13 definiții pentru pârleaz

PÂRLEÁZ, pârleazuri, s. n. Trecătoare îngustă peste un gard (mai ales la țară), făcută din una sau mai multe scânduri (ca niște trepte) care se sprijină, la extremități, pe câte un țăruș bătut în pământ. – Din bg., sb. prelaz.

PÂRLEÁZ, pârleazuri, s. n. Trecătoare îngustă peste un gard (mai ales la țară), făcută din una sau mai multe scânduri (ca niște trepte) care se sprijină, la extremități, pe câte un țăruș bătut în pământ. – Din bg., scr. prelaz.

pârleáz s. n., pl. pârleázuri

pârleáz s. n., pl. pârleázuri

PÂRLEÁZ s. (reg.) săritoare, (prin Munt. și Transilv.) punte, (prin Munt.) scărilă. (A trecut în curtea vecinului sărind ~ul.)

PÂRLEÁZ ~uri n. reg. Trecătoare îngustă peste gard. /<bulg., sb. prelaz

pârleaz (prilaz) n. trecătoare din scânduri peste un gard de nuiele: loc de pârleaz ISP. săria iute peste prilaz CR. [Bulg. PRELĬEZ].

PÎRLEÁZ, pîrleazuri, s. n. Trecătoare peste gardurile țărănești, făcută din trepte sau din una ori mai multe seînduri sau bîrne așezate orizontal pe niște stîlpi. în noaptea limpede, se aprind sus stelele nopții și jos, în sat, se aprind steluțele caselor de stuh; și se mai aprind stele negre și inimi tinere la pîrleazuri. SADOVEANU, O. I 51. Iacă-mă-s aci, mamă. Tocmai săream pîrleazu prin fundul grădinii, cînd m-ai strigat. BUJOR, S. 65. Să nu vii pe la pîrleaz, C-are tata-un cine breaz, Și te mușcă de obraz. HODOȘ, P. P. 43. – Variantă: (Mold.) pîrláz (SEVASTOS, C. 10, CREANGĂ, A. 14) s. n.

pîrleáz (pârleázuri), s. n. – Scară sau treaptă de trecere peste un gard. Sl., cf. bg. prelĕz, sb., cr. prelaz, slov. prilaz (Cihac, II, 291; Conev 74), din sl. prĕlaziti „a traversa, a străbate”.

pîrláz și pîrleáz (Munt. Mold.) și prĭláz (Olt. Trans.) n., pl. urĭ (ea dift. Bg. prelĭez, trecere peste gard, sîrb. prelaz, nsl. prilaz, d. vsl. prĭe-laziti, a păși dincolo, laziti, a se tîrî, lĭesti, a păși. V. iaz, islaz). Trepte făcute la un gard de nuĭele la țară ca să poată trece dincolo oameniĭ, dar nu și vitele. – În Buc. perelaz (rus. pereláz).


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

PÎRLEÁZ s. (reg.) săritoáre, (prin Munt. și Transilv.) púnte, (prin Munt.) scărílă. (A trecut în curtea vecinului sărind ~.)


Definiții din dicționare neoficiale

Deoarece nu sunt editate de lexicografi, aceste definiții pot conține erori, deci e preferabilă consultarea altor dicționare în paralel.

a sări pârleazul expr. (pop. – d. fete) a-și pierde virginitatea.

Intrare: pârleaz
substantiv neutru (N24)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular pârleaz pârleazul
plural pârleazuri pârleazurile
genitiv-dativ singular pârleaz pârleazului
plural pârleazuri pârleazurilor
vocativ singular
plural