11 definiții pentru zexe

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ZEXE interj. (Arg.) 1. Cuvânt prin care se atrage atenția cuiva asupra unei primejdii iminente; atenție! 2. Termen prin care cineva își exprimă disprețul față de o afirmație pe care o socotește lipsită de temei; fleacuri! prostii! – Et. nec.

ZEXE interj. (Arg.) 1. Cuvânt prin care se atrage atenția cuiva asupra unei primejdii iminente; atenție! 2. Termen prin care cineva își exprimă disprețul față de o afirmație pe care o socotește lipsită de temei; fleacuri! prostii! – Et. nec.

zexe i [At: CĂLINESCU, C. N. 76 / E: ger sechs] (Arg) 1 Cuvânt prin care se atrage atenția cuiva asupra unei primejdii iminente Si: atenție (5). 2 Cuvânt prin care cineva își exprimă disprețul față de o afirmație pe care o socotește lipsită de temei Si: (fam) aiurea (5), fleac (7), nimic, prostie, vacs.

zexe interj, (arg.) 1 Cuvînt prin care se atrage atenția cuiva asupra unei primejdii iminente; atenție! 2 Termen prin care cineva își exprimă disprețul față de o afirmație pe care o socotește lipsită de temei; fleacuri! prostii! • /<germ. sechs.

ZEXE interj. (Arg.) 1. Cuvînt prin care se atrage atenția cuiva asupra unei primejdii iminente; atenție! 2. Termen prin care cineva își exprimă disprețul față de o afirmație pe care o socotește lipsită de temei; fleacuri! prostii!

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

zexe (arg.) interj.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ZEXE interj. v. aiurea, atenție, vacs.

zexe interj. v. AIUREA. ATENȚIE. VACS.

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

zexe interj. – (Arg.) Răspuns care arată discordanța sau neplăcerea. Germ. sechs „șase” (Graur, BL, VI, 171); pentru semantism cf. șase.

ZEXE interj. ~. (din germ. sechs = șase, dar și din șest (2))

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

zexe! interj. (intl.) 1. atenție!, păzea! 2. aiurea!, fleacuri!

Intrare: zexe
interjecție (I10)
Surse flexiune: DOR
  • zexe
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

zexeinterjecție

  • 1. argou; argotic Cuvânt prin care se atrage atenția cuiva asupra unei primejdii iminente; atenție! DEX '09 DEX '98 DLRM
  • 2. argou; argotic Termen prin care cineva își exprimă disprețul față de o afirmație pe care o socotește lipsită de temei; fleacuri! prostii! vacs! DEX '09 DEX '98 DLRM
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.