26 de definiții pentru prăpastie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PRĂPASTIE, prăpăstii, s. f. Povârniș înalt și abrupt, situat de obicei într-o regiune muntoasă; hău, abis, genune. ◊ Expr. A duce (sau a împinge, a băga pe cineva) în prăpastie = a cauza (cuiva) mari neajunsuri; a duce la pierzanie, la pieire, a distruge. A fi (sau a se afla) pe (sau la) marginea prăpastiei = a se afla într-o situație extrem de critică. A spune (sau a vorbi) prăpăstii = a) a spune lucruri care înspăimântă; b) a spune lucruri lipsite de rațiune, prostii, bazaconii. ♦ Fig. Nenorocire, dezastru; primejdie mare. ♦ (Înv. și pop.) Noian de ape; adâncul apelor. [Pl. și: prăpastii] – Din sl. propastĩ.

prăpastie sf [At: PSALT, 325 / V: (îrg) prep~, (înv) ~te, ~aște, prepaste, propaste, prop~, (reg) ~tă / Pl: ~ii și ~păstii / E: slv пропасть] 1 Povârniș înalt și abrupt, situat de obicei într-o regiune muntoasă, privit dinspre extremitatea sa superioară Si: abis, genune, hău, (îrg) prăpăstenie, (înv) precipițiu, (îvr) prăpădere, (reg) prăval. 2 (Îe) A fi (sau a se afla, a ajunge etc.) pe (ori la) marginea ~i A se afla într-o situație extrem de critică. 3 (Îe) A duce (sau a împinge, a băga pe cineva) în ~ A pricinui cuiva mari neajunsuri. 4 (Îae) A distruge. 5 (Fig; îe) A spune (sau a vorbi) prăpăstii A spune lucruri care înspăimântă. 6 (Fig; îae) A spune lucruri lipsite de rațiune. 7 (Îvr; îf prăpaște) Iad. 8 (Îvp) Adânc al unei ape. 9 (Îvp) Noian de ape. 10 (Fig) Nenorocire. 11 (Fig) Primejdie mare.

PRĂPASTIE, prăpăstii, s. f. Povârniș înalt și abrupt, situat de obicei într-o regiune muntoasă; hău, abis, genune. ◊ Expr. A duce (sau a împinge, a băga pe cineva) în prăpastie = a pricinui (cuiva) mari neajunsuri; a duce la pierzanie, la pieire, a distruge. A fi (sau a se afla) pe (sau la) marginea prăpastiei = a se afla într-o situație extrem de critică. A spune (sau a vorbi) prăpăstii = a) a spune lucruri care înspăimântă; b) a spune lucruri lipsite de rațiune, prostii, bazaconii. ♦ Fig. Nenorocire, dezastru; primejdie mare. ♦ (Înv. și pop.) Noian de ape; adâncul apelor. [Pl. și: prăpastii] – Din sl. propastĩ.

PRĂPASTIE, prăpăstii și prăpastii, s. f. Loc gol, rîpă mare și adîncă între munți, mărginită de pereți abrupți. Muntele cu cale șerpuită și cu punți de piatră peste prăpăstii se chema Stînișoară. SADOVEANU, B. 175. În jos, se deschideau pe dreapta și pe stînga, spre fundul pămîntului, două prăpăstii cu adîncimi fioroase. HOGAȘ, M. N. 161. Ș-o să trecem văi adînci, Cu prăpăstii și cu stînci, Munți înalți și brazi umbroși. TEODORESCU, P. P. 172. Fig. După 1848 și mai ales după 1859, deosebirea crește, se face o prăpastie și se diferențiază cu încetul cele două curente. IBRĂILEANU, SP. CR. 129. Dan rămase pe deplin convins că între el și Ana e o prăpastie, un gol imens pe care cu nimic nu-l mai poate astupa. VLAHUȚĂ, O. A. III 190. ◊ Expr. A fi pe (sau la) marginea prăpastiei = a se afla într-un moment critic, gata de-a cădea într-o nenorocire. Am fost din cauza ei pe marginea prăpastiei. GANE, N. III 80. A spune (sau a vorbi) prăpăstii = a) a spune lucruri care înspăimîntă. Tocmai tu, un mucos ca tine, o să izbutească? N-auzi tu ce prăpăstii spun frații tăi? ISPIRESCU, L. 82; b) a spune bazaconii, lucruri lipsite de rațiune, de logică. Ioane, nu ne face de ocară. Cum vorbești așa prăpăstii? EFTIMIU, Î. 18. – Noian de ape, adîncul apelor. Citea pe «Paul și Virginia»... Și cum se cutremură cînd prăpastia mării înghite și coperă sub valuri atîta dragoste ș-atîtea visuri. VLAHUȚĂ, O. A. 139.

PRĂPASTIE ~ăstii f. Râpă foarte adâncă cu maluri priporoase; hău; genune; abis. ◊ A fi pe (sau la) marginea ~astiei a se afla într-o situație foarte critică; a fi în fața unei primejdii mari. A spune (sau a vorbi) ~ăstii a) a spune prostii sau minciuni gogonate; b) a spune lucruri înfricoșătoare. [G.-D. prăpastiei; Sil. -ti-e] /<sl. propasti

prăpastie f. 1. groapă adâncă; 2. pl. lucruri nemai auzite: nauzi ce prăpăstii spun frații tăi? ISP. [Slav. PROPASTĬ].

prăpástie f. (vsl. propastĭ, rus. própastĭ. V. prăpădesc). Abis, precipițiŭ, loc foarte adînc în care poțĭ cădea: prăpăstiile Carpaților. Pl. Fig. Iron. Enormitățĭ, bazaconiĭ, prostiĭ saŭ mincĭunĭ colosale: ce prăpăstiĭ spune acela? – Vechĭ prăpáste și propáste, pl. ăștĭ.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

prăpastie (desp. -ti-e) s. f., art. prăpastia (desp. -ti-a), g.-d. art. prăpastiei; pl. prăpăstii, art. prăpăstiile (desp. -ti-i-)

prăpastie (-ti-e) s. f., art. prăpastia (-ti-a), g.-d. art. prăpastiei; pl. prăpăstii, art. prăpăstiile (-ti-i-)

prăpastie s. f. (sil. -ti-e), art. prăpastia (sil. -ti-a), g.-d. art. prăpastiei; pl. prăpăstii, art. prăpăstiile (sil. -ti-i-)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

PRĂPASTIE s. abis, adânc, (rar) noian, (livr.) genune, hău, (înv. și reg.) prăpăstenie, (prin Mold. și Olt.) prăval, (prin Transilv.) risipitură, (prin Maram. și Transilv.) stană, (înv.) beznă, fărăfund, precipițiu, tău. (A căzut în ~.)

PRĂPASTIE s. abis, adînc, (rar) noian, (livr.) genune, hău, (înv. și reg.) prăpăstenie, (prin Mold. și Olt.) prăval, (prin Transilv.) risipitură, (prin Maram. și Transilv.) stană, (înv.) beznă, fărăfund, precipițiu, tău. (A căzut în ~.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

prăpastie (-ăstii), s. f.1. Hău, abis, genune. – 2. Gol, imensitate. – 3. Prostie, fleac. – Sl. (rus.) propastĭ (Miklosich, Slaw. Elem., 50; Cihac, II, 211), cf. prăpădi.Der. prăpăstui, vb. (a rostogoli; refl., a se năpusti; refl., a se tulbura); prăpădere, s. f. (înv., prăpastie), creație personală a lui Dosoftei; prepestenie, s. f. (Olt., prăpastie; dezastru).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ABYSSUS ABYSSUM INVOCAT (lat.) prăpastia cere prăpastie – Psalmii 43, 8. În sens uzual: o greșeală atrage după sine o altă greșeală.

Prăpastia lui Pascal – În anul 1654, Blaise Pascal a suferit un accident. În apropierea podului Neuilly, caii de la trăsura sa s-au speriat și au pornit într-o goană nebună. Celebrul scriitor și om de știință francez era să-și piardă viața. De atunci și pînă în clipa sfîrșitului (1662) a fost fără încetare chinuit de spaima că în preajma lui se deschide o prăpastie care-l va înghiți. În medicină sînt cunoscute aceste forme de obsesii, care pot căpăta uneori un caracter anormal. Ele provoacă o anxietate foarte persistentă care în unele cazuri nu cedează nici atunci cînd dispare cauza declanșării ei. Pascal a fost cuprins de o asemenea nevroză, o stare de psihastenie și, deși gînditor cu o minte atît de clară, de lucidă, n-a izbutit totuși prin raționament și voință să se vindece de această maladie. „Prăpastia lui Pascal” semnifică deci un pericol închipuit, o obsesie. LIT.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

a spune prăpăstii expr. 1. a spune lucruri care înspăimântă. 2. a spune lucruri lipsite de rațiune / prostii / bazaconii.

a vorbi prăpăstii expr. a spune prostii.

Intrare: prăpastie
prăpastie1 (pl. prăpăstii) substantiv feminin
  • silabație: -ti-e info
substantiv feminin (F140)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • prăpastie
  • prăpastia
plural
  • prăpăstii
  • prăpastiile
genitiv-dativ singular
  • prăpastii
  • prăpastiei
plural
  • prăpastii
  • prăpastiilor
vocativ singular
plural
prăpastie2 (pl. prăpastii) substantiv feminin
substantiv feminin (F135)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • prăpastie
  • prăpastia
plural
  • prăpastii
  • prăpastiile
genitiv-dativ singular
  • prăpastii
  • prăpastiei
plural
  • prăpastii
  • prăpastiilor
vocativ singular
plural
prăpastă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
prăpaste
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
prăpaște
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
prepaste
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
prepastie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
propaste
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
propastie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

prăpastie, prăpăstiisubstantiv feminin

  • 1. Povârniș înalt și abrupt, situat de obicei într-o regiune muntoasă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote Muntele cu cale șerpuită și cu punți de piatră peste prăpăstii se chema Stînișoara. SADOVEANU, B. 175. DLRLC
    • format_quote În jos, se deschideau pe dreapta și pe stînga, spre fundul pămîntului, două prăpăstii cu adîncimi fioroase. HOGAȘ, M. N. 161. DLRLC
    • format_quote Ș-o să trecem văi adînci, Cu prăpăstii și cu stînci, Munți înalți și brazi umbroși. TEODORESCU, P. P. 172. DLRLC
    • format_quote figurat După 1848 și mai ales după 1859, deosebirea crește, se face o prăpastie și se diferențiază cu încetul cele două curente. IBRĂILEANU, SP. CR. 129. DLRLC
    • format_quote figurat Dan rămase pe deplin convins că între el și Ana e o prăpastie, un gol imens pe care cu nimic nu-l mai poate astupa. VLAHUȚĂ, O. A. III 190. DLRLC
    • 1.1. figurat Primejdie mare. DEX '09 DEX '98
    • 1.2. învechit popular Noian de ape; adâncul apelor. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Citea pe «Paul și Virginia»... Și cum se cutremură cînd prăpastia mării înghite și coperă sub valuri atîta dragoste ș-atîtea visuri. VLAHUȚĂ, O. A. 139. DLRLC
    • chat_bubble A duce (sau a împinge, a băga pe cineva) în prăpastie = a cauza (cuiva) mari neajunsuri; a duce la pierzanie, la pieire. DEX '09
      sinonime: distruge
    • chat_bubble A fi (sau a se afla) pe (sau la) marginea prăpastiei = a se afla într-o situație extrem de critică. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Am fost din cauza ei pe marginea prăpastiei. GANE, N. III 80. DLRLC
    • chat_bubble A spune (sau a vorbi) prăpăstii = a spune lucruri care înspăimântă. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Tocmai tu, un mucos ca tine, o să izbutească? N-auzi tu ce prăpăstii spun frații tăi? ISPIRESCU, L. 82. DLRLC
    • chat_bubble A spune (sau a vorbi) prăpăstii = a spune lucruri lipsite de rațiune, prostii, bazaconii. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Ioane, nu ne face de ocară. Cum vorbești așa prăpăstii? EFTIMIU, Î. 18. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.