17 definiții pentru wolfram

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

WOLFRAM s. n. Element chimic, metal dur, cenușiu-deschis (în stare compactă) sau cenușiu-închis (sub formă de pulbere), lucios, folosit la fabricarea oțelurilor speciale și a filamentelor pentru becuri electrice; tungsten. – Din germ. Wolfram, fr. wolfram.

wolfram sn [At: RESMERIȚĂ, D. / P: vol~ / Pl: ~uri / E: ger Wolfram, fr wolfram] Element chimic, metal dur, cenușiu deschis (în stare compactă) sau cenușiu închis (sub formă de pulbere), lucios, folosit la fabricarea oțelurilor speciale și a filamentelor pentru becuri electrice Si: tungsten.

wolfram s.n. (chim.) Element chimic, metal tranzițional extrem de refractar și deosebit de rezistent la atacul acizilor, care se prezintă sub formă de pulbere de culoare cenușie-neagră, iar, prin topire, albă, lucioasă, întrebuințat la fabricarea oțelurilor speciale cu duritate mare, a filamentelor pentru becuri electrice, a carburilor foarte dure, a metalului widia etc. (W); tungsten. • /<germ. Wolfram, fr. wolfram.

WOLFRAM s. n. Element chimic, metal dur, cenușiu deschis (în stare compactă) sau cenușiu închis (sub formă de pulbere), lucios, folosit la fabricarea oțelurilor speciale și a filamentelor pentru becuri electrice; tungsten. – Din germ. Wolfram, fr. wolfram.

WOLFRAM s. n. Metal dur, folosit la fabricarea oțelurilor speciale și a filamentelor pentru becuri electrice; tungsten. Cota-parte a Chinei în producția mondială de wolfram reprezintă aproximativ 40%, ceea ce o plasează pe primul loc în lume. Lupta de clasă, 1953, nr. 12, 68. Pronunțat: volfram.

WOLFRAM s. n. Metal dur, folosit la fabricarea oțelurilor speciale și a filamentelor pentru becuri electrice; tungsten. [Pr.: volfram] – Fr. wolfram (germ. Wolfram).

WOLFRAM s.n. Oxid natural de fier, de mangan și de tungsten, principalul minereu din care se extrage tungstenul. [Pron. vol-. / < germ. Wolfram, fr. wolfram].

WOLFRAM s. n. metal dur, alb, lucios, folosit la fabricarea filamentelor pentru becuri electrice, a oțelurilor speciale etc.; tungsten. (< germ. Wolfram, fr. wolfram)

WOLFRAM n. Metal dur, greu, de culoare albă, folosit la fabricarea filamentelor pentru becuri electrice și a oțelurilor speciale. /<germ. Wolfram, fr. wolfram

*wólfram n. Chim. Corp simplu tetravalent cu o greutate atomică de 184. – Se numește și tungsten.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

wolfram (element chimic) s. n.; simb. W

wolfram s. n., pl. wolframuri; simb. W

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

WÓLFRAM (< germ. {i}) s. n. Element chimic (W; nr. at. 74, m. at. 183.85, p. t. 3.400°C, p. f. c. 4.700°C, gr. sp. 19,1), metal alb lucios. Se găsește în natură sub formă de wolframit, scheelit și alte minerale. Este foarte rezistent din punct de vedere chimic. Se întrebuințează la fabricarea filamentelor pentru becuri electrice, a oțelurilor speciale, a aparaturii chimice și sub formă de carbură, ca metal dur (widia) pentru fabricarea unor scule speciale. A fost descoperit de chimistul german Carl Wilhelm Scheele în 1783. Sin. tungsten.

Intrare: wolfram
  • pronunție: volfram
substantiv neutru (N29)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • wolfram
  • wolframul
  • wolframu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • wolfram
  • wolframului
plural
vocativ singular
plural
W simbol
  • pronunție: dublu ve, dublu vî
abreviere, simbol, siglă (I6)
  • W
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

wolframsubstantiv neutru

  • 1. Element chimic, metal dur, cenușiu-deschis (în stare compactă) sau cenușiu-închis (sub formă de pulbere), lucios, folosit la fabricarea oțelurilor speciale și a filamentelor pentru becuri electrice. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: tungsten
  • diferențiere Oxid natural de fier, de mangan și de tungsten, principalul minereu din care se extrage tungstenul. DN
    • format_quote Cota-parte a Chinei în producția mondială de wolfram reprezintă aproximativ 40%, ceea ce o plasează pe primul loc în lume. LUPTA DE CLASĂ, 1953, nr. 12, 68. DLRLC
  • comentariu simbol W DOOM 2
  • comentariu Indică formă de plural: wolframuri. DOR Ortografic
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.