15 definiții pentru xenofobie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

XENOFOBÍE s. f. Atitudine de teamă, respingere și ură față de persoanele străine de grupul etnic din care face parte subiectul. – Din fr. xénophobie.

xenofobie sf [At: IBRĂILEANU, SP. CR. 1899 / Pl: ~ii / E: xénophobie] 1-2 Ură față de străini sau față de tot ceea ce este străin. 3 Fenomen de patologie socială care se manifestă prin teamă și ostilitate față de tot ceea ce este străin.

xenofobie s.f. Ură, aversiune față de străini și față de tot ceea ce este străin. ♦ Spec. Fenomen de patologie socială care se manifestă prin teamă și ostilitate față de tot ceea ce este străin. Xenofobia, antiliberalismul și mai toate celelalte aspecte sînt, de fapt, atitudini economice (CĂL.). • g.-d. -iei. /fr. xénophobie.

XENOFOBÍE s. f. Ură față de străini și față de tot ce este străin. – Din fr. xénophobie.

XENOFOBÍE s.f. Ură față de străini și față de tot ceea ce este străin. [Gen. -iei. / < fr. xénophobie].

XENOFOBÍE s. f. ură, aversiune față de tot ceea ce este străin. (< fr. xénophobie)

XENOFOBÍE f. Aversiune exagerată față de tot ce este străin. [G.-D. xenofobiei] /<fr. xénophobie

*xenofobíe f. (d. vgr. xénos, străin, și -fobie). Ură față de străinĭ.

xeno- [At: IORDAN, L. R. A., 219 / V: xen- / E: fr xéno-, gr ξενο-, it xeno-] Element prim de compunere având semnificația 1 Străin. 2 Parazit. 3 Gazdă (8). 4 Ospitalitate.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

xenofobie s. f., art. xenofobia, g.-d. xenofobii, art. xenofobiei

xenofobie s. f., art. xenofobia, g.-d. xenofobii, art. xenofobiei

xenofobíe s. f., art. xenofobía, g.-d. xenofobíi, art. xenofobíei

xenofobíe s. f., art. xenofobía, g.-d. xenofobíi, art. xenofobíei; pl. xenofobíi

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

XENO- „străin, parazit”. ◊ gr. xenos „străin, oaspete” > fr. xéno-, it. id., engl. id., germ. id. > rom. xeno-.~autogamie (v. auto-, v. -gamie), s. f., polenizare încrucișată, care în anumite condiții nefavorabile se realizează prin autofertilizare; ~bioză (v. -bioză), s. f., viețuire în asociații străine sau în dauna unui alt organism vegetal sau animal; ~blast (v. -blast), s. n., cristal care se formează în șisturile cristaline, în altă formă cristalografică decît cea proprie; ~carpie (v. -carpie), s. f., formare a fructului ca rezultat al xenogamiei; ~fil (v. -fil1), s. m. și f., și adj., (persoană) care iubește pe străini; ~filie (v. -filie1), s. f., dragoste pentru tot ceea ce este străin; ~fob (v. -fob), adj., s. m. și f., (persoană) care urăște pe străini; ~fobie (v. -fobie), s. f., fenomen de patologie socială constînd în teama și ostilitatea față de străini; ~gamie (v. -gamie), s. f., polenizare încrucișată între indivizii deosebiți ai aceleiași specii; ~genetic (v. -genetic), adj., (despre un organism) care este derivat din strămoși diferiți; ~geneză (v. -geneză), s. f., proces de apariție a unor urmași neasemănători în cadrul aceleiași specii vegetale sau animale; ~glosie (v. -glosie), s. f., fenomen constatat la mediumurile care în timpul somnului hipnotic vorbesc limbi necunoscute de ei; ~grafie (v. -grafie), s. f., procedeu de tipar pentru imagini, unde se folosește fenomenul de fotoconductibilitate; ~lit (v. -lit1), s. n., fragment de piatră străin de roca în care se găsește; ~logie (v. -logie1), s. f., disciplină care studiază relațiile dintre gazdă și stadiile ontologice ale unui parazit specific; ~man (v. -man1), s. m. și f., persoană care are o preferință deosebită pentru tot ce este străin; ~manie (v. -manie), s. f., pasiune exagerată pentru tot ceea ce e străin; ~mixie (v. -mixie1), s. f., unire a doi gameți produși de indivizi care aparțin unor linii sau populații diferite; ~morf (v. -morf), adj., (despre minerale) care prezintă xenomorfie; ~morfie (v. -morfie), s. f., proprietate a unui mineral de a se prezenta și sub altă formă decît cea obișnuită; sin. xenomorfism; ~morfoză (v. -morfoză), s. f., fenomen de regenerare a unui organ vegetal sub altă formă; ~patie (v. -patie), s. f., manifestare patologică în care bolnavul crede că se acționează asupra lui de la distanță prin hipnoză, sugestie, etc.; ~plastic (v. -plastic), adj., (despre grefaje) executat pe diferite portaltoiuri.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

XENOFOBÍE (< fr.; {s} xeno- + gr. phobos „frică”) s. f. Atitudine de teamă, de respingere și ură față de persoanele străine, de grupul etnic din care face parte acestea.

Intrare: xenofobie
substantiv feminin (F134)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • xenofobie
  • xenofobia
plural
  • xenofobii
  • xenofobiile
genitiv-dativ singular
  • xenofobii
  • xenofobiei
plural
  • xenofobii
  • xenofobiilor
vocativ singular
plural
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

xenofobie, xenofobiisubstantiv feminin

  • 1. Atitudine de teamă, respingere și ură față de persoanele străine de grupul etnic din care face parte subiectul. DEX '09 DN
  • diferențiere Fenomen de patologie socială constând în teama și ostilitatea față de străini. DETS
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.