15 definiții pentru azbuche

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AZBUCHE s. f. Termen folosit în trecut pentru a denumi alfabetul chirilic. ◊ Expr. A fi la azbuche = a fi abia la începutul învățăturii. ♦ Fig. Învățătură. – Din sl. azŭ „a” + buki „b”.

AZBUCHE s. f. Termen folosit în trecut pentru a denumi alfabetul chirilic. ◊ Expr. A fi la azbuche = a fi abia la începutul învățăturii. ♦ Fig. Învățătură. – Din sl. azŭ „a” + buki „b”.

azbuche sf [At: DOSOFTEI, ap. HEM 2189 / S: az-bu~ / Pl: ~chi / E: vsl азъбуки] (Înv) 1 Alfabet chirilic. 2 învățământ elementar. 3 (Îe) A fi la ~ A fi la începutul alfabetizării. 4 (Irn) învățătură.

AZBUCHE sf. 📖 Alfabetul cirilic: slovele azbuchilor feace cu fratele său, cu svîntul Chiril (DOS.); fig.: de abia ești la ~, abia ești la început, abia începi să înveți [vsl. azŭ + buki].

AZBUCHE s. f. Termen folosit în trecut pentru a denumi alfabetul chirilic (de care s-au servit romînii pînă în anul 1860). ◊ Expr. A fi la azbuche = a fi abia la începutul învățăturii. ♦ Fig. Învățătură. Ian mai spune-ne ceva de Iorgu... ce-o mai făcut... prin țara neamțului?... Ce-o mai învățat? Trebuie să fie acu plin de azbuche ca un stup. ALECSANDRI, T. 1000.

AZBUCHE s. f. Termen folosit în trecut pentru a denumi alfabetul chirilic. ◊ Expr. A fi la azbuche = a fi abia la începutul învățăturii. ♦ Fig. Învățătură. – Slav (v. sl. azŭ + buki „a, b”).

AZBUCHE f. Denumirea alfabetului chirilic. ◊ A lua (sau a începe) de la ~ a o lua de la început. /<sl. azu + buki

azbuche f. 1. alfabetul cirilic; 2. fam. știință: ce o mai învăța? trebue să fie acu plin de azbuchi ca un stup AL. [Slav. AZŬ BUKI, numele primelor două litere ale alfabetului slavon].

az-búche f. (numele primelor doŭă litere cirilice. V. buche). Fam. Iron. A fi la az-buche, a fi la început, a nu ști mult. A o lua de la az-buche, a o lua de la început.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

azbuche (înv.) s. f., art. azbuchea

azbuche (înv.) s. f., art. azbuchea

azbuche s. f., art. azbuchea; pl. azbuchi

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

Dicționare etimologice

Explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

azbuche (-chi), s. f. – (Înv.) Alfabet, abecedar. Sl. azŭ „a”, bukĭ „b”; cf. buche. De uz curent cît timp s-a folosit alfabetul chirilic, astăzi se întrebuințează numai cu sens ironic sau umoristic.

Intrare: azbuche
substantiv feminin (F122)
Surse flexiune: MDA2, DER
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • azbuche
  • azbuchea
plural
  • azbuchi
  • azbuchile
genitiv-dativ singular
  • azbuchi
  • azbuchii
plural
  • azbuchi
  • azbuchilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

azbuche, azbuchisubstantiv feminin

  • 1. Termen folosit în trecut pentru a denumi alfabetul chirilic. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    sinonime: alfabet
    • 1.1. figurat Învățătură. DEX '09 DEX '98 DLRLC
      • format_quote Ian mai spune-ne ceva de Iorgu... ce-o mai făcut... prin țara neamțului?... Ce-o mai învățat? Trebuie să fie acu plin de azbuche ca un stup. ALECSANDRI, T. 1000. DLRLC
    • chat_bubble A fi la azbuche = a fi abia la începutul învățăturii. DEX '09 DEX '98 DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.