11 definiții pentru iluzionism

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

ILUZIONISM s. n. 1. Profesiunea iluzionistului; spectacol, număr prezentat de iluzionist; scamatorie. 2. Ansamblu de procedee tehnice în artele plastice menite să creeze iluzia realității până la confundarea operei de artă cu obiectul reprezentat. [Pr.: -zi-o-] – Din fr. illusionnisme.

ILUZIONISM s. n. 1. Profesiunea iluzionistului; spectacol, număr prezentat de iluzionist; scamatorie. 2. Ansamblu de procedee tehnice în artele plastice menite să creeze iluzia realității până la confundarea operei de artă cu obiectul reprezentat. [Pr.: -zi-o-] – Din fr. illusionnisme.

iluzionism sn [At: DA ms / P: ~zi-o~ / Pl: (rar) ~e / E: fr illusionisme] 1 Tendință a cuiva de a se amăgi. 2 (Rar) Ansamblu de idei, de convingeri sau de păreri bazate pe iluzii. 3 Profesiune a iluzionistului (2). 4 Spectacol prezentat de iluzionist (2) Si: scamatorie. 5 (Art) Ansamblu de procedee tehnice menite să creeze iluzia realității.

ILUZIONISM s. n. Îndeletnicirea iluzionistului; scamatorie. - Pronunțat: -zi-o-.

ILUZIONISM s.n. 1. Profesiunea iluzionistului; scamatorie. 2. (Arte) Ansamblu de procedee tehnice care urmăresc să creeze iluzia realității. [< fr. illusionnisme].

ILUZIONISM s. n. 1. profesiunea iluzionistului. ◊ prestidigitație. 2. (în artele plastice) ansamblu de procedee tehnice care urmăresc să creeze iluzia realității. 3. tendință psihologică de a explica un fenomen prin iluziile pe care acesta le provoacă. (< fr. illusionnisme)

ILUZIONISM n. 1) Acțiune pe care o prezintă un actor de circ, fiind bazată pe agerimea mâinilor și pe dibăcia mișcărilor; scamatorie. 2) Iscusința de a prezenta astfel de acțiuni. 3) Spectacol sau număr în care se prezintă asemenea acțiuni. 4) Ansamblu de procedee tehnice folosite în arta plastică pentru a crea iluzia realității. /<fr. illusionnisme

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

iluzionism (desp. -zi-o-) s. n.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

ILUZIONISM s. prestidigitație, scamatorie, (reg.) boscărie, (fam.) panglicărie. (Număr de ~, la circ.)

Intrare: iluzionism
  • silabație: -zi-o-nism info
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • iluzionism
  • iluzionismul
  • iluzionismu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • iluzionism
  • iluzionismului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

iluzionismsubstantiv neutru

  • 1. Profesiunea iluzionistului; spectacol, număr prezentat de iluzionist. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: scamatorie
  • 2. Ansamblu de procedee tehnice în artele plastice menite să creeze iluzia realității până la confundarea operei de artă cu obiectul reprezentat. DEX '09 DEX '98 DN
  • 3. Tendință psihologică de a explica un fenomen prin iluziile pe care acesta le provoacă. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.