8 definiții pentru Cornet

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

cornet1 [At: LM / Pl: ~e, (8) ~uri, sn, ~eți sm / E: fr cornet] 1 sn Bucată de hârtie răsucită în formă de corn1 (1), în care se împachetează bomboane, semințe etc. 2 sn Conținut al unui cornet1 (1). 3 sn (Înv; îs) ~ acustic Instrument acustic în formă de pâlnie, care intensifică vibrațiile sonore, folosit de persoanele cu auzul slab Si: pavilion. 4 sn Instrument muzical de suflat din alamă, asemănător cu trompeta, de dimensiuni mai reduse și mai sensibil, folosit în jazzul modern. 5 sn (Îs) ~ cu pistoane Instrument muzical de suflat ca o trompetă, dar prevăzut cu pistoane în loc de ventile. 6 sm Persoană care cântă la cornet1 (4-5). 7 sn (Frî) Pahar de carton, în forma unui trunchi de con, cu care se aruncă zarurile la diferite jocuri de noroc. 8 sn (Atm; îs) ~e nazale Fiecare dintre cele șase lame osoase în formă de cornet1 (1), situate câte trei în fiecare nară. 9 sn (Glg) Martor de eroziune conic, ridicat deasupra unei suprafețe de eroziune netede sau puțin ondulate. 10 sn Produs de patiserie asemănător cu o vafă, în care se pune înghețată, cremă etc.

cornet2 [At: LB / Pl: ~uri sn, ~eți sm / E: corn2 + -et] 1 sn Pădure de corni2 (1). 2 sn Loc acoperit cu cornet2 (1). 3 sn (Reg) Pământ format din sfărâmături de stânci. 4 sn (Reg) Vârf de munte Si: pisc. 5 sm (Bot; reg) Scaiete (Carduus nutans).

cornet3 [At: N. COSTIN, ap. LET. II, 71 / V: ~tă sf / Pl: ~uri sn, ~eți sm / E: rs корнет] (Înv) 1 sn Drapelul unui escadron de cavalerie. 2 sm Ofițer de cavalerie. 3 sm Stegar de cavalerie Si: port-drapel.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

cornet1 (plantă, persoană) s. m., pl. corneți

cornet2 (instrument, recipient) s. n., pl. cornete

cornet3 (deal, pădure, steag de cavalerie) s. n., pl. corneturi

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CORNET, schit în com. Racovița, jud. Vîlcea, ctitorit în 1666 de marele ban Mareș Băjescu. Biserica este un exemplu de arhitectură caracteristică epocii lui Matei Basarab. Casa stăreției are un pridvor cu coloane din cărămidă. Incinta și turnurile sînt refăcute în sec. 19.

GAUDÍ Y CORNET, Antoni (1852-1926), arhitect și sculptor spaniol. Reprezentant al Modern-Style-ului, plin de o fantezie lirică originală, găsind soluții constructive îndrăznețe. În rezolvarea plastică adoptă interpretări ale unor forme organice (plante, animale) în linii sinuoase (Biserica Sagrada Familia și Casa Milà din Barcelona).

Intrare: Cornet
Cornet nume propriu
nume propriu (I3)
  • Cornet