20 de definiții pentru piciorong piciorande piciorang piciorangă picioroagă picioroambe picioroangă piciorog


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PICIORÓNG, picioroange, s. n. 1. (La pl.) Catalige. 2. Pasăre din ordinul caradriiformelor, de mărimea unui sitar, cu picioarele lungi și roșii (Himantopus himantopus). 3. (La pl.) Nume generic dat păsărilor cu picioare foarte lungi.(Depr., fam. sau glumeț) Picior (1) foarte lung. – Din picior.

piciorong sn [At: BUDAI-DELEANU, LEX. / V: ~rande ssp, ~rang, ~rangă sf, ~roambe ssp, ~roa sf, ~roangă sf, ~roa sf, ~rog / Pl: ~e / E: picior cf piciorag] 1 (Mpl) Fiecare dintre cele două prăjini prevăzute cu un fel de treaptă pe care se pun picioarele și cu care cineva se poate deplasa fără să atingă pământul Si: cataligă, papainog1, (reg) piciorug, (nob) picioranță. 2 (Înv; lsg; îf piciorangă, picioroangă) Cârjă. 3 (Reg; lpl; îf piciorande) Patine2 primitive din lemn, întărite pe talpă cu șină de fier. 4 (Reg) Fiecare dintre tălpile cu ajutorul cărora se ridică și se coboară ițele la războiul de țesut. 5 (Reg) Parte a piesei pe care stă fusul de fier cu care se deapănă țevile sau mosoarele pentru țesut. 6 (Mpl; dep; fam și gmț) Picior lung. 7 (Reg) Ciolan de porc, afumat sau nu. 8 (Trs) Piftie. 9 (Orn; lpl) Nume generic pentru păsările acvatice cu picioare înalte, cuprinse în ordine diferite. 10 (Șls) Pasăre cu picioare înalte. 11 (Mol) Barză (Ciconia alba). 12 (Șîc sitar-cu-~ge) Pasăre de apă cu corpul de culoare albă, cu spatele și aripile negre cu reflexe violete-verzui, cu picioarele foarte lungi, roșii și lipsite de degetul posterior, cu ciocul lung și subțiat spre vârf Si: (reg) catalige, picioare-lungi (Himantopus himantopus). corectată

PICIORÓNG, picioroange, s. n. 1. (La pl.) Catalige. 2. Pasăre de apă de mărimea unui sitar, cu picioarele lungi și roșii (Himantopus himantopus). 3. (La pl.) Nume generic dat păsărilor cu picioare foarte lungi. 4. (Depr., fam. sau glumeț) Picior (1) foarte lung. – Din picior.

PICIORÓNG ~oánge m. 1) Pasăre semiacvatică de talie medie, cu cioc și cu aripi lungi, cu picioarele roșii, lungi, și cu penaj brun-cenușiu. 2) (nume generic) Pasăre care are cioc, gât și picioare lungi. 3) Fiecare din cele două prăjini perechi prevăzute cu un suport care servește pentru a înălța piciorul la umblat; catalig. 4) la pl. iron. Picioare lungi și subțiri; catalige. /Din picior

piciorande[1] ssp vz piciorong corectată

 1. În original, incorect tipărit: picioranale LauraGellner

piciorangă sf vz piciorong

picioroa sf vz piciorong

picioroangă sf vz piciorong

pitonóg n., pl. óage (din pintenog, cotonog, papaĭnog, în care nog e vsl. noga, picĭor). Vest. Un băț care are la un capăt o traversă pe care apeșĭ cu picĭoru în pămînt ca să facĭ găurĭ de pus sămînța saŭ de înfipt haragiĭ (numit în est chitonog, chitănog și chitonag, ĭar în Munt. cotonoagă). Pl. Catalige, niște prăjinĭ pe care se poate fixa picĭoru p. a merge la oarecare înălțime de la pămînt, cum obișnuĭesc păstoriĭ și curieriĭ ruralĭ în landele Franciiĭ. – Se numesc și pitoroage și pitonoage (Bz.), picioroage (Rț.) și maĭ des picĭoroange (supt infl. luĭ picĭor). În Trans. sud picĭoroange și chitoroange, patine (de lemn cu șina de fer). – P. înț. de „păsărĭ cu picĭoroange”, naturaliștiĭ ar face maĭ bine să zică picĭorongate, ca buzat, care are buze marĭ; codat, care are coadă (mare); moțat, care are moț, ș. a. V. brucesc.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

picioróng s. n., pl. picioroánge

picioróng s. n., pl. picioroánge


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

PICIORÓNG s. 1. v. cataligă. 2. (ORNIT.; Himantopus himantopus) cataligă, (reg.) picioare-lungi (pl.). (~ are picioarele foarte lungi.)

PICIORÓNG s. v. piftie, răcituri.

PICIORONG s. 1. cataligă, papainog, (reg.) piciorag, piciorug. (Umblă pe ~oange.) 2. (ORNIT.; Himantopus himantopus) cataligă, (reg.) picioare-lungi (pl.). (~ are picioarele foarte lungi.)

piciorong s. v. PIFTIE. RĂCITURI.

PICIORÓG s. v. iapă, schimbător, tălpig.

piciorog s. v. IAPĂ. SCHIMBĂTOR. TĂLPIG.

Intrare: piciorong
piciorong substantiv neutru
substantiv neutru (N21)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • piciorong
 • piciorongul
 • piciorongu‑
plural
 • picioroange
 • picioroangele
genitiv-dativ singular
 • piciorong
 • piciorongului
plural
 • picioroange
 • picioroangelor
vocativ singular
plural
piciorande
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
piciorang
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
piciorangă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
picioroagă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
picioroambe
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
picioroangă
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
substantiv neutru (N21)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • piciorog
 • piciorogul
 • piciorogu‑
plural
 • picioroage
 • picioroagele
genitiv-dativ singular
 • piciorog
 • piciorogului
plural
 • picioroage
 • picioroagelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)