22 de definiții pentru trafic (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TRÁFIC, traficuri, s. n. 1. Frecvența operațiilor de transport efectuat, cu anumite mijloace de transport (feroviare, maritime, rutiere, aeriene), într-un interval de timp și în condiții precizate. ♦ Totalitatea legăturilor de telecomunicație stabilite într-un anumit interval de timp și în anumite condiții tehnice. 2. Activitate economică având drept scop schimbul de mărfuri și de alte valori. ♦ Comerț ilicit. ◊ Expr. A face trafic de influență = a trage foloase ilicite din influența pe care cineva o are asupra cuiva, din trecerea de care se bucură pe lângă cineva. [Acc. și: trafíc] – Din fr. trafic.

trafic1 sn [At: COSTINESCU / V: (înv) sf / A și: traf~ / Pl: ~uri / E: fr trafic] Activitate economică având drept scop schimbul de mărfuri. 2 Comerț ilicit. 3 (Jur; îs) ~ de influență Infracțiune constând în fapta unei persoane care, prevalându-se de influența avută pe lângă un funcționar, primește sau pretinde bani sau alte foloase pentru a-l determina să facă sau să nu facă un act care intră în atribuțiile lui. 4 Totalitatea transporturilor de mărfuri sau de persoane care se fac pe anumită cale de comunicație cu anumite mijloace de transport, într-un interval de timp și în condiții precizate. 5 Totalitatea legăturilor de telecomunicație stabilite într-un interval de timp, cu anumite mijloace tehnice și în condiții date.

trafic2 sn vz trafîcă2

TRAFÍC, traficuri, s. n. 1. Totalitatea transporturilor de mărfuri sau de persoane care se fac pe o anumită cale de comunicație, cu anumite mijloace de transport, într-un interval de timp și în condiții precizate. ♦ Totalitatea legăturilor de telecomunicație stabilite într-un anumit interval de timp și în anumite condiții tehnice. 2. Activitate economică având drept scop schimbul de mărfuri și de alte valori. ♦ Comerț ilicit. ♦ Expr. A face trafic de influență = a trage foloase ilicite din influența pe care cineva o are asupra cuiva, din trecerea de care se bucură pe lângă cineva. – Din fr. trafic.

TRAFÍC, traficuri, s. n. 1. Activitate economică avînd drept scop schimbul de mărfuri, cumpărarea și vînzarea lor (v. negoț); (peiorativ) vînzare în condiții neîngăduite de lege. Trafic de vinuri. Trafic de devize. 2. Circulație, transport de mărfuri sau de persoane, mișcare care se face pe o cale de comunicație. Traficul pe căile ferate.

TRAFÍC s.n. 1. Transport de mărfuri sau de persoane raportat la o anumită cale de comunicație și la un interval de timp dat. 2. Activitate economică având drept scop schimbul de mărfuri și de alte valori. ♦ Comerț ilicit. ♦ Trafic de influență = negociere a trecerii de care se bucură cineva pe lângă o persoană influentă, făcută în scopul unui câștig personal ilicit. [< fr. trafic, cf. it. traffico].

TRAFÍC s. n. 1. transport de mărfuri sau de persoane pe o anumită cale de comunicație și la un interval de timp dat. ◊ comerț ilicit. ♦ ~ de influență = negociere a trecerii de care se bucură cineva pe lângă o persoană influentă. 2. totalitatea legăturilor de telecomunicație stabilite într-un anumit interval de timp, cu anumite mijloace tehnice și în condiții date. (< fr. trafic)

TRÁFIC ~uri n. 1) Frecvență a operațiilor de transport efectuate pe o anumită cale de comunicație (feroviară, maritimă, terestră, aeriană) într-un anumit interval de timp. 2) Totalitate a legăturilor de telecomunicație stabilite într-un anumit interval de timp și în condiții date. 3) Comerț ilegal. ~ de narcotice.~ de influență infracțiune penală comisă de o persoană care trage foloase din influența pe care o are asupra altor persoane. /<fr. trafic

trafic n. 1. negoț cu mărfuri; 2. fig. comerț ilicit, profit rușinos.

1) *tráfic n., pl. e, și trafíc n., pl. urĭ (fr. trafic, d. it. tráffico). Negoț cu țărĭ depărtate: trafic de cereale. Fig. Negoț rușinos: nu se face trafic cu onoarea!

controlór de tráfic aerián s. m. Controlor al aerului ◊ „În nomenclatorul profesiilor și în statele de funcțiuni ei se numesc «controlori de trafic aerian».” R.l. 10 VII 81 p. 1 (cf. fr. contrôleur de la navigation aérienne)


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

tráfic / trafíc s. n., pl. tráficuri / trafícuri

trafíc s. n., pl. trafícuri


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

TRAFÍC s. v. circulație.

TRAFÍC s. v. debit, regie, tutungerie.

TRAFIC s. circulație, (înv.) tract. (O arteră cu ~ intens.)[1]

 1. După alte surse, acc. și: trafic LauraGellner

trafic s. v. DEBIT. REGIE. TUTUNGERIE.[1]

 1. După alte surse, acc. și trafic LauraGellner

Dicționare specializate

Aceste definiții explică de obicei numai înțelesuri specializate ale cuvintelor.

CONTROLOR DE TRAFIC AERIAN persoană calificată în urmărirea și dirijarea aeronavelor care participă la trafic.

ECHIPAMENT DIN CONTROLUL TRAFICULUI AERIAN sistem ce permite dirijarea unui număr mare de aeronave folosit pe lângă radarul primar având un radar secundar de supraveghere (v.) căruia îi corespunde la bordul aeronavei un bloc emițător-receptor care afișează pe ecrane codul aeronavei cerut de operatorul de sol, înălțimea barometrică a aeronavei, codurile de avarie (avarie generală, avarie radio sau deturnare) etc.

ORGAN DE TRAFIC AERIAN factor responsabil care asigură controlul traficului aerian în regiunile de control. În regiunile de control, pe căile aeriene, traficul este controlat de un centru de control regional, în regiunile de control terminal traficul este asigurat de către controlul de apropiere, iar în zonele de control de aerodrom, traficul aerian este controlat de către turnul de control de aerodrom.

arată toate definițiile

Intrare: trafic
 • pronunție: trafic, trafic
substantiv neutru (N24)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • trafic
 • traficul
 • traficu‑
plural
 • traficuri
 • traficurile
genitiv-dativ singular
 • trafic
 • traficului
plural
 • traficuri
 • traficurilor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)