12 definiții pentru troglodit


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TROGLODÍT, -Ă, troglodiți, -te, s. m. și f. 1. Om care trăiește în caverne. ◊ (Adjectival) Populație troglodită. 2. Fig. Om cu un nivel de trai extrem de scăzut, care duce o viață primitivă. ♦ Epitet dat unui om grosolan, necivilizat, retrograd. – Din fr. troglodyte.

TROGLODÍT, -Ă, troglodiți, -te, s. m. și f. 1. Om care trăiește în caverne. ◊ (Adjectival) Populație troglodită. 2. Fig. Om cu un nivel de trai extrem de scăzut, care duce o viață primitivă. ♦ Epitet dat unui om grosolan, necivilizat, retrograd. – Din fr. troglodyte.

troglodit, ~ă [At: AETHIOPICA, 47v/16 / Pl: ~iți, ~e / E: gr τρογλωδύτης, fr troglodyte] 1 smf Populație antică care locuia în peșterile din Africa. 2-3 smf, a (Om preistoric) care locuia în caverne. 4 smf (Fig) Persoană care are un nivel de trai extrem de scăzut. 5 smf (Fig) Persoană necivilizată Si: grosolan, retrograd.

TROGLODÍT, troglodiți, s. m. 1. Om preistoric din epoca cuaternară; locuitor al cavernelor. Am retrăit O noapte luminoasă din era terțiară, Nefericit și singur, ca primul troglodit. TOPÎRCEANU, B. 38. Ard fostele păduri virgine și noi ne încălzim cu toții, Noi cheltuim acest tezaur Cruțat de bunii troglodiți. ANGHEL-IOSIF, C. M. II 35. 2. Fig. Om care are un nivel de trai scăzut, care duce o viață primitivă. În aprigul Neculai Isac nu e nimic tandru, și cu atît mai puțin în troglodiții din faimoșii Bordeieni, în ochii cărora însă, d-sa descoperă un punct de soare. IBRĂILEANU, S. 19. ♦ Om grosolan, necivilizat; persoană retrogradă, lipsită de înțelegere pentru progres.

TROGLODÍT, -Ă s.m. și f. 1. Om preistoric din epoca cuaternară care locuia în caverne. ♦ adj. Populație troglodită. 2. (Fig.) Om cu un nivel de viață foarte scăzut. ♦ (Fig.) Om grosolan, necivilizat. [< fr. troglodyte, cf. gr. troglodytes].

TROGLODÍT1 s. m. pasăre mică, insectivoră, care își face cuibul în găurile zidurilor sau ale arborilor, în tufișuri. (< fr. troglodyte)

TROGLODÍT2, -Ă I. s. m. f. 1. om preistoric din cuaternar care locuia în caverne. 2. (fig.) om cu un nivel de viață foarte scăzut, primitiv. ◊ om necivilizat. II. adj. (despre animale, plante) care trăiește în caverne sau peșteri. (< fr. troglodyte)

TROGLODÍT ~ți m. 1) Om preistoric care locuia în peșteri. 2) fig. Persoană cu un nivel de viață foarte scăzut. 3) fig. fam. Persoană grosolană, necivilizată, cu idei perimate. [Sil. tro-glo-] /<fr. troglodyte

*troglodít, -ă s. (vgr. troglodytes, d. trógle, peșteră, și dýno, mă înfund, pătrund; lat. [pl.] Troglódytae). Locuitor al cavernelor cum eraŭ oameniĭ preistoricĭ. Fig. Om care duce o vĭață primitivă și sărăcăcĭoasă: ce troglodițĭ și aceștĭ bĭețĭ țăranĭ! Pl. Un popor din vechime de pe malu măriĭ Roșiĭ.

Troglodiți m. pl. numele unui vechiu popor african care trăia în peșteri de-a lungul Mării-Roșie; se zice de popoarele sălbatice cari trăiau în peșteri.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

troglodít (tro-glo-) s. m., pl. troglodíți

troglodít s. m. (sil. -glo-), pl. troglodíți


Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

TROGLO- „peșteră, grotă”. ◊ gr. trogle „cavernă, peșteră” > fr. troglo-, germ. id., it. id., engl. id. > rom. troglo-.~bie (v. -bie), s. f., stare a viețuitoarelor care trăiesc numai în peșteri; ~bioni (v. -biont), s. n., organism care trăiește în caverne sau peșteri; ~dit (v. -dit), adj., s. m. și f., 1. adj., (Despre plante și animale) Care crește în caverne. 2. s. m., și f., Om preistoric care trăia în peșteri; ~fil (v. -fil1), adj., (despre viețuitoare) care trăiește și se reproduce în peșteri, fără a rămîne aici în mod exclusiv; ~xen (v. -xen), adj., care trăiește, numai accidental, ca oaspete, în peșteri.

Intrare: troglodit
 • silabație: tro-glo-dit info
substantiv masculin (M3)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • troglodit
 • trogloditul
 • trogloditu‑
plural
 • troglodiți
 • troglodiții
genitiv-dativ singular
 • troglodit
 • trogloditului
plural
 • troglodiți
 • troglodiților
vocativ singular
 • trogloditule
 • troglodite
plural
 • troglodiților
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

troglodit, -ă troglodită

 • 1. Om care trăiește în caverne.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file 3 exemple
  exemple
  • Am retrăit O noapte luminoasă din era terțiară, Nefericit și singur, ca primul troglodit. TOPÎRCEANU, B. 38.
   surse: DLRLC
  • Ard fostele păduri virgine și noi ne încălzim cu toții, Noi cheltuim acest tezaur Cruțat de bunii troglodiți. ANGHEL-IOSIF, C. M. II 35.
   surse: DLRLC
  • (și) adjectival Populație troglodită.
   surse: DEX '09 DEX '98 DN
 • 2. figurat Om cu un nivel de trai extrem de scăzut, care duce o viață primitivă.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN attach_file un exemplu
  exemple
  • În aprigul Neculai Isac nu e nimic tandru, și cu atît mai puțin în troglodiții din faimoșii Bordeieni, în ochii cărora însă, d-sa descoperă un punct de soare. IBRĂILEANU, S. 19.
   surse: DLRLC
  • 2.1. Epitet dat unui om grosolan, necivilizat, retrograd.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN

etimologie: