19 definiții pentru creion

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CREION, creioane, s. n. 1. Ustensilă pentru scris sau desenat, constituită dintr-o mină neagră sau colorată, protejată de un înveliș de obicei din lemn; bețișor făcut din argilă combinată cu diferite substanțe, cu care se poate desena în diferite culori. 2. Desen realizat în creion (1). 3. Fig. Mod de a scrie, de a compune; ușurința de a scrie, de a compune ceva (valoros). 4. Obiect în formă de creion (1) preparat din substanțe cosmetice, folosit ca fard. 5. (În sintagma) Creion luminos = dispozitiv electronic folosit pentru introducerea datelor și informațiilor în minicalculatoare. – Din fr. crayon.

CREION, creioane, s. n. 1. Ustensilă pentru scris sau desenat, constituită dintr-o mină neagră sau colorată, protejată de un înveliș de obicei din lemn; bețișor făcut din argilă combinată cu diferite substanțe, cu care se poate desena în diferite culori. 2. Desen realizat în creion (1). 3. Fig. Mod de a scrie, de a compune; ușurința de a scrie, de a compune ceva (valoros). 4. Obiect în formă de creion (1) preparat din substanțe cosmetice, folosit ca fard. 5. (În sintagma) Creion luminos = dispozitiv electronic folosit pentru introducerea datelor și informațiilor în minicalculatoare. – Din fr. crayon.

creion sn [At: EMINESCU, N. 35 / V: crăi~ / Pl: ~oane / E: fr crayon] 1 Instrument (de scris sau) de desenat, constituit dintr-o mină (neagră sau) colorată, din grafit sau din alt material, protejată de un înveliș de lemn Si: (pop) plaivas, plumb, (îrg) ceruză. 2 Bețișor din argilă combinată cu diferite substanțe, cu care se poate (scrie sau) desena în diferite culori. 3-4 Preparat (cosmetic sau) farmaceutic folosit la machiaj sau la diferite tratamente. 5 Desen realizat în creion (3-4). 6-7 (Fig) Mod (de a scrie sau) de a compune. 8 Ușurință de a compune ceva (valoros). 9 (Îs) ~ luminos Dispozitiv electronic folosit pentru introducerea datelor în minicalculatoare.

CREION, creioane, s. n. 1. Bețișor de lemn sau de metal în care se află o mină neagră sau colorată și care se folosește la scris sau la desenat; bețișor făcut din argilă combinată cu diferite substanțe, cu care se poate desena în diferite culori. Apucînd un creion colorat și începînd să deseneze pe sugativa mapei de scris. C. PETRESCU, V. 147. Dionis făcea c-un creion un calcul matematic. EMINESCU, N. 35. 2. Mic preparat din substanțe cosmetice sau farmaceutice folosit ca suliman sau ca medicament. Creion de sprîncene.

CREION s.n. 1. Obiect prismatic sau cilindric, avînd la mijloc o mină de grafit sau din alt material, cu care se scrie sau se desenează. 2. Preparat cosmetic sau farmaceutic folosit la machiaj etc. [Pron. cre-ion. / < fr. crayon].

CREION s. n. 1. bastonaș de lemn având la mijloc o mină neagră sau colorată pentru scris sau desenat. 2. schiță a unui desen executată în creion (1); eboșă (a unui tablou, a unei poezii). 3. ustensilă asemănătoare cu creionul (1), baton având diferite întrebuințări. ♦ ~ luminos = dispozitiv electronic pentru introducerea datelor și informațiilor în minicalculatoare. 4. (fig.) ușurință de a scrie, de a desena, de a compune. (< fr. crayon)

CREION ~oane n. 1) Bețișor de grafit sau plombagină, închis, de obicei, într-un înveliș de lemn, într-un tub de metal sau de plastic, care servește la scris sau la desenat. 2) Preparat cosmetic sau farmaceutic în formă de bețișor. [Sil. cre-ion] /<fr. crayon

creion n. bastonaș de cărbune mineral sau pastă uscată închisă într’un bețișor de lemn spre a scrie sau desena (=fr. crayon).

*creĭón n., pl. ĭoáne (fr. crayon, d. craie, cretă). Vărguță de grafit, orĭ de altă substanță minerală pusă într’un bețișor de lemn ca să scriĭ orĭ să desemnezĭ. – Pop. plumb. În vest plaĭvaz.

creion optic s. n. Accesoriu periferic al unui computer care îndeplinește, în mare, funcțiile mouse-ului, dar, datorită formei de creion, o face cu o mult mai mare precizie ◊ „Vând computer Thompson, creion optic, casetofon inclus [...]” R.l. 10 IX 92 p. 6 (după engl. optical pencil)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

CREION s. condei, (pop. și fam.) plaivaz, (înv. și reg.) plumb, (înv., în Transilv. și Ban.) ceruză. (Negustorul stă cu ~ul după ureche.)

CREION s. condei, (înv. și pop.) plaivaz, (înv. și reg.) plumb, (înv., în Transilv. și Ban.) ceruză. (Negustorul stă cu ~ după ureche.)

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

creion (creioane), s. n. – Ustensilă pentru scris. Fr. crayon.Der. creiona, vb., din fr. crayonner.

Dicționare de argou

Explică doar sensurile argotice ale cuvintelor.

creion, creioane s. n. 1. țigară. 2. (intl.) broască italienească de ușă.

Intrare: creion
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • creion
  • creionul
  • creionu‑
plural
  • creioane
  • creioanele
genitiv-dativ singular
  • creion
  • creionului
plural
  • creioane
  • creioanelor
vocativ singular
plural
crăion
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

creion, creioanesubstantiv neutru

  • 1. Ustensilă pentru scris sau desenat, constituită dintr-o mină neagră sau colorată, protejată de un înveliș de obicei din lemn; bețișor făcut din argilă combinată cu diferite substanțe, cu care se poate desena în diferite culori. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    diminutive: creionaș
    • format_quote Apucînd un creion colorat și începînd să deseneze pe sugativa mapei de scris. C. PETRESCU, V. 147. DLRLC
    • format_quote Dionis făcea c-un creion un calcul matematic. EMINESCU, N. 35. DLRLC
  • 2. Desen realizat în creion. DEX '09 DEX '98 MDN '00
    • 2.1. Eboșă (a unui tablou, a unei poezii). MDN '00
      sinonime: eboșă
  • 3. figurat Mod de a scrie, de a compune; ușurința de a scrie, de a compune ceva (valoros). DEX '09 DEX '98 MDN '00
  • 4. Obiect în formă de creion preparat din substanțe cosmetice, folosit ca fard. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Creion de sprâncene. DLRLC
  • chat_bubble (în) sintagmă Creion luminos = dispozitiv electronic folosit pentru introducerea datelor și informațiilor în minicalculatoare. DEX '09 DEX '98 MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.