16 definiții pentru scamatorie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SCAMATORÍE, scamatorii, s. f. Faptă, acțiune aparent miraculoasă, făcută de scamator, bazată pe iluzii optice create de dibăcia și de rapiditatea gesturilor acestuia, de agerimea mâinilor lui etc.; arta de a face astfel de fapte, acțiuni; prestidigitație, boscărie. ♦ Fig. Mistificare, înșelăciune, potlogărie. – Scamator + suf. -ie.

SCAMATORÍE, scamatorii, s. f. Faptă, acțiune aparent miraculoasă, făcută de scamator, bazată pe iluzii optice create de dibăcia și de rapiditatea gesturilor acestuia, de agerimea mâinilor lui etc.; arta de a face astfel de fapte, acțiuni; prestidigitație, boscărie. ♦ Fig. Mistificare, înșelăciune, potlogărie. – Scamator + suf. -ie.

scamatorie sf [At: PR. DRAM. 293 / V: (îrg) scămăt~ / Pl: ~ii / E: scamator + -ie] 1 Arta și tehnica de a produce iluzii (optice) prin mișcări abile și rapide ale mâinilor Si: iluzionism, prestidigitație, (reg) boscărie (1). 2 (Pex) Iluzie (optică) provocată de scamator cu ajutorul tehnicii de a produce iluzii (optice) prin mișcări abile și rapide ale mâinilor Si: iluzionism, prestidigitație, (reg) boscărie (2). 3 (Pop) Spectacol (mai ales de marionete sau de circ) care are loc la bâlciuri, iarmaroace etc. 4 (Fig) Șarlatanie.

SCAMATORÍE, scamatorii, s. f. Faptă aparent miraculoasă (transformarea unui obiect în altul, apariția și dispariția unor obiecte etc.), în realitate bazată pe iluzii optice datorite dibăciei și rapidității gesturilor, agerimii mîinilor etc. Se pricepea la scamatorii cu cărți de joc. VORNIC, P. 196. Nu s-a gîndit decît la scamatoriile pe care le făcea. SAHIA, N. 67. ♦ Fig. Înșelăciune, potlogărie. Inima ta de cetățean te lasă să comiți o asemenea scamatorie în banii statului? ALECSANDRI, la CADE.

SCAMATORÍE s.f. Faptă, acțiune care pare la prima vedere miraculoasă, dar care se bazează pe dibăcie și pe iuțeala gesturilor cu care este făcută; arta de a face astfel de fapte. ♦ (Fig.) Înșelătorie, potlogărie. [Gen. -iei. / < scamator + -ie].

SCAMATORÍE s. f. faptă, acțiune care pare la prima vedere miraculoasă, dar care se bazează pe dibăcia și pe iuțeala gesturilor cu care este făcută; arta de a face astfel de fapte: prestidigitate. ◊ (fig.) înșelătorie, potlogărie. (< scamotor + -ie)

SCAMATORÍE ~i f. 1) Arta și tehnica de a produce iluzii (optice) prin mișcări abile (și rapide) ale mâinilor; iluzionism. 2) Iluzie creată astfel; iscusința scamatorului. 3) fig. Inducere în eroare; mistificare; înșelăciune; șarlatanie. [G.-D. scamatoriei] /<fr. scamator + suf. ~ie

scamatoríe f. (d. scamator). Boscărie, arta scamatoruluĭ. Fig. Șarlatanie, pehlivanie.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

scamatorie s. f., art. scamatoria, g.-d. art. scamatoriei; pl. scamatorii, art. scamatoriile (desp. -ri-i-)

scamatorie s. f., art. scamatoria, g.-d. art. scamatoriei; pl. scamatorii, art. scamatoriile

scamatoríe s. f., art. scamatoría, g.-d. art. scamatoríei; pl. scamatoríi, art. scamatoríile

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

SCAMATORÍE s. v. escrocherie, hoție, impostură, înșelăciune, înșelătorie, pungășeală, pungășie, șarlatanie, șmecherie.

SCAMATORÍE s. iluzionism, prestidigitație, (reg.) boscărie, (fam.) panglicărie. (Număr de ~ la circ.)

SCAMATORIE s. iluzionism, prestidigitație, (reg.) boscărie, (fam.) panglicărie. (Număr de ~, la circ.)

scamatorie s. v. ESCROCHERIE. HOȚIE. IMPOSTURĂ. ÎNȘELĂCIUNE. ÎNȘELĂTORIE. PUNGĂȘEALĂ. PUNGĂȘIE. ȘARLATANIE. ȘMECHERIE.

Intrare: scamatorie
scamatorie substantiv feminin
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • scamatorie
 • scamatoria
plural
 • scamatorii
 • scamatoriile
genitiv-dativ singular
 • scamatorii
 • scamatoriei
plural
 • scamatorii
 • scamatoriilor
vocativ singular
plural
scămătorie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

scamatorie, scamatoriisubstantiv feminin

 • 1. Faptă, acțiune aparent miraculoasă, făcută de scamator, bazată pe iluzii optice create de dibăcia și de rapiditatea gesturilor acestuia, de agerimea mâinilor lui etc.; arta de a face astfel de fapte, acțiuni. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • format_quote Se pricepea la scamatorii cu cărți de joc. VORNIC, P. 196. DLRLC
  • format_quote Nu s-a gîndit decît la scamatoriile pe care le făcea. SAHIA, N. 67. DLRLC
etimologie:
 • Scamator + sufix -ie. DEX '09 DEX '98 DN

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.