17 definiții pentru gondolă

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

GONDOLĂ, gondole, s. f. 1. Barcă lungă, puțin adâncă, cu fundul plat, cu prora și pupa ridicate și încovoiate, manevrată cu o singură vâslă, folosită la Veneția. 2. Raft, suport în formă de gondolă (1) pe care este așezată marfa într-un magazin cu autoservire. 3. Nacelă în care se află motorul unui dirijabil. – Din it. gondola, fr. gondole.

gondo sf [At: NEGRUZZI, S. III, 406 / A și: gondolă / Pl: ~le / E: it gondola] 1 Barcă lungă, puțin adâncă, cu fundul plat, cu prora ridicată și încovoiată, manevrată cu o singură vâslă, folosită la Veneția. 2 (Reg; pbl) Tambură. 3 Suport în formă de gondolă (1) pe care este așezată marfa într-un magazin cu autoservire. 4 Nacelă în care se află motorul unui dirijabil.

GONDOLĂ, gondole, s. f. 1. Barcă lungă, puțin adâncă, cu fundul plat, cu prora (și pupa) ridicată și încovoiată, manevrată cu o singură vâslă, folosită la Veneția. 2. Raft, suport în formă de gondolă (1) pe care este așezată marfa într-un magazin cu autoservire. 3. Nacelă în care se află motorul unui dirijabil. – Din it. gondola, fr. gondole.

GONDOLĂ, gondole, s. f. Barcă lungă, puțin adîncă, cu prora încovoiată și cu o singură vîslă (întrebuințată mai ales la Veneția). Mergem un ceas cu gondola pe mare. CAMIL PETRESCU, T. II 192. Pe întinsele lagune... Leneșul Octav se plimbă în gondola sa culcat! MACEDONSKI, O. I 242. În sfîrșit, baluri, ospețe, făclii, muzici, gondole, teatre... iată Veneția. NEGRUZZI, S. III 406.

GONDO s.f. 1. Barcă lungă încovoiată la proră, care se manevrează cu o singură vîslă, stînd în picioare. 2. Gondolă de motor = locașul în care se plasează motorul avionului atunci cînd nu se găsește în fuzelaj; gondolă de dirijabil = nacelă. [< it. gondola].

GONDO s. f. 1. barcă venețiană lungă, cu fundul plat, încovoiată la proră și la pupă, care se manevrează cu o singură vâslă, în picioare. 2. locaș în care se plasează motorul avionului atunci când se găsește în fuzelaj sau echipamentele unui vehicul orbital. ◊ ~ de dirijabil = nacelă. 3. tonetă rotundă care servește la prezentarea mărfurilor într-un magazin. (< it. gondola, fr. gondole)

gondo s. f. (com.) Etalaj care servește la prezentarea mărfurilor ◊ „În acest magazin gondolele sunt cam înghesuite.” (din it. gondola, fr. gondole; DEX-S)

GONDOLĂ ~e f. Luntre lungă și ușoară, cu prora și pupa încovoiate în sus, condusă cu o singură vâslă și folosită pentru transportul de persoane (mai ales pe canalurile Veneției). /<it. gondola

gondolă f. barcă lungă, îngustă și foarte ușoară, întrebuințată în Veneția.

*góndolă f., pl. e (it. góndola). Un fel de dubă (barcă) maĭ lungă și maĭ lată întrebuințată maĭ ales pe la Veneția. – Fals -ólă.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

gondo s. f., g.-d. art. gondolei; pl. gondole

gondo s. f., g.-d. art. gondolei; pl. gondole

gondo s. f., g.-d. art. gondolei; pl. gondole

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

gondolă (gondole), s. f. – Barcă lungă cu o singură vîslă folosită în Veneția. It. gondola, prin intermediul fr. gondole.Der. gondolier, s. m., din fr. gondolier; gondola, vb. refl. (a se bomba; a izbucni în rîs), galicism.

Intrare: gondolă
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • gondo
  • gondola
plural
  • gondole
  • gondolele
genitiv-dativ singular
  • gondole
  • gondolei
plural
  • gondole
  • gondolelor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

gondo, gondolesubstantiv feminin

  • 1. Barcă lungă, puțin adâncă, cu fundul plat, cu prora și pupa ridicate și încovoiate, manevrată cu o singură vâslă, folosită la Veneția. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote Mergem un ceas cu gondola pe mare. CAMIL PETRESCU, T. II 192. DLRLC
    • format_quote Pe întinsele lagune... Leneșul Octav se plimbă în gondola sa culcat! MACEDONSKI, O. I 242. DLRLC
    • format_quote În sfîrșit, baluri, ospețe, făclii, muzici, gondole, teatre... iată Veneția. NEGRUZZI, S. III 406. DLRLC
  • 2. Raft, suport în formă de gondolă (1.) pe care este așezată marfa într-un magazin cu autoservire. DEX '09 DEX '98
    • diferențiere Tonetă rotundă care servește la prezentarea mărfurilor într-un magazin. MDN '00
  • 3. Gondolă de dirijabil = nacelă în care se află motorul unui dirijabil. DEX '09 DEX '98 DN
    sinonime: nacelă
  • 4. Gondolă de motor = locașul în care se plasează motorul avionului atunci când nu se găsește în fuzelaj. DN
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.