20 de definiții pentru nucleu

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NUCLEU, nuclee, s. n., (3) nuclei, s. m. 1. S. n. (Fiz.) Particulă centrală a unui atom alcătuită din protoni și neutroni, purtătoare de sarcini electrice pozitive, în care este concentrată aproape toată masa atomului. ◊ Nucleu cristalin = cristal de dimensiuni foarte mici, care servește ca centru de depunere în cursul cristalizării unei soluții sau topituri. (Astron.) Nucleu de cometă = parte a capului unei comete formată dintr-un conglomerat de bucăți de gheață și materie solidificată. Nucleu de galaxie = porțiune centrală a unei galaxii, cu aspect compact. 2. S. n. (Chim.) Ciclu de atomi sau ansamblu de cicluri de atomi alipite, care formează scheletul moleculelor unei substanțe și care rămâne neschimbat la toți derivații substanței respective. 3. S. m. (Biol.) Element constitutiv al celulei organice, de formă sferică sau ovoidală, situat în plasmă, având o structură proprie și îndeplinind funcții însemnate în viața celulei. ♦ Grupare de celule nervoase din axul nervos, care constituie centri nervoși sau regiunea de origine a unor nervi. 4. S. n. Fig. Element esențial, central al unui lucru, al unei acțiuni. ♦ Grup restrâns de persoane care acționează în mod organizat și în jurul căruia se formează sau tinde să se formeze o grupare mai mare. – Din fr. nucléus, lat. nucleus.

nucleu sn [At: BARASCH, B. 5 / Pl: ~ee, ~ri, (rar, sm) ~ei / E: lat nucleus „sâmbure”, fr nucléus] 1 (Blg) Element constitutiv al celulei organice, de obicei de formă sferică sau ovoidală, mai vâscos și mai refringent decât citoplasma în care este cuprins, având o structură proprie și îndeplinind funcții importante în viața celulei. 2 Grupare de celule nervoase din axul nervos, care constituie centri nervoși sau regiunea de origine a unor nervi. 3 (Fiz; șîs ~ atomic) Particulă centrală a unui atom, alcătuită din protoni și neutroni, purtătoare de sarcini electrice pozitive, în care este concentrată aproape toată masa atomului. 4 (Chm) Ciclu de atomi sau ansamblu de cicluri de atomi alipite, care formează scheletul moleculei unei substanțe și care rămâne neschimbat la toți derivații substanței respective. 5 Grup de molecule, de atomi sau de ioni în jurul căruia se depune o substanță în procesul de condensare, cristalizare etc. 6 (Ast) Porțiune centrală a unei comete sau galaxii. 7 (Îs) ~ cristalin Cristal de dimensiuni foarte mici, care servește ca centru de depunere în cursul cristalizării unor soluții sau topituri. 8 Parte centrală, fundamentală, esențială a unui lucru, a unei acțiuni. 9 Grup restrâns de persoane care acționează în mod organizat și în jurul căruia se formează o grupare mai mare Si: (rar) miez. 10-11 Centru (de difuzare sau) de concentrare.

NUCLEU, nuclee, s. n. 1. (Fiz.) Particulă centrală a unui atom alcătuită din protoni și neutroni, purtătoare de sarcini electrice pozitive, în care este concentrată aproape toată masa atomului. ◊ Nucleu cristalin = cristal de dimensiuni foarte mici, care servește ca centru de depunere în cursul cristalizării unei soluții sau topituri. (Astron.) Nucleu de cometă = parte a capului unei comete formată dintr-un conglomerat de bucăți de gheață și materie solidificată. Nucleu de galaxie = porțiune centrală a unei galaxii, cu aspect compact. 2. (Chim.) Ciclu de atomi sau ansamblu de cicluri de atomi alipite, care formează scheletul moleculelor unei substanțe și care rămâne neschimbat la toți derivații substanței respective. 3. (Biol.) Element constitutiv al celulei organice, de formă sferică sau ovoidală, situat în plasmă, având o structură proprie și îndeplinind funcții însemnate în viața celulei. ♦ Grupare de celule nervoase din axul nervos, care constituie centri nervoși sau regiunea de origine a unor nervi. 4. Fig. Element esențial, central al unui lucru, al unei acțiuni. ♦ Grup restrâns de persoane care acționează în mod organizat și în jurul căruia se formează sau tinde să se formeze o grupare mai mare. [Pl. și: (m.) nuclei] – Din fr. nucléus, lat. nucleus.

NUCLEU, nuclee, s. n., și nuclei, s. m. (Chim.) Ciclu de atomi sau ansamblu de cicluri alipite care formează scheletul moleculelor unor anumite substanțe și care rămîne neschimbat la toți derivații substanței respective. ♦ (Fiz.) Partea centrală a unui atom, purtătoare de sarcini electrice pozitive, în care este concentrată aproape toată masa atomului. ◊ Nucleu cristalin = cristal de dimensiuni foarte mici care servește ca centru de depunere în cursul cristalizării unei soluții sau topituri. ♦ (Biol.) Element al celulei, situat în plasmă, cu o structură proprie și îndeplinind funcții importante în viața celulei. Nucleul joacă un rol foarte important în procesul schimbului de materii, al metabolismului celulei. ANATOMIA 15. Celula de fuziune binucleată (= cu doi nuclei) se alungește în direcția epidermei; nucleii migrează spre vîrf și se divid. SĂVULESCU, M. U. I 51. ♦ Fig. Element esențial al unui lucru, al unei acțiuni. Nucleul stabil al Școlii de tractoriști era alcătuit din douăzeci și doi de băieți. GALAN, B. I 329.

NUCLEU s.n. 1. (Chim.) Ciclu de atomi care compun scheletul moleculei unui corp chimic și care rămîne neschimbat la toți derivații corpului respectiv. ♦ (Fiz.) Partea centrală a unui atom, care poartă electricitate pozitivă și în care se concentrează aproape întreaga masă a atomului. ♦ (Biol.) Element central al unei celule, situat în plasmă, cu structură proprie și care are funcții importante în celulă. ♦ (Astr.) Porțiune centrală a unei comete, a unei galaxii. 2. (Fig.) Element esențial al unui lucru. [Pron. -cleu, pl. -ee, (s.m.) -ei. / < fr. nucléus, lat. nucleus].

NUCLEU s. n. 1. ciclu de atomi care compun scheletul moleculei unui corp chimic și care rămâne neschimbat la toți derivații corpului respectiv. 2. partea centrală, încărcată pozitiv, a unui atom, în care se concentrează aproape întreaga masă a acestuia. 3. corpuscul globulos din citoplasmă, constituent principal al celulei, cu rol în reproducerea și în trasmiterea caracterelor. 4. element central cu funcție importantă în propoziție sau în frază. 5. (astr.) porțiune centrală, compactă, a unei comete. 6. (fig.) element esențial al unui lucru. (< fr. nucléus, lat. nucleus)

NUCLEU ~e n. 1) Parte internă centrală a unui lucru; sâmbure; miez; inimă. ◊ ~ atomic parte centrală a unui atom încărcată cu sarcină electrică pozitivă și reprezentând masa lui esențială. ~ul Pământului parte centrală a Pământului. 2) biol. Corpus aflat în centrul unei celule animale sau vegetale. 3) chim. Ciclu de atomi caracteristic pentru molecula unui corp, care rămâne același la toți derivații lui. 4) fig. Grup de bază într-un colectiv, având idealuri comune. ~ul clasei. /<fr. nucléus, lat. nucleus

* núcleŭ m. și n., pl. e (lat. núcleus, sîmbure, d. núcula, nucușoară, dim. d. nux. nucis, nucă). Biol. Sîmburele din protoplazmă. – Fig. Centru, punct central, punct principal (al uneĭ societățĭ ș.a.). – Ob. nucléŭ (ca galinaceŭ).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

nucleu2 (biol.) (desp. nu-cleu) s. m., art. nucleul; pl. nuclei

nucleu1 (element central; particulă centrală etc.) (desp. nu-cleu) s. n., art. nucleul; pl. nuclee

nucleu (nu-cleu) s. n. / (med.) s. m., art. nucleul; pl. n. nuclee / m. nuclei

nucleu s. n. (sil. -cleu), art. nucleul; pl. nuclee

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

NUCLEU s. v. esență, fond, materie.

NUCLEU s. 1. (FIZ.) (înv.) sâmbure. (~ atomic.) 2. centru, miez. (~ al unui corp.)

NUCLEU s. 1. (FIZ.) (înv.) sîmbure. (~ atomic.) 2. centru, miez. (~ al unui corp.)

nucleu s. v. ESENȚĂ. FOND. MATERIE.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

nucleu s.n. 1. În terminologia lui A.Martinet, se opune lui satelit, denumind acel monem care, în grupurile de două moneme compatibile, poate apărea fără celălalt. 2. În gramatica generativă, denumește structurile sintactice alcătuită din G(rupul) N(ominal) subiect + G(rupul) V(erbal) predicat, reprezentând structura propoziției de bază.

NUCLEU s. n. (< fr. nucléus, lat. nucleus): centru al unei propoziții sau al unei fraze; element central cu funcție importantă în propoziție sau în frază; element esențial ce conferă stabilitate și contur propoziției și frazei. Termen folosit în sintagmele n. propoziției (cu referire la predicat) și n. frazei (cu referire la propoziția principală).

Intrare: nucleu
nucleu1 (pl. -e) substantiv neutru
  • silabație: nu-cleu info
substantiv neutru (N43)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nucleu
  • nucleul
  • nucleu‑
plural
  • nuclee
  • nucleele
genitiv-dativ singular
  • nucleu
  • nucleului
plural
  • nuclee
  • nucleelor
vocativ singular
plural
nucleu2 (pl. -i) substantiv masculin
  • silabație: nu-cleu info
substantiv masculin (M69)
Surse flexiune: DOOM 3
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nucleu
  • nucleul
  • nucleu‑
plural
  • nuclei
  • nucleii
genitiv-dativ singular
  • nucleu
  • nucleului
plural
  • nuclei
  • nucleilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

nucleu, nucleesubstantiv neutru
nucleu, nucleisubstantiv masculin

  • 1. fizică Particulă centrală a unui atom alcătuită din protoni și neutroni, purtătoare de sarcini electrice pozitive, în care este concentrată aproape toată masa atomului. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • 1.1. Nucleu cristalin = cristal de dimensiuni foarte mici, care servește ca centru de depunere în cursul cristalizării unei soluții sau topituri. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 1.2. astronomie Nucleu de cometă = parte a capului unei comete formată dintr-un conglomerat de bucăți de gheață și materie solidificată. DEX '09 DEX '98
    • 1.3. astronomie Nucleu de galaxie = porțiune centrală a unei galaxii, cu aspect compact. DEX '09 DEX '98
  • 2. chimie Ciclu de atomi sau ansamblu de cicluri de atomi alipite, care formează scheletul moleculelor unei substanțe și care rămâne neschimbat la toți derivații substanței respective. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
  • 3. biologie Element constitutiv al celulei organice, de formă sferică sau ovoidală, situat în plasmă, având o structură proprie și îndeplinind funcții însemnate în viața celulei. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Nucleul joacă un rol foarte important în procesul schimbului de materii, al metabolismului celulei. ANATOMIA 15. DLRLC
    • format_quote Celula de fuziune binucleată (= cu doi nuclei) se alungește în direcția epidermei; nucleii migrează spre vîrf și se divid. SĂVULESCU, M. U. I 51. DLRLC
    • 3.1. Grupare de celule nervoase din axul nervos, care constituie centri nervoși sau regiunea de origine a unor nervi. DEX '09 DEX '98
  • 4. astronomie Porțiune centrală a unei comete, a unei galaxii. DN
  • 5. Element central cu funcție importantă în propoziție sau în frază. MDN '00
  • 6. figurat Element esențial, central al unui lucru, al unei acțiuni. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Nucleul stabil al Școlii de tractoriști era alcătuit din douăzeci și doi de băieți. GALAN, B. I 329. DLRLC
    • 6.1. Grup restrâns de persoane care acționează în mod organizat și în jurul căruia se formează sau tinde să se formeze o grupare mai mare. DEX '09 DEX '98
  • comentariu Forma de masculin se folosește pentru sensul (3.), iar cea neutră pentru celelalte sensuri. DOOM 2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.