21 de definiții pentru minut (timp) minută


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

MINÚT, -Ă, (1) minute, (2) minuturi, s. n., s. f. I. S. n. 1. Unitate de măsură a timpului, egală cu șaizeci de secunde. ♦ P. gener. Interval scurt de timp. ◊ Loc. adj. și adv. La minut = (care se execută) pe loc, imediat. ◊ Loc. adv. Într-un minut = îndată, imediat. Din minut în minut = dintr-un moment în altul. ♦ Moment în care se întâmplă sau trebuie să se întâmple ceva. 2. (Concr.; la pl.) Mâncare (frugală) pregătită pe loc, la comanda consumatorului. 3. (Mat.) Unitate de măsură pentru unghiuri și arcuri, egală cu a șaizecea parte dintr-un grad. II. S. f. 1. Original (în creion) al unei hărți, al unui plan topografic etc., pe baza căruia se întocmește harta, planul topografic etc. respectiv. 2. (Jur.) Parte dintr-o hotărâre întocmită după terminarea deliberării, care cuprinde soluția dată de organul de justiție. 3. Document în care sunt consemnate hotărârile luate în urma unei consfătuiri. – Din fr. minute, it. minuto, rus. minuta, germ. Minute.

minut, ~ă [At: CANTEMIR, IST. 249 / V: (îrg) ~unt, (înv) men~, (reg) menunt / Pl: ~e, (îrg) ~uri / E: lat minutus, it minuto, fr minute, rs минута, ger Minute] 1 sn (Înv; șîs ~ de ceas, ~ de vreme) Răstimp scurt dintr-un interval mai îndelungat Si: moment. 2 sn (Spc) Unitate de măsură a timpului egală cu șaizecea parte dintr-o oră și care cuprinde șaizeci de secunde. 3-4 sn (Îljv) La ~ (Care se execută) pe loc, imediat. 5 sn (Îlav) Din ~ în ~ Dintr-un moment în altul. 6 sn (Îlav) Într-un ~ sau în ~ul (ori, reg, în ~), în două ~e Îndată. 7 sm (Înv; îlav) Pe tot ~ul Mereu. 8 sn (Înv; îlav) În toate minuturile sau în tot ~ul Tot timpul. 9 sn (Urmat de o determinare în genitiv; art.) Termen. 10 sm (Lpl; îf minuturi) Mâncăruri pregătite la restaurant pe loc, la comanda consumatorului. 11 sn Unitate de măsură pentru unghiuri și arcuri, egală cu a șaizecea parte dintr-un grad centezimal. 12 sf (Jur) Text original al unui act de notariat, care rămâne la notar. 13 sf (Jur) Document în care sunt relatate în rezumat dezbaterile unei consfătuiri, lucrările unei ședințe etc. și pe baza căruia se poate întocmi procesul verbal respectiv, se pot încheia convenții de colaborare sau se pot da dispoziții pentru executarea de lucrări etc. 14 sf (Jur) Act în care se consemnează, imediat după deliberare, soluția dată de judecători într-un proces, și care se transpune apoi în hotărâre. 15 sf Original, executat în creion, al unei hărți, al unui plan topografic sau al unei ridicări cadastrale, care servește la întocmirea hărții sau a planului respectiv, precum și a registrului cadastral.

MINÚT, -Ă, minute, s. n., s. f. I. S. n. 1. Unitate de măsură a timpului, egală cu a șaizecea parte dintr-o oră și care cuprinde șaizeci de secunde. ♦ P. gener. Interval scurt de timp. ◊ Loc. adj. și adv. La minut = (care se execută) pe loc, imediat. ◊ Loc. adv. Într-un minut = îndată, imediat. Din minut în minut = dintr-un moment în altul. ♦ Moment în care se întâmplă sau trebuie să se întâmple ceva. 2. (Concr.; la pl.) Mâncare (frugală) pregătită pe loc, la comanda consumatorului. 3. (Mat.) Unitate de măsură pentru unghiuri și arcuri, egală cu a șaizecea parte dintr-un grad. II. S. f. 1. Original (în creion) al unei hărți, al unui plan topografic etc., pe baza căruia se întocmește harta, planul topografic etc. respectiv. 2. (Jur.) Parte dintr-o hotărâre întocmită după terminarea deliberării, care cuprinde soluția dată de organul de justiție. 3. Document în care sunt consemnate hotărârile luate în urma unei consfătuiri. [Pl. și: (I 2) minuturi] – Din fr. minute, it. minuto, rus. minuta, germ. Minute.

MINÚT, minute, s. n. 1. Unitate de măsură a timpului, egală cu a șaizecea parte dintr-o oră și care cuprinde șaizeci de secunde. În mai puțin de cinci minute salonul se umplu. VLAHUȚĂ, O. A. III 3. Ploaia din ce în ce creștea. După cîteva minute, erau toți muiați de apă. BOLINTINEANU, O. 265. ♦ Spațiu străbătut în această unitate de timp. Locul alergării este zece minute afară de oraș. NEGRUZZI, S. I 35. ♦ Interval de timp foarte scurt, nedeterminat; clipă, moment. Ne-am oprit un minut, în potecă, între codrul plin de umbră și fînețele luminoase. GALACTION, O. I 208. Înainte de-a porni caii, Grigore mai strigă: stai! stai! încă un minut! REBREANU, R. I 73. ◊ Loc. adv. Într-un minut = imediat, îndată. Într-un minut fu aproape de pădure. ISPIRESCU, 7. (învechit) Pe tot minutul = necontenit, în fiece clipă. Sufletul...Se schimbă pe tot minutul. CONACHI, P. 285. Din minut în minut = dintr-un moment în altul. (În forma minută) Conferențiarul era așteptat din minută în minută. VLAHUȚĂ, O. A. 218. ◊ Loc. adj. și adv. La minut = pe loc, imediat sau în foarte puțin timp. Fotografie la minut. 2. (Mat.) Unitate de măsură pentru unghiuri și arcuri, egală cu a șaizecea parte dintr-un grad sexagesimal sau cu a suta parte dintr-un grad centesimal. – Variantă: (regional) minútă (RETEGANUL, P. IV 21, NEGRUZZI, S. I 52) s. f.

MINÚT s.n. 1. Diviziune a timpului care reprezintă a șaizecea parte dintr-o oră. ♦ Interval de timp nedeterminat, dar în general foarte scurt; clipă, moment. ♦ (Concr.) Mâncare pregătită pe loc, la comanda consumatorului. 2. (Mat.) Subunitate de măsură pentru unghiuri, care reprezintă a șaizecea parte dintr-un grad sexagesimal sau a suta parte dintr-un grad centezimal. [Cf. fr. minute, it. minuto < lat. minutus – mic, mărunt].

MINÚT s. n. 1. diviziune a timpului, a 60-a parte dintr-o oră. ◊ răstimp foarte scurt; clipă, moment. ◊ (pl.) mâncare pregătită pe loc, la comanda consumatorului. 2. (mat.) unitatea de măsură pentru unghiuri, a 60-a parte dintr-un grad sexagesimal sau a 100-a parte dintr-un grad centezimal. (< fr. minute, it. minuto, germ. Minute)

MINÚT ~e n. 1) Interval de timp egal cu a șaizecea parte dintr-o oră. 2) Răstimp de durată foarte mică; clipă; moment; clipită; secundă. 3) mat. Unitate de măsură pentru unghiuri egală cu a șaizecea parte dintr-un grad. 4) la pl. Mâncare (frugală) pregătită pe loc la comanda consumatorului. /<fr. minute, it. minuto, rus. minuta, germ. Minute

*minút n., pl. e și *minútă f., pl. e (fr. minute f., it. minuto m., d. lat. minutus, mărunt, întrebuințat ca subst. în evu mediŭ). A șaĭ-zecea parte dintr’o oră și dintr’un grad de cerc. Fig. Moment, timp foarte scurt: mă întorn într’un minut. La minut, la moment, îndată.

minută f. 1. a șaizecea parte dintr’o oră; 2. interval de timp foarte scurt: așteaptă o minută; 3. a șaizecea parte din fiecare grad al circumferenței; 4. textul original al unui act păstrat la notar sau la grefă și de pe care se eliberează còpii.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

minút (unitate de timp) s. n., pl. minúte; abr. min., simb.

minút (unitate de măsură) s. n., pl. minúte; abr. min., simb. ’


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

MINUT s. ceas, clipă, clipită, moment, oră, secundă, timp, vreme, (rar) clipeală, (pop.) cirtă, soroc, (înv. și reg.) cescuț. (A sosit ~ cînd...)


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

minút (minúte), s. n. – Unitate de timp formată din 60 de secunde. – Var. (înv.) minunt, minută. Mr. minut(ă). Lat. minutus (sec. XVII), cf. ngr. μινοῦτο, fr. minute.Der. minutar, s. n. Cf. mărunt.


Dicționare de argou

Se explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

cafteală la minut expr. luptă scurtă.

Intrare: minut (timp)
minut1 (pl. -e) substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • minut
 • minutul
 • minutu‑
plural
 • minute
 • minutele
genitiv-dativ singular
 • minut
 • minutului
plural
 • minute
 • minutelor
vocativ singular
plural
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • minu
 • minuta
plural
 • minute
 • minutele
genitiv-dativ singular
 • minute
 • minutei
plural
 • minute
 • minutelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

minut (timp) minută

 • 1. Unitate de măsură a timpului, egală cu a șaizecea parte dintr-o oră și care cuprinde șaizeci de secunde.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN 2 exemple
  exemple
  • În mai puțin de cinci minute salonul se umplu. VLAHUȚĂ, O. A. III 3.
  • Ploaia din ce în ce creștea. După cîteva minute, erau toți muiați de apă. BOLINTINEANU, O. 265.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Spațiu străbătut în această unitate de timp.
   surse: DLRLC un exemplu
   exemple
   • Locul alergării este zece minute afară de oraș. NEGRUZZI, S. I 35.
    surse: DLRLC
  • 1.2. prin generalizare Interval scurt de timp, nedeterminat.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN NODEX sinonime: clipită clipă moment secundă 2 exemple
   exemple
   • Ne-am oprit un minut, în potecă, între codrul plin de umbră și fînețele luminoase. GALACTION, O. I 208.
    surse: DLRLC
   • Înainte de-a porni caii, Grigore mai strigă: stai! stai! încă un minut! REBREANU, R. I 73.
    surse: DLRLC
  • 1.3. locuțiune adjectivală locuțiune adverbială La minut = (care se execută) pe loc, imediat sau în foarte puțin timp.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Fotografie la minut.
    surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC
  • surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Într-un minut fu aproape de pădure. ISPIRESCU, 7.
    surse: DLRLC
  • 1.5. locuțiune adverbială învechit Pe tot minutul = în fiece clipă.
   surse: DLRLC sinonime: necontenit un exemplu
   exemple
   • Sufletul... Se schimbă pe tot minutul. CONACHI, P. 285.
    surse: DLRLC
  • 1.6. locuțiune adverbială Din minut în minut = dintr-un moment în altul.
   surse: DEX '09 DLRLC un exemplu
   exemple
   • Conferențiarul era așteptat din minută în minută. VLAHUȚĂ, O. A. 218.
    surse: DLRLC
  • 1.7. Moment în care se întâmplă sau trebuie să se întâmple ceva.
   surse: DEX '09 DEX '98
 • 2. matematică Unitate de măsură pentru unghiuri și arcuri, egală cu a șaizecea parte dintr-un grad sexagesimal sau cu a suta parte dintr-un grad centesimal.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
 • comentariu abreviere min.
  surse: DOOM 2
 • comentariu simbol
  surse: DOOM 2

etimologie: