66 de definiții conțin toate cuvintele căutate (cel mult 60 afișate)
ALEUROMETRU, aleurometre, s. n. Aparat pentru determinarea calității glutenului din făinurile de cereale. [Pr.: -le-u-] – Din fr. aleuromètre.
ALEURONAT s. n. Produs alimentar, bogat în proteine, obținut din gluten, din care se fac preparate culinare dietetice pentru bolnavii de diabet. [Pr.: -le-u-] – Din fr. aleuronate.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de ana_zecheru
- acțiuni
PAP s. n. Substanță lipicioasă preparată din gluten cu apă și întrebuințată la lipiri rezistente, în special la încălțăminte; material de lipit preparat în casă din făină și apă; cocă1. – Din germ. Papp.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de valeriu
- acțiuni
gluten s. n.
- sursa: Ortografic (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
ALEUROMETRU ~e n. Aparat pentru determinarea cantității de gluten din făină. /<fr. aleurometre
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
GHIRCĂ f. Varietate de grâu, având spice mici, țepi lungi și rigizi, bogat în gluten. /<ucr. hyrka
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
GLUTEN n. Substanță proteică vâscoasă, de culoare cenușie, conținută în boabele cerealelor (mai ales în boabele de grâu). /<fr. gluten, lat. gluten, ~inis
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
GLUTINOS ~oasă (~oși, ~oase) 1) Care conține gluten; cu gluten în componență. 2) Care are aspect de gluten; asemănător cu glutenul. /<fr. glutineux
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
GLUTEN s.n. Amestec de proteine, obținut din făina cerealelor după îndepărtarea amidonului. [< fr. gluten].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
GLUTINOS, -OASĂ adj. De natura glutenului. ♦ Cleios, vîscos. [Cf. fr. glutineux, lat. glutinosus].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
GLUTOGRAF s.n. Aparat pentru determinarea extensibilității glutenului. [< glut(en) + -graf].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
PLASTOMETRU s.n. Aparat pentru determinarea plasticității corpurilor. ♦ Aparat pentru determinarea calității glutenului umed. [< fr. plastomètre, cf. gr. plastikos – plastic, metron – măsură].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
ALEUROMETRU s.n. Aparat pentru determinarea calităților de panificare a glutenului din făină. [Pron. -le-u-. / < fr. aleuromètre, cf. gr. aleuron – făină, metron – măsură].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
ALEURONAT s.n. Produs alimentar bogat în proteine obținut din gluten, din care se fac preparate culinare pentru dietetici. [< aleuron].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
STICLOZITATE s.f. Calitatea de a fi sticlos. ♦ Aspect translucid pe care îl prezintă în secțiune boabele cerealelor bogate în gluten. [< sticlos + -itate].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
ALEUROMETRU s. n. aparat pentru determinarea cantității de gluten din făină. (< fr. aleuromètre)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
ALEURONAT s. n. produs alimentar bogat în proteine, din gluten. (< fr. aleuronate)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
GLUTEINĂ s. f. una dintre proteinele glutenului. (< fr. glutéine)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
GLUTEN s. n. substanță proteică vâscoasă, moale și elastică, obținută din făina cerealelor după îndepărtarea amidonului. (< fr., lat. gluten)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
GLUTINOS, -OASĂ adj. de natura glutenului. ◊ cleios, vâscos. (< fr. glutineux)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
GLUTOGRAF s. n. aparat pentru determinarea extensibilității glutenului. (< glut/en/ + -graf3)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
PAP s. n. substanță lipicioasă, din gluten, folosită mai ales în încălțăminte. (< germ. Papp)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
PLASTOMETRU s. n. 1. aparat pentru determinarea plasticității corpurilor. 2. aparat pentru determinarea calității glutenului umed. (< fr. plastomètre)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
STICLOZITATE s. f. calitatea de a fi sticlos. ◊ aspect translucid pe care îl prezintă în secțiune boabele cerealelor bogate în gluten. (< sticlos + -itate)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
*aglutinéz v. tr. (lat. agglutinare, d. glútino, -áre, a încleĭa, care vine), d. glúten orĭ glutinum, cleĭ). Lipesc la un loc, înpreun pin lipire.
- sursa: Scriban (1939)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
*conglutinéz v. tr. (lat. conglútino, -áre. V. gluten, aglutinez). Fac lipicĭos ca cleĭu: unele veninurĭ conglutinează sîngele. Încleĭ, lipesc; a conglutina marginile uneĭ rănĭ.
- sursa: Scriban (1939)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
ghírcă f., pl. ĭ (rut. rus. girka, id.). Un fel de grîŭ văratic fără mustățĭ și din care se scoate o făină foarte bogată în glúten (triticum vulgáre). V. chircă.
- sursa: Scriban (1939)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
*glúten n., pl. e și urĭ (lat. glúten, glútinis; fr. glu d. forma lat. glus, glutis. V. aglutinant). Cleĭ, o materie cleĭoasă care rămîne în făina cerealelor după ce s’a scos amidonu și care constitue o substanță alimentară.
- sursa: Scriban (1939)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
*glutinós, -oásă adj. (lat. glutinosus). Ca glútenu, cleĭos.
- sursa: Scriban (1939)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
GLIADÍNE (< fr. {i}; {s} gr. glia „clei”) s. f. pl. Proteine solubile în alcool (70-80%), prezente în semințele cerealelor, alcătuite din prolină și acid glutamic, constituenți de bază ai glutenului.
- sursa: DE (1993-2009)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
GLUTÉN (< fr.; {s} lat. gluten „clei, substanță vâscoasă”) s. n. Masă proteică complexă, moale, elastică, vâscoasă și cenușie, care se găsește în boabele de cereale, mai ales de grâu, formată în principal dintr-un amestec de gliadină și glutenină. G. determină proprietățile de panificație ale făinii, dând porozitate pâinii.
- sursa: DE (1993-2009)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
GLUTENÍNĂ (< fr. {i}) s. f. Proteină prezentă în cereale (cu excepția porumbului), componentul principal al glutenului. Are o valoare alimentară aproape completă.
- sursa: DE (1993-2009)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
gluten s. n.
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
gluten n. materie gelatinoasă ce lasă făina cerealelor desfăcută (prin spălare) de amidonul ce conținea.
- sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
ALEUROMETRU, aleurometre, s. n. Aparat pentru determinarea calității glutenului din făinurile de cereale. – Din fr. aleuromètre.
- sursa: DEX '09 (2009)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
ALEURONAT s. n. Produs alimentar bogat în proteine, obținut din gluten, din care se fac preparate culinare dietetice pentru bolnavii de diabet. – Din fr. aleuronate.
- sursa: DEX '09 (2009)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
PAP s. n. Substanță lipicioasă preparată din gluten cu apă și folosită la lipiri rezistente, în special la încălțăminte; material de lipit preparat în casă din făină și apă; cocă1. – Din germ. Papp.
- sursa: DEX '09 (2009)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
PLASTOMETRU, plastometre, s. n. Instrument pentru determinarea calității glutenului umed. – Din fr. plastomètre.
- sursa: DEX '09 (2009)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
PLASTOMETRU, plastometre, s. n. Instrument pentru determinarea calității glutenului umed. – Din fr. plastomètre.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de cata
- acțiuni
GHIRCĂ s. f. Specie de grâu bogat în gluten (Triticum durum). – Din ucr. hyrka.
- sursa: DEX '09 (2009)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
GHIRCĂ s. f. Specie de grâu bogat în gluten (Triticum durum). – Din ucr. hyrka.
- sursa: DEX '96 (1996)
- adăugată de gall
- acțiuni
GLUTEINĂ, gluteine, s. f. Proteină constituentă a glutenului. – Din fr. glutéine.
- sursa: DEX '09 (2009)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
GLUTEINĂ, gluteine, s. f. Proteină constituentă a glutenului. – Din fr. glutéine.
- sursa: DEX '96 (1996)
- adăugată de gall
- acțiuni
GLUTEN s. n. Substanță proteică densă, vâscoasă, moale și elastică, prezentă în boabele și în făina cerealelor. – Din fr., lat. gluten.
- sursa: DEX '09 (2009)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
GLUTEN s. n. Substanță proteică densă, vâscoasă, moale și elastică, prezentă în boabele și în făina cerealelor. – Din fr., lat. gluten.
- sursa: DEX '96 (1996)
- adăugată de gall
- acțiuni
GLUTINOS, -OASĂ, glutinoși, -oase, adj. Care conține gluten, care are aspect de gluten. – Din fr. glutineux.
- sursa: DEX '09 (2009)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
GLUTINOS, -OASĂ, glutinoși, -oase, adj. Care conține gluten, care are aspect de gluten. – Din fr. glutineux.
- sursa: DEX '96 (1996)
- adăugată de gall
- acțiuni
GHIRCĂ s. f. Specie de grîu din care se face o făină foarte bogată în gluten (Triticum durum). De unde aduceți dumneavoastră sămînța de grîu... seamănă cam cu un grîu care se numește ghircă. GHICA, S. 552.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
GLUTEN s. n. sg. Substanță alcătuită dintr-un amestec elastic de proteine și care intră în compoziția grăunțelor de cereale. Făina se compune din amidon și gluten. ▭ Am ajuns a avea din an în an un grîu mai frumos, mai sănătos, mai greu, mai bogat în gluten și care dă tărîțe mai puține. GHICA, S. 552.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
PANIFICAȚIE s. f. Acțiunea de a panifica; transformarea făinurilor în pîine; ansamblul proceselor fizice, chimice și biochimice prin care amidonul și glutenul din făinuri sînt transformate în pîine, sub acțiunea apei, a gazelor de afînare și a temperaturii din timpul coacerii. Întreprindere de panificație.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
PAP s. n. Substanță lipicioasă preparată din gluten și întrebuințată la lipiri rezistente, îndeosebi la confecționarea încălțămintei. Știi d-ta, domnule, cîte și mai cîte trebuiesc pentru ca s-ajungem la o pereche de ghete elegante ca astea?... Nu ne trebuiesc calapoade, tălpi, față, căptușeală, ață, pap, cuie, scule? CARAGIALE, O. II 325. ♦ Material de lipit, preparat în casă, din făină și apă.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
ALEURO-, „făină, gluten, aleuronă, făinos, glutinos”. ◊ gr. aleuron „făină” > fr. aleuro-, germ. id., engl. id. > rom. aleuro-. □ ~lit (v. -lit1), s. n., rocă sedimentară cu aspect făinos și compact; ~metru (v. -metru1), s. n., instrument pentru determinarea calității glutenului din făina de cereale; ~spor (v. -spor) s. m., conidie formată pe laturie hifelor miceliene.
- sursa: DETS (1987)
- adăugată de Ladislau Strifler
- acțiuni
ELASTO- „elasticitate, fibre elastice”. ◊ gr. elastes „care se întinde” > fr. élasto-, germ. id., it. id., engl. id. > rom. elasto-. □ ~mer (v. -mer), s. m., polimer sintetic cu proprietăți plastice și elastice asemănătoare cauciucului natural; ~metrie (v. -metrie1), s. f., măsurarea elasticității unor corpuri; ~metru (v. -metru1), s. n., aparat folosit în panificație pentru determinarea gradului de elasticitate a glutenului; ~patie (v. -patie), s. f., deficiență a țesutului elastic; ~rexie (v. -rexie), s. f., ruptură a fibrelor țesutului elastic; ~tonometrie (v. tono-, v. -metrie1), s. f., metodă de măsurare a tensiunii intraoculare.
- sursa: DETS (1987)
- adăugată de Ladislau Strifler
- acțiuni
PLASTO- „modelare, formare, plasticitate, viscozitate”. ◊ gr. plastos „modelat” > fr. plasto-, germ. id., engl. id., it. id. > rom. plasto-. □ ~cit (v. -cit), s. n., plachetă sanguină; sin. trombocit; ~condrie (v. -condrie), s. f., corpuscul granular sferic, de dimensiuni mici, care face parte din condriomul celulelor; ~cron (v. -cron), s. n., interval de timp dintre două stadii succesive ale dezvoltării primordiilor de frunze; ~desmă (v. -desmă), s. f., formație fibrilară din plastide; ~dinamie (v. -dinamie), s. f., putere formativă a celulei; ~gamie (v. -gamie), s. f., plasmogamie*; ~gen (v. -gen1), s. n., centrul genetic ipotetic al plastidelor; ~mer (v. -mer), s. m., produs macromolecular care, în anumite condiții de temperatură, poate suferi deformații permanente; ~metru (v. -metru1), s. n., 1. Aparat pentru determinarea plasticității corpurilor. 2. Aparat pentru determinarea calității glutenului umed; ~tip (v. -tip), s. n., formă a tipului original la plantele fosile; ~zom (v. -zom), s. m., condriozom*.
- sursa: DETS (1987)
- adăugată de Ladislau Strifler
- acțiuni
aleurometru sn [At: DEX2 / Pl: ~re / E: fr aleuromètre] Aparat pentru determinarea calității glutenului din făinurile de cereale.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
aleuronat sn [At: DEX2 / Pl: ~e / E: fr aleuronat] Produs alimentar bogat în proteine, obținut din gluten, din care se fac preparate culinare dietetice pentru bolnavii de diabet.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
ghircă sf [At: PANȚU, PL.2 / E: ucr хирка] (Bot; reg) Specie de grâu bogată în gluten (Triticum durum).
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
gluteină sf [At: DEX-S / Pl: ~ne / E: fr glutéine] Proteină constituentă a glutenului.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
gluten sn [At: GHICA, S. 522 / Pl: ? / E: lat gluten] (Chm) Substanță proteică prezentă în boabele și făina cerealelor.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
glutinos, ~oasă a [At: DA ms / Pl: ~oși, ~oase / E: fr glutineux] 1 Care conține gluten. 2 Care are o compoziție asemănătoare cu glutenul Cf: cleios, vâscos.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
glutograf sn [At: DN3 / Pl: ~e / E: glut(en) + -graf] Aparat pentru determinarea extensibilității glutenului.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
pap sn [At: CARAGIALE, O. II, 137 / Pl: (rar) ~uri / E: ger Papp] 1 Substanță preparată din gluten și utilizată la lipiri rezistente, în special la încălțăminte. 2 Material de lipit, preparat în casă din făină și apă Si: (pop) cocă, (reg) cir, ciriș, mlat Vz clei, lipici.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
plastometru sn [At: DN3 / Pl: ~re / E: fr plastomètre] 1 Aparat pentru determinarea plasticității corpurilor. 2 Aparat pentru determinarea calității glutenului umed.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
sticlozitate sf [At: LTR2 / Pl: ~tăți / E: sticlos + -itate] 1 Calitatea de a fi sticlos (6). 2 Aspect translucid pe care îl prezintă în secțiune boabele de cereale bogate în gluten.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
gluten s. n.
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adăugată de Serene76
- acțiuni