3 intrări

school Articole pe această temă:

41 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

PILÓT2, piloți, s. m. Stâlp de lemn, de oțel sau de beton (armat), fixat în pământ (vertical sau înclinat) pentru a transmite la stratele de teren rezistent greutatea construcțiilor de deasupra sau pentru a consolida terenul; stâlp de susținere. – Din fr. pilot.

PILÓT1, piloți, s. m. 1. Persoană calificată care conduce o aeronavă. 2. Persoană specializată care dirijează un convoi de vehicule sau o navă în condiții speciale. 3. (În sintagmele) Pilot automat = instalație automată de comandă a unei aeronave care servește la menținerea unui regim de zbor sau la executarea unor manevre. Stație-pilot = instalație experimentală în care se fabrică de probă un anumit produs înainte de fabricarea în serie. Știință pilot = știință care orientează alte discipline prin noțiunile și metodele ei. – Din fr. pilote.

pilot2 sm [At: ANGHEL – IOSIF, C. M. I, 153 / Pl: ~oți / E: fr pilot] 1 Stâlp de lemn, de oțel sau de beton armat, fixat în pământ în poziție verticală sau înclinată, pentru a transmite la straturile de teren rezistent greutatea construcțiilor de deasupra sau pentru a consolida terenul Vz pilon. 2 (Mol) Stâlp în care sunt fixate cozile ciocanelor de piuă. 3 (Reg) Stâlp puternic, fixat în malul unei ape, de care se leagă plutele Si: (reg) bailon, cazâc, pociumb. 4 (Reg) Lemn subțire din care se face coada lopeții de la cârma plutei. 5 (Reg) Stâlp care susține gardul.

pilot1 sm [At: CR (1829), 1101/3 / Pl: ~oți / E: fr pilote] 1 Persoană specializată care conduce o aeronavă, navă, mașină de curse etc. 2 Persoană specializată în conducerea navelor în anumite regiuni în care navigația este dificilă Si: cârmaci. 3 (Fig) Călăuză. 4 Persoană care conduce sau ajută la conducerea unui vehicul sau a unui convoi de vehicule feroviare prin locuri primejdioase. 5 Îndrumător. 6 (Îs) ~ (de comandă) automat Sistem de comandă care conduce automat o navă sau o aeronavă sau care îndeplinește o parte din funcțiile pilotului1. 7 (Îs) Stație (sau instalație) ~ Instalație experimentală, în care se fabrică în cantități mici un anumit produs, pentru a urmări procesul de producție. 8 (Îs) Știință ~ Știință care orientează, prin noțiunile și metodele ei, alte discipline.

PILÓT2, piloți, s. m. Stâlp de lemn, de oțel sau de beton (armat), fixat în pământ (vertical sau înclinat) pentru a transmite la straturile de teren rezistent greutatea construcțiilor de deasupra sau pentru a consolida terenul; stâlp de susținere. – Din fr. pilot.

PILÓT1, piloți, s. m. 1. Persoană calificată care conduce în mod efectiv o aeronavă. 2. Persoană calificată care manevrează cârma unei nave (mai ales în regiunile în care navigația este dificilă). 3. Persoană care conduce sau ajută la conducerea unor vehicule feroviare prin locuri dificile. 4. (În sintagmele) Pilot automat (de comandă) = sistem tehnic care conduce automat o aeronavă sau o navă. Stație-pilot = instalație experimentală în care se fabrică de probă un anumit produs înainte de fabricarea în serie. Știință pilot = știință care orientează alte discipline prin noțiunile și metodele ei. – Din fr. pilote.

PILÓT1, piloți, s. m. Marinar care conduce o navă. Să se ridice flamura de chemare a pilotului. BART, S. M. 102. Nava plutea ușurel, fără pilot. TOPÎRCEANU, P. 47. Lupta vasului e mare, Iar pilotu-n nepăsare Stă la cîrmă neclintit. ALECSANDRI, P. A. 106. ◊ Fig. Din cea sare luminoasă vine-un lung șir de cocoare... lată-le deasupra noastră, iată-le colo sub nor, În văzduh călăuzite de-un pilot, bătrîn cocor. ALECSANDRI, P. A. 119. ♦ Marinar autorizat să conducă o navă în locuri primejdioase sau la intrarea și la ieșirea din port, unde manevrarea este dificilă. [Vaporul] fluiera gros și prelung din sirenă: chema pilotul, să plece de la chei, să iasă din port. DUMITRIU, P. F. 69. ♦ Persoană calificată care conduce o aeronavă. Avionul lui Vlaicu nu era mai prejos de pilotul său; se poate spune, fără îndoială, că era unul din cele mai interesante pe acea vreme. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 328, 2/5. ◊ Pilot automat = instalație care comandă automat, fără intervenția omului, cîrmele unei aeronave în zbor. ♦ Persoană care conduce o locomotivă, un convoi de vehicule etc. prin locuri primejdioase sau pe un traseu care trebuie urmat cu precizie.

PILÓT2, piloți, s. m. Stîlp lung de lemn, de oțel sau de beton armat, introdus parțial sau în întregime în pămînt pentru a transmite la straturile de teren rezistent greutatea construcțiilor de deasupra. Scîrțîie prelung piloții punților de îmbarcare De la care nu mai pleacă bărci albastre la plimbare. D. BOTEZ, P. O. 50. Răsună-n treacăt podul pe șubrezii piloți, Se luminează-adîncul de fulgerări fugare. ANGHEL-IOSIF, C. M. I 153.

PILÓT1 s.m. 1. Conducător al unei aeronave, al unei nave, al unei mașini. ♦ Pilot automat = instalație care comandă automat, în zbor, cârmele unei aeronave pentru a o menține într-o direcție și într-o poziție determinată. 2. Persoană care conduce o navă în locuri în care navigația este anevoioasă. [< fr. pilote, it. pilota].

PILÓT2 s.m. Stâlp înfipt în pământ care susține un pod, o clădire etc. [< fr. pilot].

PILÓT1 I. s. m. 1. conducător al unei (aero)nave, al unei mașini. ♦ ~ automat = aparatură care menține automat drumul unei (aero)nave. 2. persoană autorizată să conducă nave, trenuri etc. în locuri primejdioase. II. adj. (despre o uzină, o fermă etc.) care servește ca model, drept călăuză. ♦ stație ~ = stație (2) model, etalon; vas ~ = pilotină. (< fr. pilote)

PILÓT2 s. n. stâlp de fier, de beton armat etc. înfipt în pământ, care susține o construcție. (< fr. pilot)

PILÓT2 ~ți m. Stâlp care se bate în pământ la adâncime mare pentru a consolida un teren sau pentru a susține o construcție de mari dimensiuni. /<fr. pilot

PILÓT1 ~ți m. 1) Persoană specializată în conducerea unui avion; aviator. 2) Marinar specializat în manevrarea navelor (mai ales în condiții grele de navigație). 3) Mecanic de locomotivă specializat în conducerea trenurilor pe sectoare dificile de circulație. 4) Persoană care conduce o mașină de curse. /<fr. pilote

2) *pilót m. (fr. pilot, d. pile, pilă, coloană). Grindă bătută vertical în pămînt cu titanu la construcțiunile făcute în apă saŭ în teren apos.

1) *pilót m. (ngr. pilótos, d. it. pilóto și pilóta [vit. pedotto, d. vgr. pedón, cîrmă], de unde și fr. pilote. V. pidalion). Cîrmacĭ‫‬, acela care îndreaptă mersu unuĭ bastiment.

experiénță-pilót s. f. Experiență care poate servi drept exemplu pentru alte experiențe ◊ „Un om de afaceri foarte bogat și-a permis o experiență-pilot. Cont. 28 X 66 p. 10. ◊ „Lacul trebuie reoxigenat. Și pentru că «bolnavul» are proporții mici, «medicii» lacurilor intenționează să facă aici, la Nantua, o experiență-pilot. La una din marginile lacului se va construi un fel de sifon capabil să creeze un curent de aer artificial care să pună în mișcare apele stătătoare de la fund, să le oxigeneze.” I.B. 27 X 70 p. 4 (după fr. éxpérience-pilote; DMN 1965)

feméie-pilót s. f. Femeie care a îmbrățișat profesia de pilot (de avion, de automobil) ◊ „Ea este prima femeie-pilot care sosește la Londra conducând un avion de pasageri de cursă lungă.” I.B. 2 X 65 p. 4. ◊ Femei-pilot la încercări de autoturisme. Recent conducerea Întreprinderii de autoturisme Pitești a luat inițiativa pregătirii, la locul de muncă, a unui însemnat număr de femei în meseria de pilot la încercări de autoturisme.” Sc. 18 XI 73 p. 2. ◊ „S.Y., o tânără libaneză de 22 de ani, este prima femeie-pilot din Liban și de altfel și din întregul Orient arab.” Sc. 5 I 74 p. 6. ◊ „Nina Ioniță, celebra femeie-pilot de acrobație din țara noastră.” Sc. 9 XI 83 p. 5; v. și Mag. 15 VII 67 p. 3, R.l. 3 VIII 67 p. 3 (din femeie + pilot; cf. fr. femme-pilote; DMN 1967)

férmă (experimentálă)-pilót s. f. Fermă model ◊ „Cercetătorii de la stațiunea experimentală agricolă din Geoagiu au conceput și organizat ferme experimentale pilot în unele cooperative agricole și întreprinderi de stat. Pe parcursul a câtorva ani, specialiștii stațiunii vor urmări în aceste ferme pilot aplicarea tehnologiilor moderne de lucrare a pământului și rezultatele obținute.” R.l. 3 III 75 p. 2. ◊ „[...] la grădina zoologică din Abidjan funcționează, încă din 1982, o fermă-pilot pentru creșterea crocodililor.” Sc. 15 III 86 p. 5 (din fermă [experimentală] + pilot, după fr. ferme-pilote; DMN 1962)

arată toate definițiile

Intrare: pilot (persoană)
substantiv masculin (M3)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • pilot
 • pilotul
 • pilotu‑
plural
 • piloți
 • piloții
genitiv-dativ singular
 • pilot
 • pilotului
plural
 • piloți
 • piloților
vocativ singular
 • pilotule
plural
 • piloților
Intrare: pilot (stâlp)
substantiv masculin (M3)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • pilot
 • pilotul
 • pilotu‑
plural
 • piloți
 • piloții
genitiv-dativ singular
 • pilot
 • pilotului
plural
 • piloți
 • piloților
vocativ singular
 • pilotule
plural
 • piloților
Intrare: program-pilot
program-pilot substantiv neutru
substantiv neutru compus
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • program-pilot
 • programul-pilot
plural
 • programe-pilot
 • programele-pilot
genitiv-dativ singular
 • program-pilot
 • programului-pilot
plural
 • programe-pilot
 • programelor-pilot
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

pilot (persoană)

 • 1. Persoană calificată care conduce o aeronavă.
  surse: DEX '09 DLRLC DN NODEX sinonime: aviator, -oare attach_file un exemplu
  exemple
  • Avionul lui Vlaicu nu era mai prejos de pilotul său; se poate spune, fără îndoială, că era unul din cele mai interesante pe acea vreme. CONTEMPORANUL, S. II, 1953, nr. 328, 2/5.
   surse: DLRLC
 • 2. Marinar care conduce o navă.
  surse: DLRLC NODEX sinonime: cârmaci attach_file 4 exemple
  exemple
  • Să se ridice flamura de chemare a pilotului. BART, S. M. 102.
   surse: DLRLC
  • Nava plutea ușurel, fără pilot. TOPÎRCEANU, P. 47.
   surse: DLRLC
  • Lupta vasului e mare, Iar pilotu-n nepăsare Stă la cîrmă neclintit. ALECSANDRI, P. A. 106.
   surse: DLRLC
  • figurat Din cea zare luminoasă vine-un lung șir de cocoare... lată-le deasupra noastră, iată-le colo sub nor, În văzduh călăuzite de-un pilot, bătrîn cocor. ALECSANDRI, P. A. 119.
   surse: DLRLC
 • 3. Persoană specializată care dirijează un convoi de vehicule sau o navă în condiții speciale.
  surse: DEX '09
  • diferențiere Persoană calificată care manevrează cârma unei nave (mai ales în regiunile în care navigația este dificilă).
   surse: DEX '98 DLRLC DN NODEX attach_file un exemplu
   exemple
   • [Vaporul] fluiera gros și prelung din sirenă: chema pilotul, să plece de la chei, să iasă din port. DUMITRIU, P. F. 69.
    surse: DLRLC
  • diferențiere Persoană care conduce sau ajută la conducerea unor vehicule feroviare prin locuri dificile.
   surse: DEX '98 DLRLC NODEX
 • 4. Conducător al unei mașini (de curse).
  surse: DN NODEX
 • 5. adjectiv (Despre o uzină, o fermă etc.) Care servește ca model, drept călăuză.
  surse: MDN '00
 • 6. (în) sintagmă Pilot automat = instalație automată de comandă a unei aeronave care servește la menținerea unui regim de zbor sau la executarea unor manevre.
  surse: DEX '09 DLRLC DN
 • 7. (în) sintagmă Stație-pilot = instalație experimentală în care se fabrică de probă un anumit produs înainte de fabricarea în serie.
  surse: DEX '09 MDN '00 sinonime: etalon model
 • 8. (în) sintagmă Știință pilot = știință care orientează alte discipline prin noțiunile și metodele ei.
  surse: DEX '09
 • 9. Vas pilot = pilotină
  surse: MDN '00

etimologie:

pilot (stâlp)

 • 1. Stâlp de lemn, de oțel sau de beton (armat), fixat în pământ (vertical sau înclinat) pentru a transmite la stratele de teren rezistent greutatea construcțiilor de deasupra sau pentru a consolida terenul; stâlp de susținere.
  surse: DEX '09 DLRLC DN attach_file 2 exemple
  exemple
  • Scîrțîie prelung piloții punților de îmbarcare De la care nu mai pleacă bărci albastre la plimbare. D. BOTEZ, P. O. 50.
   surse: DLRLC
  • Răsună-n treacăt podul pe șubrezii piloți, Se luminează-adîncul de fulgerări fugare. ANGHEL-IOSIF, C. M. I 153.
   surse: DLRLC

etimologie: