17 definiții pentru sondaj


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SONDÁJ, sondaje, s. n. Acțiunea de a sonda; sondare. 1. Cercetare a solului sau a subsolului pentru determinarea proprietății rocilor, găsirea (și extragerea) unor substanțe utile etc. ♦ Luare de probe dintr-un material compact. ♦ Introducere a unei sonde într-o plagă sau într-o cavitate naturală a organismului pentru a face posibilă evacuarea substanțelor nocive, pentru extragerea unei probe în vederea unei analize etc. 2. Fig. Cercetare, investigație, studiu. ◊ Sondaj de opinie = metodă psihologică folosită în vederea cunoașterii opiniei membrilor societății privind chestiuni (economice, politice, culturale, electorale etc.) devenite importante la un moment dat. – Din fr. sondage.

sondaj sn [At: AR (1832), 141/32 / V: (rar) ~agiu / Pl: ~e / E: fr sondage] 1 Cercetare a solului, a subsolului, a fundului unei ape, a atmosferei etc. cu ajutorul unei sonde (1-3) sau prin luarea sistematică a probelor Si: explorare, sondare (1). 2 Săpătură în pământ făcută pentru a localiza unele substanțe utile sau pentru a determina proprietățile rocilor Si: forare (1), foraj (1), forat1, sondare (2). 3 (Îs) ~ meteorologic Determinare a condițiilor meteorologice (temperatură, presiune etc.) la un anumit nivel sau la niveluri succesive ale atmosferei. 4 Luare de probe dintr-un material compact, granular sau pulverulent. 5 (Med) Introducere a unei sonde (6) într-o cavitate naturală a organismului pentru a permite evacuarea conținutului acesteia Si: sondare (3). 6 (Med) Introducere a unei sonde (6) într-o cavitate naturală a organismului pentru a extrage unele probe în vederea efectuării examenelor de laborator etc. Si: sondare (4). 7 Cercetare directă făcută prin consultarea atentă numai a unor părți dintr-un tot Si: investigare, investigație, sondare (5). 8 (Îs) ~ de opinie Medotă psihologică folosită în vederea cunoașterii opiniei membrilor societății privind probleme economice, politice, culturale, electorale etc. devenite importante la un moment dat.

SONDÁJ, sondaje, s. n. Acțiunea de a sonda; sondare. 1. Cercetare a solului sau a subsolului pentru determinarea proprietăților rocilor, găsirea (și extragerea) unor substanțe utile etc. ♦ Luare de probe dintr-un material compact. ♦ Introducere a unei sonde într-o plagă sau într-o cavitate naturală a organismului, pentru a face posibilă evacuare substanțelor nocive, pentru extragerea unei probe în vederea unei analize etc. 2. Fig. Cercetare, investigație, studiu. – Din fr. sondage.

SONDÁJ, sondaje, s. n. 1. Faptul de a sonda; cercetare a solului, a fundului unei ape etc. cu ajutorul unei sonde; sondare. Făcea sondaje zadarnice, pentru a da de un izvor mare. VLAHUȚĂ, O. A. III 59. ♦ Fig. Cercetare, investigație. În accentul special al vorbirii, întrucîtva aspru și mai repezit decît la noi, eu descopeream vocabule moldovenești. Am devenit mai atent și am întreprins sondaje [de limbă]. SADOVEANU, E. 139. 2. Introducerea unei sonde într-o plagă sau într-o cavitate naturală a organismului, pentru a obține evacuarea substanțelor nocive, pentru a extrage o probă în vederea unei analize etc. 3. Săpătură în pămînt, făcută pentru determinarea profilului geologic sau pentru extragerea probelor necesare analizei solului. ♦ Luare de probe dintr-un material compact, granular sau pulverulent.

SONDÁJ s.n. 1. Cercetare făcută cu o sondă în sol, în fundul unei ape etc.; prospecțiune. ◊ Sondaj meteorologic = determinarea condițiilor meteorologice (temperatură, presiune etc.) la un anumit nivel sau la niveluri succesive ale atmosferei. ♦ Introducerea unei sonde într-o cavitate naturală a organismului sau într-o plagă pentru evacuarea substanțelor nocive sau pentru extragerea unei probe în vederea unei analize. 2. Cercetare sumară făcută prin consultarea atentă numai a unor părți dintr-un material. 3. Săpătură făcută pentru determinarea profilului geologic sau pentru extragerea probelor necesare analizei solului. ♦ Luare de probe dintr-un material compact sau granulat. 4. Sondaj de opinie = anchetă care urmărește cunoașterea părerilor oamenilor în diferite probleme. [< fr. sondage].

SONDÁJ s. n. 1. explorare făcută cu o sondă în sol, pe fundul unei ape etc.; prospecțiune. ♦ ~ meteorologic = determinarea condițiilor meteorologice (temperatură, presiune etc.) la un anumit nivel sau la niveluri succesive ale atmosferei. 2. introducere a unei sonde într-o cavitate naturală a organismului ori într-o plagă pentru evacuarea substanțelor nocive sau pentru extragerea unei probe în vederea unei analize. 3. cercetare sumară prin consultarea unor părți dintr-un material. 4. săpătură pentru determinarea profilului geologic sau pentru extragerea probelor necesare analizei solului. ◊ luare de probe dintr-un material compact sau granulat. 5. (în învățământ) acțiune de cunoaștere care se efectuează doar asupra unui fragment considerat ca reprezentativ pentru totalitate. ♦ ~ de opinie = anchetă care urmărește cunoașterea părerilor oamenilor în diferite probleme. (< fr. sondage)

SONDÁJ ~e n. 1) Operație de cercetare a straturilor unui teren cu ajutorul unei sonde. * ~ meteorologic determinare a condițiilor meteorologice în diferite straturi ale atmosferei. 2) Luare de probe dintr-un sol. 3) med. Introducere a unei sonde într-o cavitate a organismului cu scopuri curative sau de diagnosticare. 4) fig. Examinare întreprinsă într-un domeniu oarecare cu scopul de a stabili ceva. ~ sociologic. ~ statistic. /<fr. sondage

sondaj n. acțiunea de a sonda, vorbind de terenuri (= fr. sondage).

sondáj n., pl. e (fr. sondage). Acțiunea de a sonda.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

SONDÁJ s. 1. v. explorare. 2. v. foraj. 3. anchetă. (~ de opinie.)

SONDÁJ s. v. investigare, investigație.

sondaj s. v. INVESTIGARE. INVESTIGAȚIE.

SONDAJ s. 1. explorare, sondare. (~ la mari adîncimi.) 2. foraj, forare, forat, sondare. (~ fundului mării.)

Intrare: sondaj
substantiv neutru (N1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • sondaj
 • sondajul
 • sondaju‑
plural
 • sondaje
 • sondajele
genitiv-dativ singular
 • sondaj
 • sondajului
plural
 • sondaje
 • sondajelor
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

sondaj

 • 1. Acțiunea de a sonda.
  surse: DEX '09 DLRLC sinonime: sondare
  • 1.1. Cercetare a solului sau a subsolului pentru determinarea proprietății rocilor, găsirea (și extragerea) unor substanțe utile etc.
   surse: DEX '09 DLRLC DN sinonime: prospecțiune attach_file un exemplu
   exemple
   • Făcea sondaje zadarnice, pentru a da de un izvor mare. VLAHUȚĂ, O. A. III 59.
    surse: DLRLC
   • 1.1.1. Sondaj meteorologic = determinarea condițiilor meteorologice (temperatură, presiune etc.) la un anumit nivel sau la niveluri succesive ale atmosferei.
    surse: DN
   • 1.1.2. Luare de probe dintr-un material compact.
    surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC DN
   • 1.1.3. Introducere a unei sonde într-o plagă sau într-o cavitate naturală a organismului pentru a face posibilă evacuarea substanțelor nocive, pentru extragerea unei probe în vederea unei analize etc.
    surse: DEX '09 DLRLC DN
  • exemple
   • În accentul special al vorbirii, întrucîtva aspru și mai repezit decît la noi, eu descopeream vocabule moldovenești. Am devenit mai atent și am întreprins sondaje [de limbă]. SADOVEANU, E. 139.
    surse: DLRLC
   • 1.2.1. Sondaj de opinie = metodă psihologică folosită în vederea cunoașterii opiniei membrilor societății privind chestiuni (economice, politice, culturale, electorale etc.) devenite importante la un moment dat.
    surse: DEX '09 DN

etimologie: