 4) Instrument muzical de suflat din alamă, asemănător cu trompeta, dar de dimensiuni mai mici, cu registru intermediar între cel al cornului și cel al trompetei. 5) Produs de patiserie cu cremă, în formă de corn. /<fr. cornet

cornét2, cornéturi, s.n. (înv.) stindardul unui escadron de cavalerie.

Intrare: cornet (persoană)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular cornet cornetul
plural corneți corneții
genitiv-dativ singular cornet cornetului
plural corneți corneților
vocativ singular cornetule, cornete
plural corneților
Intrare: cornet (pâlnie)
cornet (pl. -e) substantiv neutru
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular cornet cornetul
plural cornete cornetele
genitiv-dativ singular cornet cornetului
plural cornete cornetelor
vocativ singular
plural
Intrare: cornet (loc, steag)
cornet (pl. -uri) substantiv neutru
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular cornet cornetul
plural corneturi corneturile
genitiv-dativ singular cornet cornetului
plural corneturi corneturilor
vocativ singular
plural
Intrare: Cornet
Cornet

cornet (loc, steag)

 • 1. Loc unde cresc corni.
  surse: DEX '09 Scriban
 • 2. învechit Stindardul unui escadron de cavalerie.
  surse: DAR Scriban un exemplu
  exemple
  • Se duceaŭ Moscaliĭ gloate cu corneturĭ (N. Cost. 2, 103).
   surse: Scriban
 • 3. Oltenia Banat Deal pietros acoperit de mărăcini.
  surse: Scriban sinonime: smidă

etimologie:

 • corn + sufix -et.

cornet (pâlnie)

 • 1. Hârtie răsucită în formă de con, în care se împachetează diferite lucruri.
  surse: DEX '09 DLRLC DN sinonime: fișic toc (obiect) diminutive: cornețel 3 exemple
  exemple
  • Băiatul lui Rișcă i-a adus mamei un cornet cu stafide. STANCU, D. 267.
   surse: DLRLC
  • [Bunica] scotea fermecatele daruri dintr-un buzunar pe care-l bănuiați fără fund, căci băga mîna pînă la cot în el și scotea cornete și covrigi. PAS, Z. I 29.
   surse: DLRLC
  • Alți trecători... porneau, ținînd cornetul între degete. C. PETRESCU, C. V. 118.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Conținutul unui astfel de ambalaj.
   surse: DEX '09 DLRLC DN un exemplu
   exemple
   • Un cornet de alune.
    surse: DEX '09 DLRLC DN
 • 2. (în) sintagmă Cornet acustic = instrument acustic în formă de pâlnie, care intensifică vibrațiile sonore, folosit de persoanele cu auzul slab; pavilion.
  surse: DEX '09 DLRLC DN
 • 3. Cornet cu pistoane = instrument muzical de suflat, din alamă, asemănător cu trompeta, dar de dimensiuni mai mici decât aceasta și cu un registru mai înalt.
  surse: DEX '09 DN
 • 4. (în) sintagmă Cornet nazal = fiecare dintre cele șase lame osoase în formă de cornet, situate pe pereții laterali ai celor două nări.
  surse: DEX '09 DLRLC DN
 • 5. geologie Martor de eroziune aproape conic, care se ridică deasupra unei suprafețe de eroziune netede sau puțin ondulate.
  surse: DN
 • 6. Produs de patiserie asemănător cu vafela de napolitană sau de tort, în formă de con (retezat), în care se pune înghețată, frișcă, cremă etc.
  surse: DEX '09 NODEX

etimologie:

cornet (persoană)

 • 1. învechit Ofițer inferior de cavalerie; stegar de cavalerie.
  surse: DEX '09 DLRLC NODEX sinonime: portdrapel un exemplu
  exemple
  • Ce de treabă tînăr... Nu-i degeaba cornet la cavalerie. ALECSANDRI, T. I 67.
   surse: DLRLC

etimologie: