15 definiții pentru ventilator

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

VENTILATOR, ventilatoare, s. n. Aparat sau organ al unei mașini cu care se împrospătează aerul (viciat) într-un spațiu închis (prin deplasarea și înlocuirea lui), cu care se produc curenți de aer în uscătorii etc. – Din fr. ventilateur.

VENTILATOR, ventilatoare, s. n. Aparat sau organ al unei mașini cu care se împrospătează aerul (viciat) într-un spațiu închis (prin deplasarea și înlocuirea lui), cu care se produc curenți de aer în uscătorii etc. – Din fr. ventilateur.

ventilator, ~oare [At: ALBINEȚ, M. 80/6 / V: (îvr) vintel~ (A: nct) sm / A și: (înv) ~lator / Pl: ~oare, (înv) ~i sm / E: lat ventilator, ger Ventilator, fr ventilateur] 1 sn Aparat, alcătuit dintr-un rotor cu palete și o carcasă, cu care se împrospătează aerul (viciat) dintr-un spațiu închis (prin deplasarea și înlocuirea lui), se produc curenți de aer în uscătorii etc. Si: (iuz) vânturătoare, (îvr) vânturător (14). 2 sn Dispozitiv cu palete al unei mașini, al unui aparat care, prin ventilarea aerului, împiedică încălzirea excesivă a unei piese în funcționare (microprocesorul unui calculator, motorul unui automobil etc.). 3 a De ventilație (1).

ventilator s.n. Aparat sau dispozitiv al unei mașini (format dintr-un rotor cu palete și dintr-o carcasă), folosit pentru răcirea aerului într-un spațiu închis, pentru producerea curenților de aer în uscătorii etc. • pl. -oare, (înv.) m. -ori. /<fr. ventilateur.

VENTILATOR, ventilatoare, s. n. Mașină cu care se primenește aerul într-o încăpere închisă, cu care se produc curenți de aer în uscătorii etc. Înconjurat de cîțiva curioși, șoferul tractorului meșterea ceva la cureaua de la ventilator. GALAN, B. I 20. În afară de pompele de apă, în fundul minelor merg de asemeni în singurătate ventilatoarele atît de mari și de puternice, încît și ele sînt niște pompe. BOGZA, V. J. 85. Ventilatorul, vîjîind, nu prididea să absoarbă fumul compact. C. PETRESCU, C. V. 307. Deschideți ușile din cînd în cînd și dați drumul zgomotoaselor ventilatoare, de nu vreți să înăbușiți. ANGHEL, PR. 30.

VENTILATOR s.n. Aparat, dispozitiv folosit pentru primenirea aerului în încăperi, pentru aerajul minelor etc. [Cf. fr. ventilateur].

VENTILATOR s. n. aparat, dispozitiv care asigură primenirea aerului în încăperi, aerajul minelor etc. (< fr. ventilateur)

VENTILATOR ~oare n. Aparat pentru ventilarea încăperilor. /<fr. ventilateur

ventilator n. 1. aparat ce servă a împrospăta aerul într’un loc închis (spital, corabie, uzină); 2. mașină de rotațiune menită a produce un curent de aer continuu spre a alimenta focul unui cuptor.

*ventilatór n., pl. oare. Aparat de ventilat locurile închise (camere, corăbiĭ, tunelurĭ ș. a.). Ventilatoarele electrice se compun dintr’o élice care se învîrtește pintr’un curent electric.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

ventilator s. n., pl. ventilatoare

ventilator s. n., pl. ventilatoare

ventilator s. n., pl. ventilatoare

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

VENTILATOR parte componentă a turboreactorului cu dublu flux (circuit), constituind prima treaptă de comprimare a aerului. Ventilatorul are rolul de a îmbunătății performanțele turboreactorului.

Intrare: ventilator
ventilator substantiv neutru
substantiv neutru (N11)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • ventilator
  • ventilatorul
  • ventilatoru‑
plural
  • ventilatoare
  • ventilatoarele
genitiv-dativ singular
  • ventilator
  • ventilatorului
plural
  • ventilatoare
  • ventilatoarelor
vocativ singular
plural
vintelator
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

ventilator, ventilatoaresubstantiv neutru

  • 1. Aparat sau organ al unei mașini cu care se împrospătează aerul (viciat) într-un spațiu închis (prin deplasarea și înlocuirea lui), cu care se produc curenți de aer în uscătorii etc. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Înconjurat de cîțiva curioși, șoferul tractorului meșterea ceva la cureaua de la ventilator. GALAN, B. I 20. DLRLC
    • format_quote În afară de pompele de apă, în fundul minelor merg de asemeni în singurătate ventilatoarele atît de mari și de puternice, încît și ele sînt niște pompe. BOGZA, V. J. 85. DLRLC
    • format_quote Ventilatorul, vîjîind, nu prididea să absoarbă fumul compact. C. PETRESCU, C. V. 307. DLRLC
    • format_quote Deschideți ușile din cînd în cînd și dați drumul zgomotoaselor ventilatoare, de nu vreți să înăbușiți. ANGHEL, PR. 30. DLRLC
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.