24 de definiții pentru sandviș sandvici sanviș (maximum 20 afișate)

Articole pe această temă:

arată toate definițiile

SÁNDVIȘ s. n. v. sandvici.

SÁNDVIȘ, sandvișuri, s. n. Felie de pâine (unsă cu unt) cu un aliment rece (șuncă, salam, brânză etc.) peste care se așază adesea a doua felie de pâine; tartină. [Var.: sándvici, sánviș s. n.] – Din fr., engl. sandwich.

SÁNDVIȘ, sandvișuri, s. n. (Și în forma sandvici) Felie de pîine unsă cu unt peste care se așază uneori salam, brînză, șuncă etc. și care se acoperă cîteodată și cu o a doua felie de pîine. Să-mi aduci un sandvici, că mi-e foame. De altceva nu am nevoie. SEBASTIAN, T. 330. – Variantă: sándvici s. n.

sándviș / sándvici s. n. (sil. sand-), pl. sándvișuri / sándviciuri

SÁNDVIȘ s. tartină. (~ cu șuncă.)

SÁNDVIȘ s.n. Felie de șuncă, de salam etc. așezată între două felii de pâine (unse cu unt). [Pl. -uri, var. sandvici s.n. / < fr., engl. sandwich, cf. Sandwich – lord englez].

SÁNDVIȘ, sandvișuri, s.n. Felie de pâine (unsă cu unt) pe care se pune o felie de brânză, de salam etc. (și peste care se așază o altă felie de pâine).

SÁNDVIȘ ~uri n. Două felii de pâine, așezate una peste alta, între care se pune un aliment rece (unt, salam, jambon, brânză, etc.). [Sil. sand-viș; Var. sandvici] /<fr., engl. sandwich

SÁNDVICI, sandviciuri, s. n. Felie de pâine (unsă cu unt) cu un aliment rece (șuncă, salam, brânză etc.), peste care se așază adesea a doua felie de pâine; tartină. [Var.: sándviș, sánviș, séndviș s. n.] – Din engl., fr. sandwich.

SÁNVIȘ s. n. sandvici.

SÁNDVICI s. n. v. sandviș.

*om-sénvici / om-sénviș s. m., pl. oámeni-sénvici / oámeni-sénviș

Deoarece formele senvici și senviș nu figurează ca atare în DOOM2, am înlocuit lexemele cu formele om-sandvici și om-sendviș. - gall

sándvici / séndviș s. n., pl. sándviciuri / séndvișuri

SÁNDVICI s.n. v. sandviș.

SÁNVIȘ/SÁNDVICI I. s. n. 1. felii de pâine (unse cu unt) între care s-a pus o bucată de carne, de brânză etc. 2. (tehn.) suprapunere de materiale diferite. II. adj. (despre un material) constituit dintr-o inimă foarte slabă între două plăci mai rezistente. (< fr., engl. sandwich)

sándvici (sándviciuri), s. n. – Tartină. – Var. sandwich. Fr. (engl.) sandwich.

sandwich n. (cit. sanvici), felie de șuncă între două felii de pâine unse cu unt.

* sándwich n., pl. e saŭ urĭ (pe engl. se pron. sándŭicĭ, ĭar Româniĭ zic sándvici). Tartină de unt, de dulceață orĭ de alt-ceva. – Acest cuv. vine d. numele Englezuluĭ John Montague, conte de Sandwich (1718-1792), care, ca să nu se maĭ scoale de la masa de joc de cărțĭ, obișnuĭa să mănînce asemenea tartine și, ca să nu-și murdărească mînile, se folosea de doŭă feliĭ de pîne supțirĭ între care se pusese unt, șuncă, dulceață ș.a.

Intrare: sandviș
sandviș
substantiv neutru (N24) nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular sandviș sandvișul
plural sandvișuri sandvișurile
genitiv-dativ singular sandviș sandvișului
plural sandvișuri sandvișurilor
vocativ singular
plural
sandvici
substantiv neutru (N60) nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular sandvici sandviciul
plural sandviciuri sandviciurile
genitiv-dativ singular sandvici sandviciului
plural sandviciuri sandviciurilor
vocativ singular
plural
sanviș
substantiv neutru (N24) nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular sanviș sanvișul
plural sanvișuri sanvișurile
genitiv-dativ singular sanviș sanvișului
plural sanvișuri sanvișurilor
vocativ singular
plural