16 definiții pentru traiectorie

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TRAIECTORIE, traiectorii, s. f. Drum parcurs în spațiu de un corp în mișcare; linie curbă descrisă de un punct material. ♦ Reprezentare grafică a acestui drum, a acestei linii. – Din fr. trajectoire.

TRAIECTORIE, traiectorii, s. f. Drum parcurs în spațiu de un corp în mișcare; linie curbă descrisă de un punct material. ♦ Reprezentare grafică a acestui drum, a acestei linii. – Din fr. trajectoire.

traiectorie [At: DRĂGHICEANU, C. 7 / P: tra-iec-to-ri-e / V: (înv) ~aje~, ~ajeto~ / Pl: ~ii / E: fr trajectoire] 1 sf Drum parcurs în spațiu de un corp în mișcare Si: traiect (4). 2 sf (Pex) Reprezentare grafică a unei traiectorii (1). 3-4 sf, a (Linie curbă) descrisă de un punct material.

TRAIECTORIE, traiectorii, s. f. Drumul parcurs în spațiu de un corp în mișcare; p. ext. reprezentarea grafică a acestui drum. Arborii se făcură mai mici, plecîndu-se sub traiectoria grea a șuierelor. CAMILAR, N. I 430. Cîteva săgeți urmară o traiectorie mai ocolită și ajunseră pînă în pereții palatului. PAS, Z. III 244.

TRAIECTORIE s.f. Drumul descris în spațiu de un corp în mișcare. ♦ Reprezentare grafică a acestui drum. [Pron. tra-iec-to-ri-e, gen. -iei. / cf. fr. trajectoire, după traiect].

TRAIECTORIE s. f. curbă descrisă de centrul de greutate al unui mobil; (p. ext.) reprezentare grafică a unei astfel de curbe. ◊ drum parcurs în spațiu de un corp în mișcare; traiect, parcurs. ◊ (mat.) curbă având o proprietate dată. (< fr. trajectoire) corectat(ă)

TRAIECTORIE ~i f. 1) Drum în spațiu parcurs de un corp în mișcare; traseu. 2) Reprezentare grafică a acestui drum parcurs de un corp. /<fr. trajectoire

trajectorie f. linie dreaptă sau curbă ce urmează un corp aruncat în spațiu.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

traiectorie (desp. -ri-e) s. f., art. traiectoria (desp. -ri-a), g.-d. art. traiectoriei; pl. traiectorii, art. traiectoriile (desp. -ri-i-)

traiectorie (-ri-e) s. f., art. traiectoria (-ri-a), g.-d. art. traiectoriei; pl. traiectorii, art. traiectoriile (-ri-i-)

traiectorie s. f. (sil. -ri-e), art. traiectoria (sil. -ri-a), g.-d. art. traiectoriei; pl. traiectorii, art. traiectoriile (sil. -ri-i-)

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

TRAIECTORIE s. 1. v. rută. 2. traiect, traseu. (~ parcursă de un proiectil.)

TRAIECTORIE s. 1. drum, itinerar, parcurs, rută, traiect, traseu, (astăzi rar) marșrut, (înv., în Mold.) șleau. (~ urmată de un vehicul.) 2. traiect, traseu. (~ parcursă de un proiectil.)

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

CORECTAREA TRAIECTORIEI sistem de corecție altimetrică a presiunii la admisie care reglează cantitatea de aer îmbunătățind amestecul carburant-comburant (și care intră automat în funcțiune când avionul decolează de pe aeroporturi cu cote de nivel mari în raport cu nivelul mării).

Intrare: traiectorie
traiectorie substantiv feminin
  • silabație: -ri-e info
substantiv feminin (F135)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • traiectorie
  • traiectoria
plural
  • traiectorii
  • traiectoriile
genitiv-dativ singular
  • traiectorii
  • traiectoriei
plural
  • traiectorii
  • traiectoriilor
vocativ singular
plural
trajectorie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
trajetorie
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

traiectorie, traiectoriisubstantiv feminin

  • 1. Drum parcurs în spațiu de un corp în mișcare; linie curbă descrisă de un punct material. DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
    • format_quote Arborii se făcură mai mici, plecîndu-se sub traiectoria grea a șuierelor. CAMILAR, N. I 430. DLRLC
    • format_quote Cîteva săgeți urmară o traiectorie mai ocolită și ajunseră pînă în pereții palatului. PAS, Z. III 244. DLRLC
    • 1.1. Reprezentare grafică a acestui drum, a acestei linii. DEX '09 DEX '98 DLRLC
    • 1.2. matematică Curbă având o proprietate dată. MDN '00
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.