29 de definiții pentru zece

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ZECE, zeci, num. card. 1. Număr care are în numărătoare locul între nouă și unsprezece și care se indică prin cifra 10 sau X. ◊ (Adjectival) Are zece elevi. (La pl., arată o cantitate mare nedeterminată) Zeci de oameni.Expr. A avea zece vieți, se spune când cineva scapă cu viață din situații primejdioase. A asculta cu zece urechi = a asculta foarte atent. ◊ (Substantivat) Scrie un zece pe tablă. ◊ (Cu valoare de num. ord.) Etajul zece. ◊ (Intră în componența num. adverbial) De zece ori. ◊ (Precedat de „câte”, intră în componența num. distributiv) Plecau câte zece. 2. (Intră în compunerea numeralelor cardinale compuse de la unsprezece până la nouăsprezece) Cincisprezece. ♦ (Intră în compunerea numeralelor cardinale compuse de la douăzeci până la nouăzeci și nouă) Patruzeci și trei.Lat. decem.

ZECE, zeci, num. card. 1. Număr care are în numărătoare locul între nouă și unsprezece și care se indică prin cifra 10 sau X. ◊ (Adjectival) Are zece elevi. (La pl., arată o cantitate mare nedeterminată) Zeci de oameni.Expr. A avea zece vieți, se spune când cineva scapă cu viață din situații primejdioase. A asculta cu zece urechi = a asculta foarte atent. ◊ (Substantivat) Scrie un zece pe tablă. ◊ (Cu valoare de num. ord.) Etajul zece. ◊ (Intră în componența num. adverbial) De zece ori. ◊ (Precedat de „câte”, intră în componența num. distributiv) Plecau câte zece. 2. (Intră în compunerea numeralelor cardinale compuse de la unsprezece până la nouăsprezece) Cincisprezece. ♦ (Intră în compunerea numeralelor cardinale compuse de la douăzeci până la nouăzeci și nouă) Patruzeci și trei.Lat. decem.

zece [At: COD. VOR2. 33r/14 / V: (îvr) diace, die~ / Pl: zeci și (îrg) zeciuri / E: ml decem] 1 nc Numărul care, în numărătoare, are locul între nouă și unsprezece și care se indică prin cifra 10 sau X Si: (înv) zecime (7). 2 a (Înv; pe lângă verbul „a asculta”; îlav) Cu ~ urechi Foarte atent. 3 a (Îe) A avea ~ vieți A scăpa cu viață din situații primejdioase. 4 nd (Îlav) În ~ În zece părți. 5 nd (Îal) În multe părți. 6 nd (Pop; îe) A face pe dracul în ~ A depune toate eforturile pentru a izbândi într-o acțiune. 7 nc (Reg; îe) A(-i) da cuiva (cu) ~ înainte (sau a-i da cuiva înainte cu ~) A considera un om inteligent, superior. 8 nc (Îae) A întrece cu mult (pe cineva). 9 nc (Îs) Vreo ~ Indică un număr aproximativ. 10 nc (Lpl ; adesea prin repetare) Indică un număr (sau o cantitate) mare, nedeterminat(ă). 11-12 nc (Îljv) Cu zecile (Care este) în cantitate sau în număr (foarte) mare. 13 snp (Îvr) Zeciuială (1). 14 nc (Înv) Zecime (2). 15 na (Îs) De ~ ori De multe ori. 16 nd (Îs) Câte ~ Împărțiți în mulțimi (sau în formații, în grupe etc.) de câte zece (1). 17 no (Reg) Zecelea. 18 sm sau (rar) sn Semn grafic care reprezintă numărul zece (1) Si: (reg) zecer (1). 19 sm sau (rar) sn (Pex) Desen, figură în forma lui zece (18) Si: (reg) zecer (2). 20 sm Notă maximă Si: (reg) zecer (3). 21 sm sau (rar) sn (Iuz) Bancnotă (sau monedă) a cărei valoare este de zece (1) lei Si: zecer (4). 22 sm sau (rar) sn (Iuz) Monedă care valora a zecea parte dintr-un leu Si: zecer (17). 23 sm sau (rar) sn Carte de joc marcată cu zece (1) puncte Si: decar2, zecer (6), (fam) zecică.

zece num.card., s.m. I num.card. Număr natural care este situat în numărătoare între nouă și unsprezece și care se indică prin cifra 10 (sau X); numărul abstract corespunzător. Cinci și cu cinci fac zece. ◊ (adj.) Zece ani nu scap din temniță (BRĂT.). ∆ Cele zece porunci v. poruncă. ∆ Expr. A avea zece vieți, se spune cînd cineva scapă cu viață din situații primejdioase. A asculta cu zece urechi = a asculta foarte atent. A lega paraua cu zece noduri v. lega. ◊ (precedat de „vreo”, indică un nr. aproximativ, nedefinit) Un copil de vreo zece ani sare drept în picioare (REBR.). ∆ Exager. (la pl., arată un nr. nedefinit, o cantitate mare nedeterminată) Peste zeci de mii de ani omenirea va ajunge poate și la pacea idilică (E. LOV.). ◊ (subst.) Au plecat zece la concurs. ∆ Loc.adj., adv. Cu zecile = (care este) în cantitate sau în număr (foarte) mare. Mor oamenii de molimă cu zecile. ◊ (cu val. de num.ord.) Volumul zece. ◊ (precedat de prep. „de” și urmat de „ori”, intră în componența num.adv.) S-a răzgîndit de zece ori.(precedat de „cîte”, intră în componența num. distrib.) Mergeau cîte zece în serie. II s.m. 1 Semn grafic care reprezintă numărul zece; ext. desen, figură în forma acestui semn. ♦ Nota zece. A luat un zece la teză. 2 (intră în compunerea num.card. compuse de la unsprezece pînă la nouăsprezece) Șaptesprezece.(intră în compunerea num.card. compuse de la douăzeci pînă la nouăzeci și nouă) Treizeci și trei. 3 Carte de joc marcată cu zece puncte; decar. • pl. zeci. /lat. dĕcem.

ZECE, zeci, num. card. 1. Numărul care, în numărătoare, are locul între nouă și unsprezece. Plecat-am nouă din Vaslui Și cu sergentul zece. ALECSANDRI, P. III 436. Ce sînt zece? De zece nu mai trece! TEODORESCU, P. P. 256. Tu cu cîți te-ai sărutat?... Cu zece. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 403. (Adjectival) Ah, de ce n-am zece vieți, Să te cînt, natură! IOSIF, P. 61. Lega paraua cu zece noduri și tremura după ban. CREANGĂ, P. 3. Dați la pămînt zece stejari de cei mai groși. ALECSANDRI, T. I 442. (Eliptic, subînțelegîndu-se ora, ziua, anul etc. sau orice altă dată care este reprezentată prin acest număr) E așteptat azi la zece la planificare. BARANGA, I. 186. ◊ Expr. A avea zece vieți, se spune cînd cineva scapă cu viață din situații primejdioase. A asculta cu zece urechi = a asculta foarte atent. Am să vă spun un secret, zise necunoscutul. – Vorbiți, i-am zis, ascultînd cu zece urechi. NEGRUZZI, la TDRG. ◊ (Formînd numeralul adverbial corespunzător) În turn ciocanul geme de zece ori în clopot. COȘBUC, P. II 189. ♦ (Familiar, cu valoare de num. ord.) Al zecelea. Etajul zece. ♦ (Substantivat, la pl., uneori în legătură cu «mii», «milioane») Număr mare, nedeterminat. Zeci de perechi de ochi negri... îl priveau în tăcere. DUMITRIU, N. 8. Zecile de perechi bat someșana. REBREANU, I. 12. Manon, Manon? de ce-ai lăsat pe lume Atîtea zeci de mii de strănepoate? TOPÎRCEANU, B. 60. Piereau oamenii cu zecile. CARAGIALE, O. III 195. 2. Intră în compunerea numeralelor cardinale compuse, de la unsprezece pînă la nouăsprezece. 2. (La pl.) Intră în compunerea numeralelor cardinale compuse de la douăzeci pînă la nouăzeci și nouă. 3. (Substantivat) Monedă valorînd a zecea parte dintr-un leu. Dacă arunci un cinci ori un zece, popa te înjură. STANCU, D. 33. ♦ Carte de joc, zar etc., marcate cu zece puncte. Puse ultima, carte... un zece de pică. DUMITRIU, B. F. 37. ♦ Număr de puncte (reprezentînd cea mai mare notă) prin care se notează răspunsurile elevilor la școală. Premiantul întîi la toate. Zece la teză, zece la oral. C. PETRESCU, Î. II 127. ♦ Cifră care notează grafic numărul zece. – Pl. și: (rar) zeciuri.

ZECE, zeci, num. card. 1. Număr care are în numărătoare locul între nouă și unsprezece; se indică prin cifra 10 sau X. ◊ (Adjectival) Ora zece. ◊ (Substantivat) A luat un zece la matematică. ◊ (Cu valoare de num. ord.) Etajul zece. 2. (Intră în compunerea numeralelor cardinale compuse, de la unsprezece pînă la nouăsprezece) Cincisprezece. ♦ (Intră în compunerea numeralelor cardinale compuse, de la douăzeci pînă la nouăzeci și nouă) Patruzeci și trei.Lat. decem.

ZECE2 ~i m. 1) Număr constând din zece unități. 2) Cifra 10 sau X. 3) Obiect marcat cu această cifră. /<lat. decem[1]

 1. Încadrarea ca s.m. este probabil greșită. — gall

ZECE1 ~i num. card. 1) Nouă plus unu. 2) (cu valoare de num. ord.) Al zecelea; a zecea. /<lat. decem

zéce num. (lat. dĕcem, it. dieci, pv. detz, fr. dix, cat. deu, sp. diez, pg. dez). De doŭă orĭ cincĭ: amîndoŭă mînile aŭ la un loc zece degete. Fig. Mult: ĭ-am spus de zece orĭ, și tot nu înțelege.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

!zece1 (mulțime de zece elemente) s. f., art. zecea; pl. zeci, art. zecile (primele zeci de dolari; Zece zeci formează o sută.)

*zece (mulțime de zece elemente) s. f.

Izece2 (notă; număr) s. m., art. zecele (A luat doi de zece. A scris doi de zece.); abr. 10-le

zeci s. f. pl. (primele ~ de dolari)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ZECE s. (reg.) zecer. (A luat un ~ la română.)

ZECE s. (reg.) zecer. (A luat un ~ la română.)

CELE ZECE PORUNCI s. (BIS.) decalogul (art.).

CELE ZECE PORUNCI s. (BIS.) decalogul (art.).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

zece num. – Număr între nouă și unsprezece. – Mr. dzațe, megl. zeți, istr. zece. Lat. dĕcem (Pușcariu 1934; REW 2497), cf. vegl. dik, it. dieci, prov. detz, fr. dix, cat. deu, sp. diez, port. dez. Intră în comp. tuturor unităților de zece: douăzeci, treizeci etc. – Der. zecilea (var. zecelea), num. ord. (care se află între al nouălea și al unsprezecelea); zecime, s. f. (a zecea parte); azeace, s. f. (înv., dijmă, zeciuială); zeciuială (var. zăciuială), s. f. (dijmă); zeciuitor, s. m. (persoană care dijmuiește); înzeci, vb. (a multiplica cu zece); zecimal, adj., format după fr. décimal.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

GRUPUL CELOR 10 (Clubul de la Paris), denumire unanim acceptată pentru întâlnirile anuale ale miniștrilor de Finanțe din cele 10 state industrializate (Belgia, Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Olanda, Suedia, S.U.A. și Elveția, cu statut de observator), reprezentând, de facto, autoritatea superioară în F.M.I. Aceste întâlniri au ca scop analizarea sistemului monetar internațional și pregătirea reformelor care se impun, acordarea de sprijin financiar țărilor care aparțin Grupului, menținerea, la dispoziția F.M.I., a unui fond de 6 miliarde dolari pentru echilibrarea sistemului monetar internațional.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a lega paraua cu zece noduri expr. a fi zgârcit.

a mânca cât doi / cât șapte / cât zece expr. a mânca foarte mult.

piua zece-zece! expr. folosită în jocurile de copii pentru a marca întreruperea definitivă a unui joc.

Intrare: zece
substantiv neutru (N34)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • zece
 • zecele
plural
 • zeci
 • zecile
genitiv-dativ singular
 • zece
 • zecelui
plural
 • zeci
 • zecilor
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F122)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • zece
 • zecea
plural
 • zeci
 • zecile
genitiv-dativ singular
 • zeci
 • zecii
plural
 • zeci
 • zecilor
vocativ singular
plural
X simbol
 • pronunție: ics
abreviere, simbol, siglă (I6)
 • X
diece
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
diace
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

zece, zecinumeral cardinal, substantiv neutru

 • 1. numeral cardinal Număr care are în numărătoare locul între nouă și unsprezece și care se indică prin cifra 10 sau X. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
  • format_quote Plecat-am nouă din Vaslui Și cu sergentul zece. ALECSANDRI, P. III 436. DLRLC
  • format_quote Ce sînt zece? De zece nu mai trece! TEODORESCU, P. P. 256. DLRLC
  • format_quote Tu cu cîți te-ai sărutat?... Cu zece. JARNÍK-BÎRSEANU, D. 403. DLRLC
  • format_quote (și) adjectival Are zece elevi. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • format_quote (și) adjectival Ah, de ce n-am zece vieți, Să te cînt, natură! IOSIF, P. 61. DLRLC
  • format_quote (și) adjectival Lega paraua cu zece noduri și tremura după ban. CREANGĂ, P. 3. DLRLC
  • format_quote (și) adjectival Dați la pămînt zece stejari de cei mai groși. ALECSANDRI, T. I 442. DLRLC
  • format_quote eliptic (Subînțelegându-se ora, ziua, anul etc. sau orice altă dată care este reprezentată prin acest număr) E așteptat azi la zece la planificare. BARANGA, I. 186. DLRLC
  • format_quote (și) substantivat Scrie un zece pe tablă. DEX '09 DEX '98
  • 1.1. (la) plural Arată o cantitate mare nedeterminată. DEX '09
   • format_quote Zeci de oameni. DEX '09
  • 1.2. (Cu valoare de numeral ordinal) Al zecelea, a zecea. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
   • format_quote Etajul zece. DEX '09 DEX '98 DLRLC NODEX
  • 1.3. (Intră în componența numeralului adverbial) De zece ori. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   • format_quote În turn ciocanul geme de zece ori în clopot. COȘBUC, P. II 189. DLRLC
  • 1.4. Precedat de „câte”, intră în componența numeralului distributiv) Câte zece. DEX '09 DEX '98
   • format_quote Plecau câte zece. DEX '09
  • 1.5. (și) substantivat (la) plural (Uneori în legătură cu «mii», «milioane») Număr mare, nedeterminat. DLRLC
   • format_quote Zeci de perechi de ochi negri... îl priveau în tăcere. DUMITRIU, N. 8. DLRLC
   • format_quote Zecile de perechi bat someșana. REBREANU, I. 12. DLRLC
   • format_quote Manon, Manon? de ce-ai lăsat pe lume Atîtea zeci de mii de strănepoate? TOPÎRCEANU, B. 60. DLRLC
   • format_quote Piereau oamenii cu zecile. CARAGIALE, O. III 195. DLRLC
  • chat_bubble A avea zece vieți, se spune când cineva scapă cu viață din situații primejdioase. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • chat_bubble A asculta cu zece urechi = a asculta foarte atent. DEX '09 DLRLC
   • format_quote Am să vă spun un secret, zise necunoscutul. – Vorbiți, i-am zis, ascultînd cu zece urechi. NEGRUZZI, la TDRG. DLRLC
 • 2. numeral cardinal Intră în compunerea numeralelor cardinale compuse de la unsprezece până la nouăsprezece. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • format_quote Cincisprezece. DEX '09 DLRLC
  • 2.1. (la) plural Intră în compunerea numeralelor cardinale compuse de la douăzeci până la nouăzeci și nouă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
   • format_quote Patruzeci și trei. DEX '09 DLRLC
 • 3. (și) substantivat Monedă valorând a zecea parte dintr-un leu. DLRLC
  • format_quote Dacă arunci un cinci ori un zece, popa te înjură. STANCU, D. 33. DLRLC
  • 3.1. Carte de joc, zar etc., marcate cu zece puncte. DLRLC
   • format_quote Puse ultima carte... un zece de pică. DUMITRIU, B. F. 37. DLRLC
  • 3.2. Număr de puncte (reprezentând cea mai mare notă) prin care se notează răspunsurile elevilor la școală. DLRLC
   sinonime: zecer
   • format_quote Premiantul întîi la toate. Zece la teză, zece la oral. C. PETRESCU, Î. II 127. DLRLC
 • 4. (și) substantivat Cifră care notează grafic numărul zece. DLRLC NODEX
 • 5. (și) substantivat Obiect marcat cu această cifră. NODEX
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.