17 definiții pentru avertisment

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

AVERTISMENT, avertismente, s. n. 1. Înștiințare prealabilă, prevenire, semnal (asupra unui risc sau a unei primejdii). 2. Sancțiune administrativă aplicată unui angajat pentru o abatere disciplinară. ◊ Expr. A da cuiva un avertisment = a atrage atenția cuiva să nu repete o greșeală. ♦ Sancțiune prin care arbitrul atrage atenția unui sportiv pentru o abatere de la prevederile regulamentare ale jocului. – Din fr. avertissement.

avertisment sn [At: MAIORESCU, D. I, 365 / Pl: ~e / E: fr avertissement] 1 Prevenire prealabilă asupra unui risc sau a unei primejdii. 2 Înștiințare din partea unei autorități sau a unui superior prin care se atrage atenția cuiva asupra unei greșeli. 3 (Îe) A da cuiva un ~ A atrage atenția cuiva să nu repete o greșeală. 4 Sancțiune administrativă aplicată cuiva pentru o abatere disciplinară, prin care i se atrage atenția că la următoarea abatere va fi sancționat mai aspru. 5 (Spt) Sancțiune aplicată de arbitru unui sportiv pentru joc neregulamentar și care, la repetarea abaterii, poate fi urmată de eliminarea din joc a acelui sportiv. 6 (Înv) Înștiințare de plată a impozitelor (care menționează sancțiunile aplicate în caz de neplată la termen). 7 (Jur; înv) Solicitare adresată unui jurnal de către o autoritate să înceteze publicarea unor anumite articole, sub amenințarea suspendării.

*AVERTISMENT (pl. -te) sn. 1 Înștiințare; prevestire: tot ce mi se întîmplă de cîtva timp mi se pare un ~ că nu-mi va merge bine 2 Mustrare, dojană trimisă cuiva din partea unei autorități pentru a-i atrage atențiunea să nu se mai facă vinovat de unele greșeli: a primit un ~ de la minister [fr.].

AVERTISMENT, avertismente, s. n. 1. Înștiințare prealabilă, prevenire, semnal (asupra unui risc sau a unei primejdii). 2. Sancțiune administrativă aplicată unui angajat pentru o abatere disciplinară și prin care se atrage atenția acestuia că va fi sancționat mai aspru la o nouă abatere. ◊ Expr. A da cuiva un avertisment = a atrage atenția cuiva să nu repete o greșeală. ♦ Sancțiune aplicată de arbitru unui sportiv pentru joc neregulamentar și care, la repetarea abaterii, poate fi urmată de eliminarea din joc a sportivului. – Din fr. avertissement.

AVERTISMENT, avertismente, s. n. 1. Înștiințare prealabilă, observație preventivă (în legătură cu un risc, cu o primejdie). Cuvintele lui Lenin, prin care el prezicea imperialismului american același sfîrșit rușinos pe care l-a avut imperialismul german, răsună și azi ca un teribil avertisment pentru politicienii demenți și aventurieri din S.U.A., incendiatori ai unui nou război mondial. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 595. [învățătorul] nu mai întoarse capul. Lingă el arma jandarmului se clătina ca un avertisment. REBREANU, R. I 313. ♦ Semnal. Mașina repeta, stăruitor și poruncitor, același avertisment ascuțit ca un țipăt mînios. REBREANU, R. II 45. 2. Blam din partea unui superior sau șef; mustrare constituind una din formele de pedeapsă disciplinară pentrfi o abatere. A da (sau a primi) un avertisment. ♦ (Sport) Măsură premergătoare penalizării, prin care arbitrul atrage atenția unui jucător (sau unei echipe) că joacă nereglementar.

AVERTISMENT, avertismente, s. n. 1. Înștiințare prealabilă, prevenire, semnal (asupra unui risc sau a unei primejdii). 2. Mustrare pentru o abatere. ♦ (Sport) Măsură premergătoare penalizării, prin care arbitrul atrage atenția unui jucător că joacă nereglementar. – După fr. avertissement.

AVERTISMENT s.n. 1. Înștiințare prealabilă (în legătură cu ceva). 2. Mustrare din partea unui organ superior. ♦ (Sport) Măsură premergătoare penalizării, prin care arbitrul avertizează pe un jucător de intervențiile sale neregulamentare. [Pl. -te. / < fr. avertissement].

AVERTISMENT s. n. 1. înștiințare prealabilă, prevenire. 2. sancțiune administrativă, mustrare din partea unui organ superior pentru o abatere disciplinară. 3. (sport) măsură prin care arbitrul avertizează pe un jucător asupra intervențiilor sale nereglementare. (< fr. avertissement)

AVERTISMENT ~e f. 1) Preîntâmpinare asupra unui risc, a unei primejdii; prevenire. 2) Sancțiune administrativă pentru o abatere disciplinară. Mustrare aspră cu ~. 3) sport Sancțiune prin care un arbitru avertizează un jucător pentru comportare nereglementară. /<fr. avertissement

avertisment n. înștiințare, mustrare (mai ales oficială): presa nu va fi pusă niciodată sub regimul avertismentelor.

*avertismént și -zmént n., pl. e (fr. avertissement). Înștiințare, mustrare (maĭ ales oficială).

film-avertisment s. n. Film care are rolul de a atrage atenția asupra unor fenomene ◊ „«Brățara de bronz» este, evident, drama dezrădăcinării. Dar este, în același timp, un film-mărturie, un film-avertisment în probleme care au încă o pondere [...] deloc neglijabilă în procesul prefacerilor sociale din țara sa.” Sc. 23 IV 76 p. 2. ◊ „Pe toate ecranele din țară va fi prezentat, în deschiderea programelor obișnuite, un film-avertisment de două minute și jumătate, alcătuit din scurte secvențe din câteva din cele mai celebre filme produse de-a lungul anilor în Franța.” Sc. 4 II 78 p. 6. ◊ „Guvernul britanic va consacra suma de 2,5 milioane de lire pentru desfășurarea unei vaste campanii împotriva heroinomaniei, care a luat proporții nebănuite în această țară. Campania, care se adresează în special tineretului, cuprinzând în special filme-avertisment și materiale publicitare la televiziune, va fi lansată în luna aprilie [...]” R.l. 1 III 85 p. 6; v. și R.l. 25 XI 78 p. 2 (din film + avertisment)

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

avertisment s. n., pl. avertismente

avertisment s. n., pl. avertismente

avertisment s. n., pl. avertismente

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

AVERTISMENT s. (JUR.) (ieșit din uz) prevenire. (I-a dat un ~.)

AVERTISMENT s. (JUR.) (ieșit din uz) prevenire. (I-a dat un ~.)

Intrare: avertisment
avertisment substantiv neutru
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • avertisment
  • avertismentul
  • avertismentu‑
plural
  • avertismente
  • avertismentele
genitiv-dativ singular
  • avertisment
  • avertismentului
plural
  • avertismente
  • avertismentelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

avertisment, avertismentesubstantiv neutru

  • 1. Înștiințare prealabilă, prevenire, semnal (asupra unui risc sau a unei primejdii). DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Cuvintele lui Lenin, prin care el prezicea imperialismului american același sfîrșit rușinos pe care l-a avut imperialismul german, răsună și azi ca un teribil avertisment pentru politicienii demenți și aventurieri din S.U.A., incendiatori ai unui nou război mondial. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 595. DLRLC
    • format_quote [Învățătorul] nu mai întoarse capul. Lîngă el arma jandarmului se clătina ca un avertisment. REBREANU, R. I 313. DLRLC
    • format_quote Mașina repeta, stăruitor și poruncitor, același avertisment ascuțit ca un țipăt mînios. REBREANU, R. II 45. DLRLC
  • 2. Sancțiune administrativă aplicată unui angajat pentru o abatere disciplinară. DEX '09 DLRLC DN
    • format_quote A da (sau a primi) un avertisment. DLRLC
    • 2.1. Sancțiune prin care arbitrul atrage atenția unui sportiv pentru o abatere de la prevederile regulamentare ale jocului. DEX '09 DLRLC DN
    • chat_bubble A da cuiva un avertisment = a atrage atenția cuiva să nu repete o greșeală. DEX '09 DEX '98
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.