14 definiții pentru responsabilitate


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

RESPONSABILITÁTE, responsabilități, s. f. Obligația de a efectua un lucru, de a răspunde, de a da socoteală de ceva, de a accepta și suporta consecințele; răspundere. ♦ Funcție, sarcină de răspundere. – Din fr. responsabilité.

responsabilitate sf [At: (a. 1827) URICARIUL, VII, 98 / Pl: ~tăți / E: fr responsabilité] 1 Obligația de a efectua un lucru, de a răspunde, de a da socoteală de ceva Si: răspundere. 2 Funcția de responsabil (3).

RESPONSABILITÁTE, responsabilități, s. f. Obligația de a efectua un lucru, de a răspunde, de a da socoteală de ceva, de a accepta și suporta consecințele; răspundere. ♦ Funcție, sarcină de responsabil. – Din fr. responsabilité.

RESPONSABILITÁTE, responsabilități, s. f. 1. Obligația de a efectua un lucru, de a răspunde, de a da socoteală de felul cum a fost efectuat; răspundere. Să luăm asupră-ne o așa mare responsabilitate...? ALECSANDRI, S. 19. 2. Funcția, sarcina de responsabil. I s-a încredințat responsabilitatea resortului cultural.

RESPONSABILITÁTE s.f. 1. Răspundere. 2. Funcție, sarcină de responsabil. [Cf. fr. responsabilité].

RESPONSABILITÁTE s. f. 1. atitudine conștientă, simț de răspundere față de obligațiile sociale. 2. sarcină, răspundere pe care și-o asumă cineva. (< fr. responsabilité)

RESPONSABILITÁTE ~ăți f. 1) Simț de răspundere; atitudine responsabilă față de obligațiile proprii; răspundere. 2) Funcție sau sarcină de răspundere. /<fr. responsabilité

responsabilitate f. 1. starea celui responsabil; 2. obligațiunea de a repara, prin o indemnitate pecuniară, prejudiciul cauzat prin propria sa vină ori prin a celor ce s’află sub privegherea sa.

*responsabilitáte f. (d. responsabil; fr. responsabilité, it. responsabilitá). Răspundere, obligațiunea de a da socoteală de ceĭa ce facĭ: responsabilitatea implică libertate.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

responsabilitáte s. f., g.-d. art. responsabilitắții; pl. responsabilitắți

responsabilitáte s. f., g.-d. art. responsabilității; pl. responsabilități


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

RESPONSABILITÁTE s. 1. v. răspundere. 2. v. sarcină.

RESPONSABILITATE s. 1. răspundere, (înv.) răspuns, răspunzătate. (Lucrează cu toată ~.) 2. răspundere, sarcină. (Grea ~ și-a luat.)

Responsabilitate ≠ iresponsabilitate

Intrare: responsabilitate
responsabilitate substantiv feminin
substantiv feminin (F117)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • responsabilitate
  • responsabilitatea
plural
  • responsabilități
  • responsabilitățile
genitiv-dativ singular
  • responsabilități
  • responsabilității
plural
  • responsabilități
  • responsabilităților
vocativ singular
plural