15 definiții pentru stambă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

STÁMBĂ, (2) stămburi, s. f. 1. Țesătură de bumbac cu desene imprimate în culori, folosită la confecționarea îmbrăcămintei de vară pentru femei. 2. (La pl.) Varietăți de stambă (1). ♦ Obiecte de îmbrăcăminte confecționate din stambă (1). 3. (Înv.) Teasc de tipografie. ◊ Expr. (Fam.) A se da în stambă = a-și arăta fără să vrea proasta creștere (sau cusururile); a se face de râs. [Pl. și: stambe] – Din ngr. stámba, it. stampa.

STÁMBĂ, (2) stămburi, s. f. 1. Țesătură de bumbac cu desene imprimate în culori, folosită la confecționarea îmbrăcămintei de vară pentru femei. 2. (La pl.) Varietăți de stambă (1). ♦ Obiecte de îmbrăcăminte confecționate din stambă (1). 3. (Înv.) Teasc de tipografie. ◊ Expr. (Fam.) A se da în stambă = a-și arăta fără să vrea proasta creștere (sau cusururile); a se face de râs. [Pl. și: stambe] – Din ngr. stámba, it. stampa.

stambă sf [At: (a. 1765) GCR II, 78/24 / V: estampă, ~mpă, (rar) șt~, (înv) ~mp sm / E: ngr στάμπα, it stampa] 1 (Înv; construit cu verbe ca „a da”, „a pune” etc.) Teasc. 2 (Înv; îe) A da în (sau, pop prin, (înv) pe, la) ~ A face cunoscut (prin presă). 3-4 (Pfm; adesea cu schimbarea construcției; îe) A (se) da în ~ A (se) face de râs V râs. 5 Țesătură simplă de bumbac, cu desenul în culori, din care se confecționează diferite obiecte de îmbrăcăminte. 6 (Lpl) Varietăți de stambă (5). 7 Obiect de îmbrăcăminte confecționat din stambă (5). 8 (Astăzi îf stampă) Operă de artă grafică produsă de obicei prin gravură sau prin litografie. 9 (Fam; îe) A fi la fel cu ~mpa A fi conform modelului. 10 (Rar; fig) Pecete. 11 (Buc; Trs) Soi1 (1). 12 (Pex) Înfățișare. 13 (Îrg) Fard lichid care se folosește pentru albirea feței.

STÁMBĂ, (2) stămburi, s. f. 1. Țesătură simplă de bumbac, cu desene imprimate în culori, din care se fac rochii, bluze, fuste. Cînd se rotea, fusta de stambă cu flori mari fîlfîia în juru-i. SADOVEANU, O. VI 246. 2. (Numai la pl.) Varietăți de stambă (1). Sortimente de stămburi. ♦ Obiecte de îmbrăcăminte confecționate din stambă (1). 3. (Învechit) Teasc de tipografie; tipar. ◊ Expr. A da în stambă = a da în vileag (cusururile cuiva).

STÁMBĂ stămburi f. Țesătură subțire de bumbac cu desene colorate, folosită pentru confecționarea îmbrăcămintei de vară pentru femei și a lenjeriei de pat; cit. [G.-D. stambei] /<ngr. stámpa, it. stampa

stambă f. 1. materie de bumbac imprimată: rochie de stambă; 2. tipar: era vestită și în stambă dată PANN. [It. STAMPA, printr’un intermediar grec modern].

stámbă f., pl. e (ngr. stámba, scris -mpa, d. it. stampa, tipărire, tipar, de unde înt. de „stampilă”, apoĭ de „pînză zugrăvită pin tipărire”ça și basma. V. stampă). 1. Munt. Vechĭ. Stampilă: stamba de aramă a mitropolia. Tipar. A da în stambă, a da la tipar, a publica. Azĭ. Fig. A da în vileag, a denunța, a face de rîs la lume. 3. (pl. și stămburĭ). Cit, indiană maĭ ordinară, pînză de bumbac ornat cu desemne. 4. Rar. Fel, aspect, calitate, teapă: oameni de stamba luĭ. 5. Mold. sud. Rar azĭ. Alman de calitate superioară. Se compune din apă de Colonia, apă destilată, tinctură de benzoe, oxid de zinc, carbonat de magnezie și, uneorĭ, și carbonat de plumb (cerusă, ghileală). 6. Nț. Suc. Șezătoare (Cp. cu bătătură și pistă).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

stambă (țesătură) s. f., g.-d. art. stambei; (sorturi) pl. stămburi

stambă (țesătură) s. f., g.-d. art. stambei; (sorturi, obiecte) pl. stămburi

stámbă s. f., g.-d. art. stámbei; (sorturi, obiecte) pl. stămburi/stámbe

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

STÁMBĂ s. (TEXT.) (pop.) cit. (Rochii de ~.)

STÁMBĂ s. v. categorie, fel, gen, presă, soi, specie, speță, teasc, tip, tipar.

stambă s. v. CATEGORIE. FEL. GEN. PRESĂ. SOI. SPECIE. SPEȚĂ. TEASC. TIP. TIPAR.

STAMBĂ s. (TEXT.) (pop.) cit. (Rochii de ~.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

stámbă (-be), s. f.1. Țesătură ușoară de bumbac. – 2. (Înv.) Teasc de tipografie. – 3. Teapă, natură, caracter. It. stampa, prin intermediul ngr. στάμπα (Cihac, II, 701; Tiktin; Gáldi 257), cf. alb. stambë. Primul sens se explică fiind vorba de țăsătură cu desene imprimate. Pentru a da în stambă „a imprima, a publica”, cf. Bogrea, Dacor., III, 737. – Der. stămburi, s. f. pl. (varietate de țesături de stambă); stămbărie, s. f. (magazin de stămburi). Este dubletul lui stampă, s. f. (imagine gravată), direct din it., der. stampilă (var. ștampilă), (pecete, parafă), din fr. estampille, var. din germ. Stempel; stampila (var. ștampila), vb. (a pune ștampila), din fr. estampiller; stampat, adj. (imprimat). Stemplu, s. n. (matriță pentru turnarea literelor de tipografie) este altă var. a germ. Stempel.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a se da în stambă expr. v. a-și da în petic.

Intrare: stambă
stambă1 (pl. -uri) substantiv feminin
substantiv feminin (F36)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • stambă
 • stamba
plural
 • stămburi
 • stămburile
genitiv-dativ singular
 • stambe
 • stambei
plural
 • stămburi
 • stămburilor
vocativ singular
plural
stambă2 (pl. -e) substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • stambă
 • stamba
plural
 • stambe
 • stambele
genitiv-dativ singular
 • stambe
 • stambei
plural
 • stambe
 • stambelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

stambă, stămburisubstantiv feminin

 • 1. (numai) singular Țesătură de bumbac cu desene imprimate în culori, folosită la confecționarea îmbrăcămintei de vară pentru femei. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  sinonime: cit
  • format_quote Cînd se rotea, fusta de stambă cu flori mari fîlfîia în juru-i. SADOVEANU, O. VI 246. DLRLC
 • 2. (la) plural Varietăți de stambă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 2.1. Obiecte de îmbrăcăminte confecționate din stambă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
 • 3. învechit Teasc de tipografie. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  sinonime: tipar
  • chat_bubble familiar A se da în stambă = a-și arăta fără să vrea proasta creștere (sau cusururile); a se face de râs. DEX '09 DEX '98 DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.