13 definiții pentru bubuit

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BUBUIT s. n. Faptul de a bubui; zgomot înfundat și puternic produs de tunet, de arme de foc, de explozii etc.; bubuire, bubuitură. – V. bubui.

BUBUIT s. n. Faptul de a bubui; zgomot înfundat și puternic produs de tunet, de arme de foc, de explozii etc.; bubuire, bubuitură. – V. bubui.

bubuit sn [At: MARDARIE, L. 3810 / Pl: ~uri / E: bubui] Zgomot înfundat, puternic, adesea repetat (prin ecou) la intervale scurte Si: bubuire, bubuitură.

bubuit s. n. Faptul de a bubui; zgomot înfundat și puternic produs de tunet, de arme de foc, de explozii etc.; bubuire, bubuitură. În curînd un bubuit surd se auzi (SADOV.). • sil. -bu-it. pl. -uri. /v. bubui.

BUBUIT sbst. 1 Faptul de a bubui 2 Vuetul prelung și deseori repetat produs de tunet sau de explozia încărcăturii unui tun: răsunau tăriile cerurilor de ~ul tunurilor vrăjmășești (ISP.).

BUBUIT s. n. Faptul de a bubui; zgomot puternic, prelung și înfundat, produs de lovituri repetate, explozii etc. În curînd un bubuit surd se auzi, zgomotul crescu și tropotele de cai se lămuriră. SADOVEANU, O. I 152. Prin crunt bubuit de grenade luptau Sub roșul stindard muncitorii. TOMA, C. V. 197. Soldații privesc aiuriți spectacolul acesta nou, lipsit de bubuitul tunului. SAHIA, N. 47.

BUBUIT s. n. Faptul de a bubui; zgomot puternic și înfundat produs de explozii, de lovituri repetate etc.

BUBUIT n. 1) v. A BUBUI. 2) Zgomot puternic și înfundat, cu răsunet repetat, produs de o sursă oarecare (tunet, armă de foc, explozie etc.). [Sil. -bu-it] /v. a bubui

bubuit n. sgomot mare (de tunet sau de tunuri).

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

bubuit s. n.

bubuit s. n.

bubuit s. n.

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

BUBUIT s. v. bubuitură.

BUBUIT s. bubuire, bubuitură, detonație, detunare, detunat, detunătură, duduit, duduitură, trăsnet, trăsnitură, vuiet, (rar) detunet, (înv. și reg.) sunet, (reg.) durăt. (~ tunului.)

Intrare: bubuit
substantiv neutru (N29)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • bubuit
  • bubuitul
  • bubuitu‑
plural
genitiv-dativ singular
  • bubuit
  • bubuitului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

bubuitsubstantiv neutru

  • 1. Faptul de a bubui; zgomot înfundat și puternic produs de tunet, de arme de foc, de explozii etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • format_quote În curînd un bubuit surd se auzi, zgomotul crescu și tropotele de cai se lămuriră. SADOVEANU, O. I 152. DLRLC
    • format_quote Prin crunt bubuit de grenade luptau Sub roșul stindard muncitorii. TOMA, C. V. 197. DLRLC
    • format_quote Soldații privesc aiuriți spectacolul acesta nou, lipsit de bubuitul tunului. SAHIA, N. 47. DLRLC
etimologie:
  • vezi bubui DEX '98 DEX '09

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.