11 definiții pentru pardoseală

PARDOSEÁLĂ, pardoseli, s. f. Înveliș, strat de scânduri, de mozaic, de asfalt, de ciment etc., așezate pe planșeul unei încăperi sau al unui spațiu pe care se circulă. – Pardosi + suf. -eală.

PARDOSEÁLĂ, pardoseli, s. f. Înveliș, strat de scânduri, de mozaic, de asfalt, de ciment etc., așezate pe planșeul unei încăperi sau al unui spațiu pe care se circulă. – Pardosi + suf. -eală.

PARDOSEÁLĂ, pardoseli, s. f. Înveliș așezat pe solul sau pe planșeul unei încăperi sau al unui spațiu pe care se circulă, format din unul sau mai multe straturi de diferite materiale (scînduri, mozaic, ciment etc.); dușumea, podea, pavaj. Copiii aduceau pe pardoseala clasei dîre de noroi. I. BOTEZ, ȘC. 34. El intră în curtea ce semăna a părăsită... cu pardoseala ei de petre patrate, printre cari creșteau în voie fire de iarbă naltă. EMINESCU, N. 95. Pardoseala era mai adesea de lespezi sau de cărămidă pusă pe muchi și mobilarea pare a se fi redus la mese de lemn. ODOBESCU, S. I 443. – Pl. și: (rar) pardosele. - Variantă: pardoseá s. f.

pardoseálă s. f., g.-d. art. pardosélii; pl. pardoséli

PARDOSEÁLĂ s. 1. v. dușumea. 2. podea, (înv. și reg.) poditură, (reg.) podilă, podineală, (înv.) pardos, pardositură, (latinism înv.) paviment. (~ într-un spațiu deschis.)

PARDOSEÁLĂ ~éli f. Strat dintr-un material rezistent (scânduri, parchet, asfalt, mozaic, ciment etc.) așternut drept înveliș pe o suprafață pe care se umblă. /a pardosi + suf. ~eală

pardoseală f. 1. dușumea; 2. pavaj.

pardoseálă f., pl. elĭ. Munt. Acțiunea de a pardosi. Dușamea, podeală, scîndurile saŭ petrele (asfaltu, cimentu) care acopere partea de jos a uneĭ camere.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

pardoseálă s. f., g.-d. art. pardosélii; pl. pardoséli

PARDOSEA s. 1. dușumea, podea, scîndură, (pop.) podină, (Ban. și Transilv.) pod, (Ban.) vatră, (înv.) planșete (pl.), pomostină. (Doarme pe ~ goală.) 2. podea, (înv. și reg.) poditură, (reg.) podilă, podineală, (înv.) pardos, pardositură, (latinism înv.) paviment. (~ într-un spațiu deschis.)

PARDOSEÁLĂ (< pardosi) s. f. Îmbrăcăminte dintr-unul sau din mai multe straturi de material durabil (lemn, cărămidă, asfalt, gresie, marmură, piatră etc.), așezată pe planșeul unei încăperi sau pe suprafața unei curți, în scop de protecție sau decorativ. V. dușumea, podea, pavaj.


Definiții din dicționare neoficiale

Deoarece nu sunt editate de lexicografi, aceste definiții pot conține erori, deci e preferabilă consultarea altor dicționare în paralel.

pardoseală, pardoseli s. f. bătaie zdravănă, chelfăneală.

Intrare: pardoseală
pardoseală substantiv feminin
substantiv feminin (F54)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • pardosea
  • pardoseala
plural
  • pardoseli
  • pardoselile
genitiv-dativ singular
  • pardoseli
  • pardoselii
plural
  • pardoseli
  • pardoselilor
vocativ singular
plural