15 definiții pentru sinod

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SINOD, sinoade, s. n. 1. Adunare de ierarhi care constituie forul suprem al Bisericii (sau al unei eparhii) ortodoxe și care se întrunește periodic pentru a rezolva probleme de administrație bisericească. 2. Adunare episcopală care se convoacă ocazional pentru a lua (unele) hotărâri în probleme de dogmă, de morală și de administrație bisericească; sobor; (la catolici) conciliu. – Din sl. sinod.

sinod sn [At: NECULCE, L. 293 / Pl: ~oade, (rar) ~uri / E: ngr σύνοδος, lat synodus, fr synode] 1 Adunare de ierarhi care constituie forul suprem al bisericii (sau al unei eparhii) ortodoxe și care se întrunește periodic pentru a rezolva problemele administrative Si: (înv) sobor2 (1). 2 Adunare episcopală convocată pentru a discuta chestiuni de dogmă, de morală bisericească Si: (înv) sobor2 (2). 3 (Îs) ~ ecumenic Adunare la care participau toți episcopii bisericii creștine sau reprezentanții lor în vremea când aceasta nu era divizată pe confesiuni. 4 (Rar) Conciliu (1).

SINOD, sinoade, s. n. 1. Adunare de ierarhi care constituie forul suprem al Bisericii (sau al unei eparhii) ortodoxe și care se întrunește periodic pentru a rezolva probleme de administrație bisericească. 2. Adunare episcopală care se convoacă ocazional pentru a lua (unele) hotărâri în probleme de dogmă, de morală și de administrație bisericească. – Din sl. sinod.

SINOD, sinoade, s. n. (De obicei precedat de epitetul «sfîntul») Adunare de ierarhi care constituie forul suprem al bisericii ortodoxe și care se întrunește periodic pentru a rezolva probleme de administrație bisericească. ♦ Adunare de ierarhi superiori care se convoacă ocazional pentru a discuta chestiuni de dogmă, de morală sau de administrație bisericească.

SINOD sinoade n. 1) Întrunire a demnitarilor bisericești pentru rezolvarea unor probleme religioase cardinale. ~ ecumenic. 2) Organ suprem pentru administrarea bisericii ortodoxe. /<ngr. sinodos, lat. synodus, fr. synode

sinod n. autoritate superioară ecleziastică, compusă din mitropoliți, episcopi și arhierei, cari se adună de două ori pe an spre a se ocupa de administrațiunea bisericii: sfântul Sinod.

*sinód n., pl. oáde și urĭ (vgr. sýn-odos d. sýn, împreună, și odós, drum. V. an-, cat-, met-, peri- și tri-od, odo-metru). Conciliŭ de prelațĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

sinod s. n., pl. sinoade (dar: Sfântul Sinod s. propriu n. art.)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SINOD s. (BIS.) conciliu, sobor. (~ ecumenic.)

SINOD s. (BIS.) conciliu, sobor. (~ ecumenic.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

sinod (-oade), s. n. – Conciliu. Gr. σύνοδος, în parte prin intermediul sl. sinodŭ.Der. sinodal (var. înv. sinodalnic), adj. (de sinod, privitor la sinod).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

sinod, sinoade și (rar) sinoduri s. n. Adunare a ierarhilor care constituie forul suprem al Bisericii (sau al unei eparhii) ortodoxe și care se întrunește periodic pentru rezolvarea unor probleme de administrație. ◊ Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române = cea mai înaltă autoritate în Bis. Ortodoxă Română pentru toate problemele spirituale, canonice și administrative. Este alcătuit din patriarh, ca președinte, și din toți mitropoliții, episcopii, episcopii-vicari și arhiereii-vicari în funcțiune, ca membri. ♦ Sobor; (la catolici) conciliu. ◊ Sinod ecumenic = adunare de episcopi din întreaga Bis. creștină înainte de marea schismă din 1054 și care, recunoscute de Bis. ortodoxă, sunt în număr de șapte: Sinodul I de la Niceea (325 d. Hr.), II Constantinopol (381), III Efes (431), IV Calcedon (451), V Constantinopol (553), VI Constantinopol (680) și VII Niceea (787). Bis. romano-catolică a mai ținut ulterior încă 14 sinoade ecumenice, numai cu episcopii săi, ultimul fiind Conciliul II Vatican (1962). – Din gr. sinodos, lat. synodus, fr. synode.

Intrare: sinod
sinod1 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sinod
  • sinodul
  • sinodu‑
plural
  • sinoade
  • sinoadele
genitiv-dativ singular
  • sinod
  • sinodului
plural
  • sinoade
  • sinoadelor
vocativ singular
plural
sinod2 (pl. -uri) substantiv neutru
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: Scriban
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • sinod
  • sinodul
  • sinodu‑
plural
  • sinoduri
  • sinodurile
genitiv-dativ singular
  • sinod
  • sinodului
plural
  • sinoduri
  • sinodurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

sinod, sinoadesubstantiv neutru

  • 1. Adunare de ierarhi care constituie forul suprem al Bisericii (sau al unei eparhii) ortodoxe și care se întrunește periodic pentru a rezolva probleme de administrație bisericească. DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • 2. Adunare episcopală care se convoacă ocazional pentru a lua (unele) hotărâri în probleme de dogmă, de morală și de administrație bisericească; (la catolici) conciliu. DEX '09 DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.