14 definiții pentru vacs

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VACS, vacsuri, s. n. 1. Preparat, de obicei de culoare neagră, folosit (în trecut) la unsul sau la lustruitul încălțămintei de piele și al hamurilor; p. ext. cremă de ghete. 2. Fig. (Pop. și fam.) Lucru fără nicio valoare, fără nicio însemnătate. – Din germ. Wachs.

vacs [At: (a. 1827) IORGA, S. D. VII, 262 / V: (reg 1-3) vox / S și: vax / Pl: ~uri / E: ger Wachs] 1 sn Preparat, de obicei de culoare neagră, folosit (în trecut) la unsul sau la lustruitul încălțămintei de piele și al hamurilor. 2 sn (Pex) Cremă de ghete. 3 sn (Înv; pex; șîs piele de ~) Sortiment de piele pentru încălțăminte care se întreținea cu vacs (1). 4 sn (Pfm; fig; dep) Lucru, fapt, vorbă etc. fără valoare, fără importanță. 5 i Exclamație care exprimă nemulțumire, dezaprobare. 6 i Exclamație care exprimă desconsiderare, dispreț.

vacs s.n. 1 Preparat (de culoare neagră) folosit (în trecut) pentru lustruirea încălțămintei de piele și a hamurilor. ♦ Ext. Cremă de ghete. 2 Fig. (fam.) Lucru fără valoare, fără importanță. Ai muncit mult și ai făcut un vacs. • pl. -uri. /<germ. Wachs.

VACS, vacsuri, s. n. 1. Preparat, de obicei de culoare neagră, folosit (in trecut) la unsul sau la lustruitul incălțămintei de piele și al hamurilor; p. ext. cremă de ghete. 2. Fig. (Pop. și fam.) Lucru fără nici o valoare, fără nici o însemnătate. – Din germ. Wachs.

VACS, vacsuri, s. n. Preparat, de obicei de culoare neagră, care servește la unsu’ sau la lustruitul încălțămintei de piele și al hamurilor. Mă las în genunchi, mă întind pe sub pat... Tocmai în fundul subpatului și vacsul. SADOVEANU, M. 195. Merge în boltă și cumpără două perii și vacs. RETEGANUL, P. II 19. ♦ (Familiar, cu valoare de interjecție) Exclamație cu care se subliniază lipsa de valoare a unui lucru, a unei situatii. Vacs! zise Milescu, vrînd să se scoale. D. ZAMFIRESCU, R. 152. ◊ (Substantivat) Comăneșteanu se uită la el atît de curios, încît Milescu se simți jenat de vulgaritatea vacsului său și se-nroși. D. ZAMFIRESCU, R. 152.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

vacs (cremă de ghete) s. n., pl. vacsuri

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

VACS interj. (reg.) târți!, (fam.) zexe!

VACS interj. (reg.) tîrți!, (fam.) zexe!

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

vacs (-suri), s. n.1. Cremă de ghete. – 2. (Arg.) Fleac, nimic. – Var. vax și der. Germ. Wachs, cf. rus., bg. vaksa (der. din rus., cf. Cihac, II, 442 și Sanzewitsch 212, este posibilă fără a fi necesară). – Der. văcsui, vb. (a da cu cremă de ghete); văcsuitor, s. m. (lustragiu).

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

vacs, vacsuri s. n. (pop.) lucru fără nici o valoare / fără nici o însemnătate

vacs albina cremă caramel / crema puca expr. v. vacs.

Intrare: vacs
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • vacs
  • vacsul
  • vacsu‑
plural
  • vacsuri
  • vacsurile
genitiv-dativ singular
  • vacs
  • vacsului
plural
  • vacsuri
  • vacsurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

vacs, vacsurisubstantiv neutru

  • 1. Preparat, de obicei de culoare neagră, folosit (în trecut) la unsul sau la lustruitul încălțămintei de piele și al hamurilor. DEX '09 DLRLC
    • format_quote Mă las în genunchi, mă întind pe sub pat... Tocmai în fundul subpatului și vacsul. SADOVEANU, M. 195. DLRLC
    • format_quote Merge în boltă și cumpără două perii și vacs. RETEGANUL, P. II 19. DLRLC
  • 2. figurat popular familiar Lucru fără nicio valoare, fără nicio însemnătate. DEX '09
    • format_quote Comăneșteanu se uită la el atît de curios, încît Milescu se simți jenat de vulgaritatea vacsului său și se-nroși. D. ZAMFIRESCU, R. 152. DLRLC
    • 2.1. (Cu valoare de interjecție) Exclamație cu care se subliniază lipsa de valoare a unui lucru, a unei situatii. DLRLC
      • format_quote Vacs! zise Milescu, vrînd să se scoale. D. ZAMFIRESCU, R. 152. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.