12 definiții pentru testea


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

TESTEÁ, testele, s. f. Pachet cuprinzând un număr fix (de obicei 10, 12 sau 24) de obiecte de același fel (azi, mai ales ace) legate sau ambalate împreună pentru a forma un tot. ♦ Ambalaj al acestor obiecte. – Din tc. teste, deste.

TESTEÁ, testele, s. f. Pachet cuprinzând un număr fix (de obicei 10, 12 sau 24) de obiecte de același fel (azi, mai ales ace) legate sau ambalate împreună pentru a forma un tot. ♦ Ambalaj al acestor obiecte. – Din tc. teste, deste.

testea sf [At: (a. 1761) ap. TDRG / V: (reg) tis~ / Pl: ~ele / E: tc deste] 1 Pachet conținând un număr fix (10, 12 sau 24) de obiecte de același fel (astăzi mai ales ace), legate sau ambalate împreună. 2 (Pex) Ambalaj al unei testele (1). 3 (Spc) Ambalaj în care se păstrează obiectele dintr-o testea (1). 4 (Îvp; fig) Număr de 12 persoane. 5 (Îvp; pex; fig) Mulțime. 6 Teanc de hârtie cuprinzând 24 sau 25 de coli Si: (reg) conț1. 7 (Reg) Mănunchi de spice Si: (reg) polog.

TESTEÁ, testele, s. f. Pachet cuprinzînd un număr fix de obiecte de același fel (de obicei 10 sau 12; astăzi mai ales de ace) legate sau ambalate împreună pentru a forma un tot care se vinde deodată. V. duzină. Le luam pe toate la subțioară, ca pe o testea de linguri, și alergam cu ele cît era ograda de mare. HOGAȘ, M. N. 33. Testeaua de furculițe Cîte-o leiță Și mă duc și prin Galați, Testeaua cîte doi sfanți. SEVASTOS, N. 284. Cum nu știu eu birui pe nerăsuflate candoarea cîtorva testele de hîrtie? CARAGIALE, S. N. 132. ◊ Fig. În trăsură făcui cunoștință cu mai bine de jumătate de testea de ființe omenești, bărbați și femei. ISPIRESCU, la CADE. ♦ Ambalajul unei duzini de obiecte. Peste o sută de fete și băieți... confecționau testele în care, la alte mașini, înfigeau acele. PAS, Z. I 290. Pe fundul farfuriei, nici un strop de smîntînă, cuțitul și furculița ca din testea. HOGAȘ, M. N. 38.

TESTEÁ ~éle f. Pachet care conține un număr fix (10, 12 sau 24) de obiecte de același fel ambalate împreună. [Art. testeaua] /<turc. deste

testeà f. 1. (învechit) duzină: 2. număr de zece bucăți: o testea de fuse; 3. număr de 24 coale: o testea de hârtie. [Turc. TESTÈ, duzină].

testeá f., pl. ele (turc. deste, pop. teste, d. pers. dest, mînă, adică „o mînă de”; ngr. testés, sîrb. bg. teste, rus. destĭ. V. testemel, tejghea). Conț, maĭ multe coale de hîrtie de scris (12 orĭ și maĭ multe): topu se compune din testele. – În Munt. și tistea.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

testeá s. f., art. testeáua, g.-d. art. testélei; pl. testéle, art. testélele

testeá s. f., art. testeáua, g.-d. art. testélei; pl. testéle


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

TESTEÁ s. top, (reg.) conț, (înv.) ris, rismă. (~ de hârtie.)

TESTEA s. top, (reg.) conț, (înv.) ris, rismă. (~ de hîrtie.)


Dicționare etimologice

Se explică etimologiile cuvintelor sau familiilor de cuvinte.

testeá (-éle), s. f.1. Duzină. – 2. Teanc (de hîrtie). – Mr. tisté. Tc. (per.) deste (Roesler 604; Șeineanu, II, 357), cf. ngr. τεστές, alb., bg., sb., rus. desti.

Intrare: testea
substantiv feminin (F151)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • testea
 • testeaua
plural
 • testele
 • testelele
genitiv-dativ singular
 • testele
 • testelei
plural
 • testele
 • testelelor
vocativ singular
plural

testea

 • 1. Pachet cuprinzând un număr fix (de obicei 10, 12 sau 24) de obiecte de același fel (azi, mai ales ace) legate sau ambalate împreună pentru a forma un tot.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 4 exemple
  exemple
  • Le luam pe toate la subțioară, ca pe o testea de linguri, și alergam cu ele cît era ograda de mare. HOGAȘ, M. N. 33.
   surse: DLRLC
  • Testeaua de furculițe Cîte-o leiță Și mă duc și prin Galați, Testeaua cîte doi sfanți. SEVASTOS, N. 284.
   surse: DLRLC
  • Cum nu știu eu birui pe nerăsuflate candoarea cîtorva testele de hîrtie? CARAGIALE, S. N. 132.
   surse: DLRLC
  • figurat În trăsură făcui cunoștință cu mai bine de jumătate de testea de ființe omenești, bărbați și femei. ISPIRESCU, la CADE.
   surse: DLRLC
  • 1.1. Ambalaj al acestor obiecte.
   surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 2 exemple
   exemple
   • Peste o sută de fete și băieți... confecționau testele în care, la alte mașini, înfigeau acele. PAS, Z. I 290.
    surse: DLRLC
   • Pe fundul farfuriei, nici un strop de smîntînă, cuțitul și furculița ca din testea. HOGAȘ, M. N. 38.
    surse: DLRLC

etimologie: