17 definiții pentru avertisment
din care- explicative (12)
- morfologice (3)
- relaționale (2)
Dicționare explicative
Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.
AVERTISMENT, avertismente, s. n. 1. Înștiințare prealabilă, prevenire, semnal (asupra unui risc sau a unei primejdii). 2. Sancțiune administrativă aplicată unui angajat pentru o abatere disciplinară. ◊ Expr. A da cuiva un avertisment = a atrage atenția cuiva să nu repete o greșeală. ♦ Sancțiune prin care arbitrul atrage atenția unui sportiv pentru o abatere de la prevederile regulamentare ale jocului. – Din fr. avertissement.
avertisment sn [At: MAIORESCU, D. I, 365 / Pl: ~e / E: fr avertissement] 1 Prevenire prealabilă asupra unui risc sau a unei primejdii. 2 Înștiințare din partea unei autorități sau a unui superior prin care se atrage atenția cuiva asupra unei greșeli. 3 (Îe) A da cuiva un ~ A atrage atenția cuiva să nu repete o greșeală. 4 Sancțiune administrativă aplicată cuiva pentru o abatere disciplinară, prin care i se atrage atenția că la următoarea abatere va fi sancționat mai aspru. 5 (Spt) Sancțiune aplicată de arbitru unui sportiv pentru joc neregulamentar și care, la repetarea abaterii, poate fi urmată de eliminarea din joc a acelui sportiv. 6 (Înv) Înștiințare de plată a impozitelor (care menționează sancțiunile aplicate în caz de neplată la termen). 7 (Jur; înv) Solicitare adresată unui jurnal de către o autoritate să înceteze publicarea unor anumite articole, sub amenințarea suspendării.
- sursa: MDA2 (2010)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
*AVERTISMENT (pl. -te) sn. 1 Înștiințare; prevestire: tot ce mi se întîmplă de cîtva timp mi se pare un ~ că nu-mi va merge bine ¶ 2 Mustrare, dojană trimisă cuiva din partea unei autorități pentru a-i atrage atențiunea să nu se mai facă vinovat de unele greșeli: a primit un ~ de la minister [fr.].
- sursa: CADE (1926-1931)
- adăugată de Onukka
- acțiuni
AVERTISMENT, avertismente, s. n. 1. Înștiințare prealabilă, prevenire, semnal (asupra unui risc sau a unei primejdii). 2. Sancțiune administrativă aplicată unui angajat pentru o abatere disciplinară și prin care se atrage atenția acestuia că va fi sancționat mai aspru la o nouă abatere. ◊ Expr. A da cuiva un avertisment = a atrage atenția cuiva să nu repete o greșeală. ♦ Sancțiune aplicată de arbitru unui sportiv pentru joc neregulamentar și care, la repetarea abaterii, poate fi urmată de eliminarea din joc a sportivului. – Din fr. avertissement.
- sursa: DEX '98 (1998)
- adăugată de ana_zecheru
- acțiuni
AVERTISMENT, avertismente, s. n. 1. Înștiințare prealabilă, observație preventivă (în legătură cu un risc, cu o primejdie). Cuvintele lui Lenin, prin care el prezicea imperialismului american același sfîrșit rușinos pe care l-a avut imperialismul german, răsună și azi ca un teribil avertisment pentru politicienii demenți și aventurieri din S.U.A., incendiatori ai unui nou război mondial. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 595. [învățătorul] nu mai întoarse capul. Lingă el arma jandarmului se clătina ca un avertisment. REBREANU, R. I 313. ♦ Semnal. Mașina repeta, stăruitor și poruncitor, același avertisment ascuțit ca un țipăt mînios. REBREANU, R. II 45. 2. Blam din partea unui superior sau șef; mustrare constituind una din formele de pedeapsă disciplinară pentrfi o abatere. A da (sau a primi) un avertisment. ♦ (Sport) Măsură premergătoare penalizării, prin care arbitrul atrage atenția unui jucător (sau unei echipe) că joacă nereglementar.
- sursa: DLRLC (1955-1957)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
AVERTISMENT, avertismente, s. n. 1. Înștiințare prealabilă, prevenire, semnal (asupra unui risc sau a unei primejdii). 2. Mustrare pentru o abatere. ♦ (Sport) Măsură premergătoare penalizării, prin care arbitrul atrage atenția unui jucător că joacă nereglementar. – După fr. avertissement.
- sursa: DLRM (1958)
- adăugată de lgall
- acțiuni
AVERTISMENT s.n. 1. Înștiințare prealabilă (în legătură cu ceva). 2. Mustrare din partea unui organ superior. ♦ (Sport) Măsură premergătoare penalizării, prin care arbitrul avertizează pe un jucător de intervențiile sale neregulamentare. [Pl. -te. / < fr. avertissement].
- sursa: DN (1986)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
AVERTISMENT s. n. 1. înștiințare prealabilă, prevenire. 2. sancțiune administrativă, mustrare din partea unui organ superior pentru o abatere disciplinară. 3. (sport) măsură prin care arbitrul avertizează pe un jucător asupra intervențiilor sale nereglementare. (< fr. avertissement)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
AVERTISMENT ~e f. 1) Preîntâmpinare asupra unui risc, a unei primejdii; prevenire. 2) Sancțiune administrativă pentru o abatere disciplinară. Mustrare aspră cu ~. 3) sport Sancțiune prin care un arbitru avertizează un jucător pentru comportare nereglementară. /<fr. avertissement
- sursa: NODEX (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
avertisment n. înștiințare, mustrare (mai ales oficială): presa nu va fi pusă niciodată sub regimul avertismentelor.
- sursa: Șăineanu, ed. VI (1929)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
*avertismént și -zmént n., pl. e (fr. avertissement). Înștiințare, mustrare (maĭ ales oficială).
- sursa: Scriban (1939)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
film-avertisment s. n. Film care are rolul de a atrage atenția asupra unor fenomene ◊ „«Brățara de bronz» este, evident, drama dezrădăcinării. Dar este, în același timp, un film-mărturie, un film-avertisment în probleme care au încă o pondere [...] deloc neglijabilă în procesul prefacerilor sociale din țara sa.” Sc. 23 IV 76 p. 2. ◊ „Pe toate ecranele din țară va fi prezentat, în deschiderea programelor obișnuite, un film-avertisment de două minute și jumătate, alcătuit din scurte secvențe din câteva din cele mai celebre filme produse de-a lungul anilor în Franța.” Sc. 4 II 78 p. 6. ◊ „Guvernul britanic va consacra suma de 2,5 milioane de lire pentru desfășurarea unei vaste campanii împotriva heroinomaniei, care a luat proporții nebănuite în această țară. Campania, care se adresează în special tineretului, cuprinzând în special filme-avertisment și materiale publicitare la televiziune, va fi lansată în luna aprilie [...]” R.l. 1 III 85 p. 6; v. și R.l. 25 XI 78 p. 2 (din film + avertisment)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
Dicționare morfologice
Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).
avertisment s. n., pl. avertismente
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adăugată de gall
- acțiuni
avertisment s. n., pl. avertismente
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
avertisment s. n., pl. avertismente
- sursa: Ortografic (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
Dicționare relaționale
Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).
AVERTISMENT s. (JUR.) (ieșit din uz) prevenire. (I-a dat un ~.)
- sursa: Sinonime (2002)
- adăugată de siveco
- acțiuni
AVERTISMENT s. (JUR.) (ieșit din uz) prevenire. (I-a dat un ~.)
- sursa: Sinonime82 (1982)
- adăugată de LauraGellner
- acțiuni
substantiv neutru (N1) Surse flexiune: DOR | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural |
|
| |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
avertisment, avertismentesubstantiv neutru
- 1. Înștiințare prealabilă, prevenire, semnal (asupra unui risc sau a unei primejdii). DEX '09 DEX '98 DLRLC DNsinonime: prevenire semnal înștiințare
- Cuvintele lui Lenin, prin care el prezicea imperialismului american același sfîrșit rușinos pe care l-a avut imperialismul german, răsună și azi ca un teribil avertisment pentru politicienii demenți și aventurieri din S.U.A., incendiatori ai unui nou război mondial. GHEORGHIU-DEJ, ART. CUV. 595. DLRLC
- [Învățătorul] nu mai întoarse capul. Lîngă el arma jandarmului se clătina ca un avertisment. REBREANU, R. I 313. DLRLC
- Mașina repeta, stăruitor și poruncitor, același avertisment ascuțit ca un țipăt mînios. REBREANU, R. II 45. DLRLC
-
- 2. Sancțiune administrativă aplicată unui angajat pentru o abatere disciplinară. DEX '09 DLRLC DN
- A da (sau a primi) un avertisment. DLRLC
- 2.1. Sancțiune prin care arbitrul atrage atenția unui sportiv pentru o abatere de la prevederile regulamentare ale jocului. DEX '09 DLRLC DN
- A da cuiva un avertisment = a atrage atenția cuiva să nu repete o greșeală. DEX '09 DEX '98
-
etimologie:
- avertissement DEX '09 DEX '98 DN