15 definiții pentru nominal (adj.)

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

NOMINAL, -Ă, nominali, -e, adj., s. n. 1. Adj. Care conține nume, care indică un nume, de nume; după nume; pe nume. ◊ Valoare nominală = valoare indicată pe o acțiune, pe o hârtie-monedă (care uneori nu corespunde cu valoarea reală); valoare oficială. Putere (sau valoare) nominală = putere pentru care a fost conceput un anumit sistem tehnic. ♦ Care figurează (numai) cu numele; care este de formă. ♦ Care este calculat în bani. 2. Adj. (Gram.) Care face parte din categoria numelui, care ține de categoria numelui, care se adaugă la nume, care formează un nume. ◊ Flexiune nominală = declinare. Predicat nominal = predicat alcătuit dintr-un nume predicativ și un verb copulativ la un mod personal. 3. S. n. Valoare nominală. – Din fr. nominal, lat. nominalis.

nominal, ~ă a [At: GHICA, S. 449 / Pl: ~i, ~e / E: fr nominal, lat nominalis] 1 a Care se referă la nume (1). 2 a După nume. 3 a Pe nume. 4 a Care figurează numai cu numele Si: formal. 5 a Care este numai în aparență. 6-7 sf, a (Șîs valoare ~ă) (Valoare) înscrisă pe un titlu de credit, obligație, cec etc., plătibilă de obicei la prezentarea lui. 8-9 sf, a (Îas) (Valoare) a parametrilor unui sistem tehnic, pentru care sistemul e construit să funcționeze în regim normal. 10 a (Îs) Salariu ~ Sumă de bani pe care o primește un salariat pentru munca prestată. 11 a (Îs) Putere ~ă Putere pentru care a fost conceput un anumit sistem tehnic, indicată de întreprinderea constructoare pe plăcuța indicatoare sau în fișa sistemului. 12 a Care este calculat în bani. 13 a (Grm) Care face parte din categoria substantivului sau pronumelui. 14 a (Grm) Care se referă la categoria substantivului sau pronumelui. 15 a (Grm) De substantiv sau pronume. 16 a (Grm) Prin substantiv sau pronume. 17 a (Grm) Care se adaugă la substantiv sau pronume. 18 a (Grm) Care formează substantive. 19 a (Îs) Flexiune ~ă Declinare. 20 a (Grm; îs) Predicat ~ (sau, rar, construcție ~ă) Predicat alcătuit dintr-un verb copulativ la un mod personal și un nume predicativ.

NOMINAL, -Ă, nominali, -e, adj. 1. Care conține nume, care indică un nume, de nume; după nume; pe nume. ◊ Valoare nominală = valoare indicată pe o acțiune, pe o hârtie-monedă (care uneori nu corespunde cu valoarea reală); valoare oficială. Putere (sau valoare) nominală = putere pentru care a fost conceput un anumit sistem tehnic. ♦ Care figurează (numai) cu numele; care este de formă. ♦ Care este calculat în bani. 2. (Gram.) Care face parte din categoria numelui, care ține de categoria numelui, care se adaugă la nume, care formează un nume. ◊ Flexiune nominală = declinare. Predicat nominal = predicat alcătuit dintr-un nume predicativ și un verb copulativ la un mod personal. – Din fr. nominal, lat. nominalis.

NOMINAL, -Ă, nominali, -e, adj. Care conține nume, de nume; pe nume, după nume. L-au trecut și pe el pe acele tabele nominale. CAMILAR, N. I 18. Astfel, la apelul nominal lipsi. BOLINTINEANU, O. 280. ◊ (Ec. pol.) Valoare nominală = valoarea indicată pe o acțiune, pe o hîrtie-monedă, care uneori nu corespunde cu valoarea reală după cursul zilei; valoare trecută în scripte, valoare oficială. Valoarea nominală a acestui împrumut a fost de... GHICA, S. 449. Salariu nominal = sumă de bani pe care o primește un salariat pentru munca îndeplinită. (Gram.) Flexiune nominală = flexiunea părților de vorbire declinabile. În rusește flexiunea nominală e sintetică, iar cea verbală, e analitică. GRAUR, F. L. 180. Predicat nominal = predicat alcătuit dintr-un nume predicativ și un verb copulativ. În propoziția «pupăza era ceasornicul satului» (CREANGĂ, A. 55), «era ceasornicul» este predicatul nominal.

NOMINAL, -Ă adj. 1. De nume; pe nume; după nume. ◊ (Ec.) Valoare nominală = valoare indicată pe o acțiune sau pe un bilet de bancă și care nu corespunde uneori cu valoarea ei reală. 2. (Gram.) Care se referă la nume sau face parte din categoria numelui; care formează un nume. ◊ Flexiune nominală = flexiunea părților de vorbire declinabile; predicat nominal = predicat format dintr-un nume predicativ și o copulă. [Cf. fr. nominal, lat. nominalis < nomen – nume].

NOMINAL, -Ă adj. 1. referitor la nume, pe nume; după nume; pe care e scris numele titularului; nominativ. ♦ (ec.) valoare ~ă = valoare înscrisă cifric pe o acțiune, pe un bilet de bancă, timbru etc. ◊ care figurează (numai) cu numele. 2. (gram.) care face parte, care ține de categoria numelui. ♦ flexiune ~ă = declinare. (< fr. nominal, lat. nominalis)

NOMINAL ~ă (~i, ~e) 1) Care ține de nume; propriu numelor. * Valoare ~ă a) valoare indicată pe o hârtie de bancă; b) valoare calculată în bani. 2) Care figurează doar cu numele, în mod formal. 3) lingv. Care face parte din clasa numelor; care are valoare sau funcție de nume. ◊ Predicat ~ predicat format dintr-un verb copulativ și un nume predicativ. /<fr. nominal, lat. nominalis

nominal a. relativ la nume: eroare nominală; apel nominal, chemare după nume a membrilor unei adunări; valoare nominală, cea exprimată pe o hârtie-monedă și care obișnuit e superioară valorii reale.

* nominál, -ă adj. (lat. nominalis). Relativ la nume: eroare nominală. Cu numele numaĭ, dar fără alte foloase: stăpînire nominală. Acțiune nominală, acțiune nominativă, pe care e scris numele posesoruluĭ, nu „la purtător”. Apel nominativ, strigarea elevilor, soldaților și a altora după numele lor scris pe o listă orĭ într’un catalog. Valoare nominală, valoarea scrisă a uneĭ monete saŭ a unuĭ efect comercial și care, de multe orĭ, e diferită de cea reală. Adv. Cu numele, nu efectiv: a domni nominal.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

nominal1 adj. m., pl. nominali; f. nomina, pl. nominale

nominal1 adj. m., pl. nominali; f. nominală, pl. nominale

nominal adj. m., pl. nominali; f. sg. nominală, pl. nominale

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

NOMINAL adj. nominativ. (Libret ~.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

NOMINAL, -Ă adj. (cf. fr. nominal, lat. nominalis < nomen – nume): în sintagmele construcție nominală, flexiune nominală, grup nominal, morfem nominal, predicat nominal, propoziție nominală și sistem nominal (v.).

diametru nominal, (engl.= nominal diameter) (sedim.), element liniar prin care se exprimă diametrul unui granul sau fragment de rocă echivalent cu diametrul unei sfere al cărui volum este identic cu cel al fragmentului luat în considerare. Este utilizat în analiza granulometrică a depozitelor sedimentare. V. și diametru echivalent.

Intrare: nominal (adj.)
nominal1 (adj.) adjectiv
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • nominal
  • nominalul
  • nominalu‑
  • nomina
  • nominala
plural
  • nominali
  • nominalii
  • nominale
  • nominalele
genitiv-dativ singular
  • nominal
  • nominalului
  • nominale
  • nominalei
plural
  • nominali
  • nominalilor
  • nominale
  • nominalelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

nominal, nominaadjectiv

  • 1. Care conține nume, care indică un nume, de nume; după nume; pe nume. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    sinonime: nominativ
    • format_quote L-au trecut și pe el pe acele tabele nominale. CAMILAR, N. I 18. DLRLC
    • format_quote Astfel, la apelul nominal lipsi. BOLINTINEANU, O. 280. DLRLC
    • 1.1. Valoare nominală = valoare indicată pe o acțiune, pe o hârtie-monedă (care uneori nu corespunde cu valoarea reală); valoare oficială. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote Valoarea nominală a acestui împrumut a fost de... GHICA, S. 449. DLRLC
    • 1.2. Putere (sau valoare) nominală = putere pentru care a fost conceput un anumit sistem tehnic. DEX '09 DEX '98
    • 1.3. Care figurează (numai) cu numele; care este de formă. DEX '09 DEX '98 MDN '00
    • 1.4. Care este calculat în bani. DEX '09 DEX '98
      • 1.4.1. Salariu nominal = sumă de bani pe care o primește un salariat pentru munca îndeplinită. DLRLC
  • 2. gramatică Care face parte din categoria numelui, care ține de categoria numelui, care se adaugă la nume, care formează un nume. DEX '09 DEX '98 DN
    • 2.1. Flexiune nominală = flexiunea părților de vorbire declinabile. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      sinonime: declinare
      • format_quote În rusește flexiunea nominală e sintetică, iar cea verbală, e analitică. GRAUR, F. L. 180. DLRLC
    • 2.2. Predicat nominal = predicat alcătuit dintr-un nume predicativ și un verb copulativ la un mod personal. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
      • format_quote În propoziția «pupăza era ceasornicul satului» (CREANGĂ, A. 55), «era ceasornicul» este predicatul nominal. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.